Цената на здравето: Ако можеш - плащаш. Ако не...

Д-р Стойчо Кацаров: Като не могат да платят лечение, няма да получат
11 апр 2018 22:30,
108


Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена - няма и услуга. Това заяви равнодушно директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR".

Думите му дойдоха вследствие на новината, че Здравната каса ще дава по-малко пари за медицински изделия. Засегнати са пациенти, които не могат да си позволят да доплатят между 10 хил. и 30 хил. за своето лечение.

Още по темата

"Този случай касае малък брой хора. Като не могат да си платят лечението, няма да го получат", констатира Кацаров, вдигайки рамене.

Гостът на Bulgaria ON AIR продължи, че разходването на средства за лекарства така е организирано, че парите недостигат.

Д-р Кацаров пожела да обясни механизма, по който работи Касата, "за да няма объркване сред зрителите":

"НЗОК не купува медицинските изделия - това е цената, която тя плаща на болницата, която ги закупува. Ако лечебното заведение намери на пазара продукта за 100 лв., Здравната каса му плаща 50, другите 50 някой трябва да ги даде. Този някой е пациентът. Когато кажа, че вече не плащам 50, а 40, значи пациентът ще доплаща 60 лв.", поясни директорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
4
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
Без прекъснати здравно-осигурителни права съм! Дори, когато останах без работа, 4 месеца си заплащах доброволно 16,80 лв. всеки месец! Да се спре да се оказва помощ на неосигурени, освен ако не се касае за Спешна помош! За цигари и ракия пари имат, а за здраве, не! Докога така - 300 000 плащаме осигуровки, а над 5 милиона се лекуват на аванта!
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам ама това правителство сякаш има за цел да ни намали във всеки смисъл.. само да кажа че гласувах за тях преди .. втори път никога тая грешка .
88
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се заплаща ЗАДЪЛЖИТЕЛНА здравна вноска, но няма никъде пълна информация какво покрива и какво не покрива тя. Точните дейности, лекарства манипулации и консумативи не са разписани никъде! Това е информация с обем няколко стотин хиляди страници, която ако е достъпна за пациентите, ще бъде лесно за тях да упражняват правата си. НО това умишлено се крие. Също така кой гарантира че допълнително заплатения консуматив от мен е на пазарна цена?
87
1
 
27
 
! Отговори
болен преди 6 години
Който няма пари не получава лечение! Др Кацаров обрече на смърт 90% от населението, същият е положил хипократова клетва.
86
0
 
10
 
! Отговори
от 95 преди 6 години
От друга страна неизпозванено на даден медицински продукт, поради финансови причини често води до това че вместо една операция с медицинския продукт ,се налага няколко операции през периоди от време без медицински изделия което се поема от здравната каса, операциите са за сметка на здравната каса ,така че живото спасяването го има но не ви правят пълноценен при липса на пари.Иначе клиентите за това не са малко, поради това че се плаща са малко. 80 % над 40 години имат проблеми в кръста, примерн
85
0
 
6
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
Крайно време е НЗОК да разгледа законността на ДКЦ-тата! Това е гара разпределителна към пътеките в отделенията в болниците! Не може лекар от отделенията да прави и прегледи в кабинетите! Всяко празно легло се запълва на момента. Друго перо, по което изтичат огромни суми от нашите пари са болниците за рехабилитация. Здрави, прави, с фалшиви документи се възползват от безплатните процедури или частично платените. Тези болници трябва да минат към отделенията на болниците за долекуване след лечение
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите не са производители на медицинско изделия.Така че какво се коментира лекарите като производители на такива.Има лицензирани фирми които продават тези медицински иделия за тях се говори.Може лекаря да намери дадено медицинско изделие с същото качество даже същата марка на 10 пъти по ниска цена, но ако използва този нелицензиран продукт е престъпник.т.е лекаря няма никаква роля в определянето на цена на медицинския продукт дори няма право да търси конкурентен продукт.
83
2
 
22
 
! Отговори
по преди 6 години
a kak беше през комунизма?искаш професор - отиваш без парици на преглед!заболи те нещо - отиваш без пари пак!!!е сега ли е по- добре?
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези, които не се осигуряват? А държавните служители, за които държавата плаща, но все забравя и забавя?
81
2
 
7
 
! Отговори
Бисер Бисеров преди 6 години
Здравната каса ще дава по-малко пари за медицински изделия.
80
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите и Здравната каса не просто са забравили Хипократовата клетва. Те са забравили че Бог (Исус), като е дошъл в Йерусалим, е ИЗХВЪРЛИЛ ПЪРВО ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА. А днешните лекари не са нищо повече от едни обикновени амбулантни търговци. Ето такъв като този, чиито думи са цитирани, има гарантирано място.... в Ада. Браво на него!
79
1
 
27
 
! Отговори
Работещ в Германия преди 6 години
За протокола: има и честни и достойни лекари, но малко от тях устояха на изкушението.
78
1
 
49
 
! Отговори
Работещ в Германия преди 6 години
Когато в Германия отида на зъболекар, получавам подробна фактура за всичко, което не се покрива от касата. В нея виждаш за какво колко плащаш. В България се опитват да ми обясняват, че трябва да давам едни торби пари и не са ми длъжни да обясняват за какво ги давам. Е не може така! Това си е чисто рекетьорство от една прослойка, която се е взела за богопомазана, защото може да влияе върху живота и смъртта на пациента и се опитва чрез страха и болката да го вкара в подчинено положение.
77
1
 
18
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли неюо нормално в нашата държава?
76
21
 
9
 
! Отговори
Естествено преди 6 години
Когато държавата плаща нещо, всъщност тя го взима от едни и го дава на други. Вие съгласни ли сте да плащате на *** здравето?Държавата не може да купи лекарства без пари или да наееме лекари без да им плаща. Стига комунистическо мислене! Държавата плаща част, но и хората също трябва да се ангажират.Днес много хора живеят съзнателно вредно, а после очакват държавата да извърши чудеса и то без пари.
75
8
 
46
 
! Отговори
Е?? И?? преди 6 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЕ МУ БЕШЕ ХУБАВОТО ПРИ ЖИВКОВ ВСИЧКО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО И ЗА ЗДРАВЕТО И ЗА УЧЕНИЕТО И ЗА КАКВО ЛИ НЕ А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХУБАВИТЕ ДОМАТИ КРАСТАВИЦИ ПИПЕР/различен/И АБСОЛЮТНО ВСИЧКО В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО А СЕГА ДАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ И *** И ПУЛЬО СТАНАХА АРЕНДАТОРИ И С ТЕЗИ ПАРИ СИ КУПИХА ДЖИПОВЕ ГОЛЕМИ И ПО НЯКОЛКО ЖИЛИЩА/АМИ ПРОВЕРЕТЕ ГИ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ/ ПОЗНАВАМ ДОСТА КОИТО СА ЗАВЪРШИЛИ ГИМНАЗИЯ НЯМАТ ПОНЯТИЕ ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕ НО ИМА ЗА ДА КРАДАТ ПАРИТЕ НА КОИТО СА СИ ДАЛИ ЗЕМЯТА
74
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте я докарали дотам, да не можете да си плащате сметките, ще търпите.
73
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магазинерът ми е приятел, ама ми взема пари за хляба, инак ще фалира. Да му се сърдя ли?
72
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здраве има само за герберастките крадци.За останалите сух леб и чесън.
71
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и при храната е така.Ако можеш - ядеш свинско със зеле.Ако не - зеле.А някои карат на празна чиния...Не съм чул в някой магазин да пускат папо безплатно!