Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!

Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната - непълноценно членство
Обновена: 25 апр 2018 14:03 | 25 апр 2018 13:37, Бойчо Попов
94
Горанов настоява: Еврото ще ни донесе само ползи!
Владислав Горанов. Снимка: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

В много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България постави – до средата на годината да подаде молба за членство в "чакалнята на еврозоната", казва в интервю за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов.

"Нашето разбиране е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече подобно решение. Още повече, че има и консенсус в обществото".

Според Горанов опитът за неравнопоставено отношение и поставяне на предварителни условия към България за подобно членство не е в съответствие с един от основните принципи в договора за функциониране на Европейския съюз: за еднакво третиране на държавите членки.

"И ние не можем да приемем за честна позицията на този, който казва: изпълнявате критериите, но нямате място в ERM II и еврозоната. Ние сме поели ангажимент за членство в нея още при присъединяването си към Европейския съюз, и това е въпрос само на време и изпълнение на критериите. А нашето разбиране е, че тези критерии са изпълнени", поясни още Горанов.

"Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на практика в преддверието, само с членството в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се приеме за непълноценно членство. Можем да ги разглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния", казва още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
19
 
7
 
! Отговори
БС преди 5 години
Не разбирате ли не хора, от Еврото най-много се страхуват тези които се занимават с корупция, сива икономика и големи престъпления. За тях ще е най-трудно, затова се опитват да манипулират общественото мнение.
22
2
 
18
 
! Отговори
Кон Сенсус преди 5 години
"Още повече, че има и консенсус в обществото" ... някой да му смени дилъра.
21
1
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
За вас и банкерите, че ще донесе, ще донесе. От сега ви текат лигите за дял от 140-те милиарда евро фонд за подпомагане на присъединяването към евро зоната. За обикновените хора си е обедняване, дори и да е в рамките на 1-8%.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих се съгласил с приемане на еврото, ако държавата приеме закон за компенсации на загубите които ще претърпя.Ето пример, днес със заплата си в лева мога да си купя 700 хляба Добруджа. Ако след приемането на еврото с заплата си мога да купя 600 хляба, разликата е нужно да бъде компенсирана от държавата тъй като всички твърдят че цените няма да мръднат
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На една шепа от Вашите несъмнено ще донесе само ползи, но останалите "ще духат супата"
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апсолютно съм сигурен,че ще му донесе.
17
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов, мене, а и 90 % от българите не ги интересува пълноценното членство, защото от него облаги имат само една шепа хора, които станахте милионери от членството в ЕС. Нас ни интересуват доходите да са добри и цените да не скачат двойно. Не можахте ли да го разберете? Що за дебелокожи хора?
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов, ще паднат ли лихвите по кредити в евра ако приемем еврото?Няма да паднат, гарантираноБанкерите ще кажат веднага, че лихвите по евро у нас са три пъти по-високи от тези в Австрия защото у нас има висок риск.Значи риска остава, лихвите остават
15
1
 
32
 
! Отговори
аз преди 5 години
За него винаги ще е добре и с евро и без евро,но на нас ни омръзна някой да взима решения и след това ние да плащаме.Всеки политик си прибила неговото и после се крие ,а народа трябва да плаща за техните.решения.Мисля,че е време всеки да носи лична и персонална отговорност за това което прави а не ние оставалите да опираме пешкира.
14
2
 
33
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
Какъв шенген ,какви 5 лв. !! Та ние и за африканският съюз не ставаме !!
13
5
 
38
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Горанов да хваща гората и никога да не се връща ,защото и за горски не става ,а еврото ще ни донесе още по голяма бедност !!
12
19
 
8
 
! Отговори
Жибор преди 5 години
Путин плаща на руските *** само с евра и долари- не им дава никакви рубли!
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като видяхте, че Шенген не ви се получава, да пробваме с еврозоната! Но ако Шенген ще има полезен ефект, то еврозоната е твърде съмнителна стъпка. За някои ще е добре, но те и сега не са зле! Проблемът е за мнозинството останали, които са и така достатъчно зле!
10
7
 
23
 
! Отговори
диктатора преди 5 години
като видя човек с компютър с Отхапаната Ябълка и такъв часовник и то на дясната ръка, веднага ми става ясно за коефициента му на интелЕгентност...
9
3
 
32
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
...И в най-външния ще си останем ! Не сме готови нито за Шенген, нито за Еврозоната. А ни приеха заради територията и пазарът на стари автомобили. Толкоз !
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приемането на еврото е политическо решение, пак повтарям ПОЛИТИЧЕСКО.Ползите са отново ПОЛИТИЧЕСКИ.Никой икономист не е излязал с името си пред широката публика и не е заявил, че след въвеждането на еврото полупателната способност на населението ще се увеличи дори с 0.1% за една година. Такова нещо няма да чуете, икономистите са се скрили и си траят.
7
6
 
25
 
! Отговори
Клара преди 5 години
На кого, бе? Нали ги виждаме гърците! Хайде стига с тия болни амбиции!
6
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото и долара са далеч по-полезни от рублата: затова още в комунистическо време червените дилъри работеха само в западна валута,никой от тях не бакареше рублата
5
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nomer 1 се оказа прав.Русняците налазиха веднага темата.
4
7
 
33
 
! Отговори
8888 преди 5 години
Горанов- оставка, незабавно!Всички от ГЕРБ сте крадци и мошеници!Не ни заблуждавай, че мислите добро за народа!