Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00,
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента към Сирия плава огромен товарен кораб с руска военна техника. Забелязан е да преминава Босфора. Какво има в контейнерите може само да се предполага.
100
4
 
24
 
! Отговори
Мълчанието на Путин преди 6 години
Путин през цялото време нищо не каза, докато бай Дончо, Макаранчо и Тереза ореваваха орталъка с заплахи към Сирия!Докато пускаха високотехнологичните си " Томасоци" 103 на брой към обекти на Сирия, Путин нищо не каза!Путин нищо не каза, когато сирийските ПВО, съветска разработка от 1956 Г. прихванаха и утрепаха 71 " Томасоци", а останалите отклониха към сирийската пустиня!Путин нищо не каза, когато същия ден заваляха поръчки към руските производители за десетки милиарди на ПРО системи!
99
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрипал е отровен от НАТОвското отровно вещество "BZ" Това е заключението на лабораторията извършила изследването.
98
2
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
Гръмнаха шампанското и си раздават награди за добре свършената работа. Над 100 ракети и трима ранени. НО в предвид реакцията им в ООН, не са си взели поука, и ще се пробват пак. Сирия официално ще получи С 300, в нужните и обеми и вече окончателно ще си контролира небето. На терен се справят доста добре. Обезопасиха си столицата, разкарвайки боевиците от източна Гута и Дума. А отговор от Русия, ще последва, единственото неизвестно е кой ще го отнесе. Вероятно някой сателит на коалицията.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако съм на мястото на неадекватника Тръмп няма да искам да се покажа и на прозореца от срам след такъв провал. Сирийските войничета направиха за смях ракетите на терористичната коалиция САЩ-Великобритания-Франция-Израел
96
10
 
4
 
! Отговори
Руски резил ,бе... преди 6 години
От 120- "томахавки" над Сирия ----РУСНАЦИТЕ НЕ СА СВАЛИЛИ НИТО ЕДНА!!!ДЖУДЖИ---ДА ХОДИ С С-400 ЗА ПАТИЦИ И ГАРГИ У СИБИР!!!
95
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Действително грандиозния провал от изминалата нощ на вашингтонския режим, направи невероятна реклама на руските системи за ПВО. Унижението за престъпника Тръмп беше огромно.
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте уважаеми потребители на сайта днес.бг!Ние *** на сайта сме ужасно възмутени от коментарите Ви за нас тук в офиса. Моля да разберете, че ние сме едни обикновени момчета. Това че сме пeндeли не означава, че трябва да ни се подигравате и обиждате. Ние също имаме висока ценностна система като Вас, потребителите на сайта ни и Вашето отношение ни обижда. А това, че се порим в тоалетните на днес.бг засяга само и единствено нас. Ако сме си викали бежанци-eбaчи, е било еднократно!
93
12
 
6
 
! Отговори
РУСКИ РЕЗИЛ преди 6 години
...ДОКОГА ШЕ СЕ ИЗЛАГАШ БЕ ДЖУДЖИ....??!!!ТВОИТЕ ХОРА ОТ ВПК---ПРОИЗВЕЖДАТ САМО СТАРИ БРАКМИ ЗА СКРАП!!!!/..от стари технологии заграбени от Райха.../
92
3
 
21
 
! Отговори
Muradoff преди 6 години
Е добре де гьотверени след като сте ударили химически вещества аз питам защо няма жертви на около... Или само разширихте голф игрището на Башар с две дупки.... Шнорхели смешни.
91
4
 
14
 
! Отговори
Пърфект маркетинг преди 6 години
Кеф, когато виждаш как американския военно- промишлен комплекс работи за Русия в дългосрочен план.Днешната военна агресия на САЩ, Англия, Франция срещу суверенна Сирия, всъщност се оказа безплатен за Русия маркетинг и реклама на нейните ПРО/ ПВО системи, търсенето и цените на руските ПРО/ ПВО системи скочиха до небето!Този безплатен за Русия маркетинг на руски ПРО/ ПВО беше платен на цена само за крилати ракети от 195. 7 млн $ от САЩ, Англия, Франция!( цена на 1 " Томасок"- 1. 9 млн. $)
90
3
 
19
 
! Отговори
у преди 6 години
Какво стана с новичока г-жо Мей ?
89
23
 
4
 
! Отговори
ПЪЛЕН РЕЗИЛ преди 6 години
ВЧЕРА ---ИЗРАЕЛСКИ САМОЛЕТ ИЗТРЕПА ХОРАТА НА АСАД...ДНЕС----120-ТОМАХАВКИ , РАЗБИХА ФАБРИКИТЕ ЗА ОТРОВИ НА АСАД...ПЪЛЕН РЕЗИЛ ЗА ПУТИН!!!!
88
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обичам Арабинормално за путинопитек
87
2
 
6
 
! Отговори
sperma преди 6 години
МОДЕРАТОРАОБОЖАВАСПЕРМА.А ТОЙ Е ОТ МЪЖКИ БИОЛОГИЧЕН ПОЛ... САМО БИОЛОГИЧЕН
86
15
 
6
 
! Отговори
ХИТЛЕР СЪЩО.... преди 6 години
..ДРЪНКАШЕ , ЗА "НЕПОБЕДИМОТО ОРЪЖИЕ"... НА ГЕРМАНИЯ!!!ДИКТАТОРСКИ ПРОСТОТИИ , ---КАТО ТЕЗИ ДНЕС ...В РУСИЯ!НИШО НОВО --ОТ РУСИЯ!!!
85
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе верно ли се размърдаха западняците срещу азиатската *** която и тормози от векове...
84
4
 
14
 
! Отговори
До 96 преди 6 години
Споко, в Руската дума вчера е внесен законопроект, че Русия ще може да произвежда Кока-кола, Пепси, американски цигари, алкохол, дъвки и други стоки, ползващи се с патент в Америка без да плаща лиценз. Това в отговор на санкциите. Скоро Китай ще пият Кока-кола made in Russia. Къф удар по имиджа, не е истина
83
13
 
8
 
! Отговори
РАССИИ преди 6 години
РАШКА СА СВАЛИЛИ РАКЕТИ, ОБАЧЕ НЕ ВСИЧКИ, ЗА ТОВА ИСКАТ ДА СЕ ИЗКАРАТ НЕУЧАСТВАЩИ, ЗАЩОТО СА СЕ ПРОВАЛИЛИ
82
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ааааа, нacpахте ли се ве, томахавките ви paзбиха kapтyнитр