Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
9
 
5
 
! Отговори
Българин от Виена преди 6 години
"Заформят им се над 1000 ръкети ако ще на 100 процента да оцелват а те и на 10 не могат амоницийте им ще свършат на 350 та най много"Еманация на платените пусофоби.Е няма такъв та.ак! ха-ха-хахххх!Абе не ревете на чужди гробове бе! Още повече че ви плащат да ги мразите. Айде няма нужда. И понеже си просто тъпо парче, да те светна. Войната е стратегия. Най-древният нейн, безопасен вариант е шахът! С две думи - Земята, майката наша е дъската на тази игра.
300
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са н а 3 бомби живот. израел няма да скочи срещу Русия, зщото после няма къде да ходи. Турция може и да опита, но след опита ще получи доста негативен експириънс и вероятността да има неизчерпаем източник на стъкло за вечни времена. В момента, вкойто Саудитска Арабия се намеси директно в конфликта, Иран ще ги атакува с няколко хиляди ракети, срещу които няма да има защита. А в Сирия има и китайски спецчасти... Русия не е обкръжена в Сирия. Тя обгражда ;)
299
5
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
И аз така мисля.Късия нещо замлъкна.
298
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърт на "цар" симеон тои ни унищужи.Цалия му род да мре.
297
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да ни потикват подкупнитени про запасни политици Българският народ стои здраво зад русия.Българи юнаци .
296
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязахте ли как нашите *** мълчат като *** и чакат да видят на къде ще задуха вятъра, а Тиквата сякаш е онемял,явно си знае колко е кух и го е страх да не каже някаква простотия която после може да му струва главата
295
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя войната там почна преди 7 години. Няма какво да се почва, може да продължава или да спре.
294
12
 
24
 
! Отговори
Пацифист преди 6 години
България-вън от НАТО.Нека се стрелят :) без нас
293
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами утро .ру е принципно американска медия защото се спонсорира от държавния департамент ,и е в списъка на "чуждестранни агенти"какво очаквате да кажат
292
9
 
11
 
! Отговори
Пацифист преди 6 години
България-вън от НАТО.Нека се пицата без нас
291
2
 
6
 
! Отговори
!@#$%^&* преди 6 години
всичко това се прави,за да влязат в историята след време и да пуснат по една "цар бомба" и "MOAB" ,да си поделят земите и да стане 3-та световна война защото не са ги поделили,както иска единия :Д:Д:Д
290
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През последните 2 века точно през 100 години, някой луд решава да преразпредели световните ресурси. Обърква целият свят за 30 тина години, убива милиони, губи и го убиват, после за около 70 години настава относителен мир. Явно и сега това ще преживеем.
289
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че нямат. Ако не се използва ядрено оръжие , нямат шанс. САЩ ги превъзхожда многократко технически и бройковоо. Да не говорим , че още 5 държави ще се включат. Не можеш да се биеш с целия свят ...Хитлер опита ...файда няма.
288
5
 
14
 
! Отговори
Еми преди 6 години
Ради явно не си ме разбрал.И аз се боря децатани да жиевят така както ние живяхме под закрилата на мъже.А не чистачки да гонят престъпници а мажете в ониформи да се крият по ъглите.
287
13
 
23
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Еми може да сме малки и без армия но ние също имаме деца.Как да си затваряме очите пред агресора америка.Утре ще дадът оружие и на ромите да си правят държава в България.Стига им само да им кажат че сме ги покръстили насила и че България е тяхна по право.
286
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите жуналюги копаят в гугъл и изсират всякаква лайнарщина която се пише от подобни *** като тях.Това е дезинформация .!
285
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиндосия е обречена .Което цял свят видяот обърканите туитовена великия им президент-шоумен .Къде сте тръгналис тези пробити корита ?Ще станете за смях ?
284
4
 
8
 
! Отговори
Еми преди 6 години
Ама аз незнам нормалнолие точно България да коментира за воина.Все едно слепия да си избира цвея.Молетесе дс не се стига до там.
283
5
 
14
 
! Отговори
Нямат шанс преди 6 години
Затова изкараха години там и прочистиха тинята, въпреки всячески пречещите им западняци. Но иначе нямат шанс и Америка е велика, само да поиска и ще спечели войната, ама пет години напук не иска.
282
9
 
19
 
! Отговори
Су 35 преди 6 години
Абе хора невиждатели ,че тука само един обратен под различни имена пише против Русия защо му се дразните на този ***.