Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00,
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на ракетите ли смятате, братя? Не се самозалъгвайте, приемете реалността. Този удар ясно покаказа, че Русия е едно нищо. Никой повече няма да ги иска за съюзник или партньор. Това беше целта. Всички самозаблуждаващи се да разберат, че Русуя нищо не струва на международната сцена. И тази цел бе пистигната на сто проценра. Дано и самите руснаци да са го осъзнали
120
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормална демонстрация на сила .. все пак едно е да имаш развита цивилизация а другите да са ***... неслучайо занас бълагите иметона президента име клитор :)
119
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аджаба тия руснаци много некадърни ги изкарват бе Скрипал не можаха да отровят,в Сирия не могат да отровят 40човека с бойни отровни вещества ха ха балоните се пукат един след друг просто американците и англичаните са безсилни даже съюзниците им взеха да им оказват като Италия
118
2
 
0
 
! Отговори
дук преди 6 години
Ало анонимния.....кой тия снесе тая информация...най-вероятно радио Ереван!Толкова много глупости се ръсят ,че се чудя на тъпотата на огромната част от пишещите.Съжалявам ако съм обидил някого.....
117
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производителите на Томахавки са в екстаз. Ще има още много работа, заплати и купони за храна. За 1 час бяха изгорени във въздуха 200 милиона долара. Невероятна заря! Гражданите на Сирия наблюдаваха от своите балкони илюминациите във въздуха и снимаха клипове.
116
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
136 А КЪДЕ ОЗХО Е ПОСОЧИЛО BZ както лъже КараЛавров? Коя е тази " лаборатория" определила веществото като BZ? Това поредно убийство на Кгб няма как да бъде доказано с " доказателства" в съда, това дори треторазрядните ченгета от Любянка го знаят и затова въртят плочата с " презумцията за невиност" от видите ли Римското право! Кофтито за путин обаче вече е факта че Запада отмина ония т..ъпизми за "партньорство"от времето на " перестройката". Сега Запада ще действа така, както той прецени
115
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
САЩ и 'съюзници'... изстреляха 100-ина крилати ракети, всяка по над 1 милион $.... По въображаеми цели - несъществуващи инсталации за призводство на хим. оръжия... И то въз основата на изфабрикуван предтекст...Изсипаха 100+ милиона $... по десетина полуразрушени предградия и 'кални колиби'... И накрая - никакъв резултат в баланса на сили и военото положение в Сирия... ''Отлично свършена работа'' и ''Невероятна координация'' а...!!!?
114
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- Мислите ли, че ще се стигне до истинска агресия от страна на САЩ?- Очаквам, че ще има такава. Ако не днес, утре. Рано или късно ще стане. Русия тогава ще се намеси както се казва веднъж и завинаги.
113
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа със Скрипал и химическата атака е постановка отмъщение на Великобритания защото преди това сирийската армия и руснаците са избили един батальон британски командоси от SAS и съветници помагащи на ИДИЛ при боевете около Дамаск. Заловили са живи само няколко от тях, един американец и двама еврeи. После британците са се молили по арабски канали да ги освободят но им е било отказано най-любезно от руснаците като са заявили че това го решава Сирия а не те.
112
5
 
19
 
! Отговори
две капики преди 6 години
Тереза е нервна защото е изпила само първата капка КАЗАЧОК, а ако иска да се парализира треа да си поръча в Украина и втората
111
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трамп го мислят всички за глупав и го надценяват.
110
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо руснаци изобщ седят в нашите форуми... всяка победа над азиатския окпутор е победа за нас.. лично ги смчкамхме много пъти...
109
1
 
19
 
! Отговори
ЧИЧКО С МЕК преди 6 години
До МОДEPATOPБРАВО БЕ МОМЧЕ. Много добре! Подкрепям това признание! Ако някога усетиш нужда чичка да те *** aнaлно, ВЕДНАГА ми драсни един мейл и ще дойдя!! <3 #LOVE #OBI4AMTE # OBI4AMMODERATORSKODUPE #MODAEGEI #MODERATORSKIANUS #RAZPORIMODA
108
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
132 Значи по Неребейско време сте карали нови коли АХАХАХАХААААААААА абе нема подобна на руско- ченгесарската злоба и наглост. Ми датиготура тогава у човката и си карай москвича на ДЕДО ти от ОНОВА СТАТУКВО, аз предпочитам втора употреба Мерцедес
107
2
 
25
 
! Отговори
с карнавални ракети? преди 6 години
От 103 ракети, 71 свалени от сирийската армия. Агресорите с бракувани ракети ли са стреляли или с карнавални?
106
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
важното е че насраните азиатци с знаят мястото сега...
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде ОЗХО не са посочили Новичок. Просто са отказали да включат в доклада заключението на лабораторията. Демек са се навели услужливо.
104
1
 
17
 
! Отговори
Много чист преди 6 години
совецки Новичок, дето от влагата спира да работи :))))) стига се излагахте бе улигуфренди
103
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
128 ОЗХО посочи Новичок че е отровата и то в " много чист совецки вид. От къде дойде този BZ, aaaaa да мургавелкото Лавров днеска пак разтягаше смехотворни руско- кагебейски конспирации и искаше още "ДОКАЗАТЕЛСТВА" от Британците за тяхната си ( руско кагебейска) престъпна партизанска дейност на Острова
102
2
 
25
 
! Отговори
За да преди 6 години
може американецът да притежава две нови коли, трябва източноевропеецът да кара отпадъци, а арабинът да живее в руини. Въпрос за *** аудиторията - предположете кой има интерес това статукво да се запази и с готовност убива за целта.