Програмист срещу сервитьор. Неравна битка в… заплащането

IT спец взима средно около 3150 лева, а работещ в туризма – 500
1 май 2018 10:00,
181

Около 5 и половина пъти по-висока средна заплата получават компютърните специалисти в България спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г., по-известен като Докладът за доходите.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените данни.

"Огромна част от хората в България живеят в тежки материални лишения. На проблема с неравенството, т.е. разликата между най-богатите и най-бедните в страната ни също трябва да се обърне внимание", коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата

Според нея най-голямото предизвикателство, което стои пред това тези проблеми да бъдат решени, е липсата на политическа воля.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че основните причини за разликата в доходите на българите са, по думите му, олигархичният тип икономика у нас, който подтиска развитието на бизнес средата и липсата на инвестиции.

"През последната година страната ни беляза рекорд по ниски инвестиции. А това от своя страна предопределя бавния ръст на българската икономика", отбеляза той.

Сравнено с другите европейски държави, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки в ЕС.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ситуацията, изградена в страната ни, се дължи на сериозната регулативна рамка, която съществува в българската бизнес среда и високата корумпираност на българските институции, които пък притискат развитието на предприемачеството. Това води до намаляване на инвестициите и съответно до по-ниско заплащане", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмиста е отделил много време да се научи или възнамерява да отдели ако фирмата, която го е наела предлага обучение.
43
2
 
28
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До 39Инженерите не продават машини а ги създават и подържат. Ако наистина се интересуваш и имаш желание да се запознаеш, ще разбереш, че в България се създават адски много качествени неща, за съжаление повечето предназначени за пазара на развитите страни, защото България, за съжаление все още е доминирана от дървени философи като теб!
42
36
 
8
 
! Отговори
келнер преди 6 години
Невиждам никаква практическа полза от програмистите. Пишат нещо ама и те незнаят какво.
41
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да правиш сайтчета . Не го смятам за програмирне. Ама е платено добре.Сериозното програмиране в бг кучета го гризнали.
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39Ами къде са тея инженери 25 години ? Китайците дето ориз гледаха само ...Днес продават всякакви машини и стоки . Влез в Алибаба и виж за какви инженери става дума.Вие къде сте в тая сфера ? Защо не произвеждате, защо не правите частен бизнес , защо не предлагате стоки ???? Само ревете , че НЯКОЙ не ви дава пари . Кой е този някой извънземно същество ли ?
39
3
 
25
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До анонимен 35Инженерите са носители на прогреса в днешния свят (всичко което виждаш около теб е създадено от инженери - сгради, инфраструктура, машини, дрехи и т.н.т) и никога не е имало излишък на такива. Виж с финансистите и правистите е друго...
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕхБрей много си умен. Сигурно много мозък трябва за да разнашяш една табла нагоре надолу.:D
37
3
 
22
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Ами гласувайте за БСП и те ще премахнат социалното неравенство. Ще намалят заплатите на програмистите до 580 лева и готово.
36
5
 
34
 
! Отговори
Екс барман преди 6 години
Сервитьорките на слъкчака покрай мен правиха по 100 200лв на ден...вярно в оборотно заведение... така че не жалете гилдията... и тираджийте правят пари... на запад и соц слаб да си ще вземеш 2000. За програмист 3000 даже ми се струва малко... лично мнение
35
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С IT става както с инженерите навремето - ще се набълбука със "специалисти" от които няма да има нужда. Ще оцелеят само най-кадърните, а те са максимум 10%. Всичкото друго човек - компютърджия ще е безработен или ще си търси друга работа.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ви *** супер стар.
33
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не изученият *** пак гледа в чуждата паничка и се чуди от къдя на кадя по-умния от мен ще взима повече пари от мен.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23,1 евро средно за ЕС също е абсолютна лъжа. Цифрата сигурно е получена като реалните доходи са събрани с тези на свръхбогатите (шефът на ЛИДЛ - няколко милиона на ЧАС) и после разделени поравно на всички. Само средната в Източна Германия не е повече от 14-15 евро, да не говорим за Източна Европа в ЕС.
31
10
 
28
 
! Отговори
Ех преди 6 години
Сервитьорите също учат , има ТОХ и това че *** и пульо мисли че става за сервитьор не значи че това е срамна професия. За ИТ сектора от известно време падат заплатите тъй като много се юрнаха да стават специалисти и опитните в момента трудно намират работа защото всеки мисли че става и както е тръгнало скоро само програмисти в този сектор ще взимат прилични заплати но не за дълго. Всяко пренасищане води до дъмпинг. Затова и постоянно нарастващото население на земята урежда само богатите
30
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер смешно сравнение. Другия път сравнете ИТ и клошарии :))) Едните са умове ...другите общи работници.
29
20
 
23
 
! Отговори
edin преди 6 години
Нищо против сервитьорките и другите с ниски заплати, но защо не се пробват да станат програмисти, след като не им изнася? Що учене цяло живот пада при тази професия. От към учене може би само на лекарите отстъпват.
28
8
 
15
 
! Отговори
ф преди 6 години
сервитьора крие колосални доходи !поне 2по500 в някои слу4аи!!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19...и колко са сервитьорите в Големите курорти в сравнение с всички останали...10 към 100.Казваме за заплата..
26
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво станаа бе нали запада беше лош и не давали нищо ? Сега пак стана вземали в ИТ Сектора защото били чужди компани ! Ами къде са Българските компании нали се управляват от кадри учили в КОМУНИЗМА ? Защо не творят и не измислят продукция ?? Нали сте големи инженери? Само на диплома обаче ..горе няма никой. ИТ сектора хората минават през частни школи и Уоршопии и са отлични кадри. Ти си завършил МЕИ и си мислиш, че си нещо....Ама не си.
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17: Може да си "специалист по ИТ", но си полуграмотен! Виж си поста - пълен с правописни грешки! Сигурно затова и заплатата ти е ниска...