Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!

Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно членство
Обновена: 25 апр 2018 14:03 | 25 апр 2018 13:37, Бойчо Попов
94
Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!
Владислав Горанов. Снимка: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

В много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България постави – до средата на годината да подаде молба за членство в "чакалнята на еврозоната", казва в интервю за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов.

"Нашето разбиране е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече подобно решение. Още повече, че има и консенсус в обществото".

Според Горанов опитът за неравнопоставено отношение и поставяне на предварителни условия към България за подобно членство не е в съответствие с един от основните принципи в договора за функциониране на Европейския съюз: за еднакво третиране на държавите членки.

"И ние не можем да приемем за честна позицията на този, който казва: изпълнявате критериите, но нямате място в ERM II и еврозоната. Ние сме поели ангажимент за членство в нея още при присъединяването си към Европейския съюз, и това е въпрос само на време и изпълнение на критериите. А нашето разбиране е, че тези критерии са изпълнени", поясни още Горанов.

"Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на практика в преддверието, само с членството в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се приеме за непълноценно членство. Можем да ги разглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния", казва още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усетиха ги нашите пишман политици, че почнаха да получават рубли и им хванаха цаката - да въведем еврото. Това стане ли, е по-силно от всякаква друга интеграция.
42
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори немците си реваха за марката,защото цените скочиха двойно,а заплатите - не.С две думи от цяла,получаваш изведнъж половин заплата.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихвите падат, когато има сигурност. Сигурност има, когато има силна, работеща икономика. При слаба икономика има сътресения има и много необслужвани кредити, което вдига лихвите.
40
1
 
23
 
! Отговори
Бла-Бла преди 5 години
Аз не знам защо този човек изобщо се показва. Няма срам. Така е. Преди години напусна народното събрание когато не беше на власт и каза, че напуска защото няма делавера/поне така прозвучаха думите му.Каза че неговите съученици ставали милионери, а той бил обикновен депутат и не бил ставал милионер. Сега е различно и печели добре, но явно не достатъчно. При смяната на лева с еврото явно ще има многоо делавера. Ще може да обменят еврото към колкото си искат лева, а и цените ще скочат. Кеф за тях.
39
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
До БС ***,твоите съпартийци,докараха България ,в момента,да е по зле ,отколкото,през турско.
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой реши, че има консенс в обществото? Някой да ни е питал?
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости,Испания,Гърция,Португалия,Италия попаднаха в страхотна криза и безработица,по същия начин както пробутаха оръжие насила в Гърция,Макарон пробута старите си оръжия в България,повтарят гръцкия сценарий,държат се сякъш сме някакви африкански ***,роби,а не стари европейци.Разнасят заразата на фашизма,а в същото време официално фашизма е забранен,лицемери!
36
1
 
18
 
! Отговори
пери преди 5 години
Щом Горанов твърди, че ще има ползи, сигурно ще са само за такива като него. Политиците не са по-различни от банките и мобилните оператори - щом нещо ти предлагат, без да си им го искал, полза имат само те. Та едва ли Горанов се е размислил за нас и нашето добруване.
35
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
да горанчо,ползи,но не за всички.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В заглавието на статията има "ползи", търся в самата статия какви точно ползи ще донесе приемането на еврото - нищо не намирам - помогнете
33
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
Всички казват, че ще им донесе ползи, но не уточняват какви ползи и кои са тези "ние". Няма да ви се получи.
32
0
 
12
 
! Отговори
Referendum преди 5 години
nikakvo evro
31
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ако ще китайския юан да приемем, това няма да промени факта, че сме на дъното във всички класации..
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те цените вече се вдигнаха... лева вече е вързан за еврото, време е да видим ползиет от това, а досега ядем негативите.
29
19
 
5
 
! Отговори
БС преди 5 години
Много черногледци има. Имам чувство че много хора предпочитат България да е още под турско робство. Тогава сигурно е можело да купиш 1000 хляба с една заплата.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отговяраме на всички числовите критерии - след Критериите от Маастрихт бяха заложени нови критерии. Те са неформални и не са прилагани на практика, но след Гърция ще ги приложат зад нас. Лицемерие е, но е факт.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евро не искаме,видях какво стана с цените в Германия - двойни,видяхме фашизма и в Гърция,не мерси!
26
0
 
14
 
! Отговори
малоумници преди 5 години
Имаше един герберски ***, дето ни даваше едни постни пици, уж за хубаво, ся дойде следващият...
25
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ползи ще има, защото ще паднат лихвите по кредитите, освен това ще можем да се отървем от МВФ и да имаме по-гъвката икономическа политика. Но кога ще ни приемат в Чакалнята - неясно.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то че ще ни донесе корупция- ще ни донесе, едва ли някой се съмнява, но не ми се вярва, скоро време да ни приемат в ЕВрозоната - и дори в Чакалнята - с тази корупция.