Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?

НСИ: Близо 30% от населението живее в материални лишения!
Обновена: 1 май 2018 09:59 | 1 май 2018 09:45, Златко Желев
170
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?
Снимка: flickr

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Още по темата

Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит, пише "Труд".

Всеки втори (52,6%) не може да си позволи почивка извън дома поне една седмица в годината, сочат още данните на НСИ. Успоредно с това 2,7% от хората не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,6% – цветен телевизор, 8,3% – пералня.

Всеки трети българин (31,6%) по финансови причини не може да яде месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36,4% се ограничават при отоплението на жилището си, което означава че през зимата държат някои от стаите студени, или намаляват радиаторите.

През 2017 г. линията на бедност за страната e 351,08 лв. на човек от домакинство. А под линията на бедност са 1,665 млн. души, или 23,4% от населението. Линията на бедност се определя като 60% от средния разполагаем доход на домакинствата. Спрямо 2016 г. линията на бедност нараства с 13,9%, а делът на бедното население се увеличава с 0,5%.

Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални помощи и добавки, равнището на бедност се повишава до 29,2%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 44,8% от населението.

Един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 58,7% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност – т.е. членовете на семействата им разполагат с под 351 лв. на месец. През 2017 г. делът на бедните сред работещите е 10%.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е лишение - това е съдбата . Така ще бъде всеки ден до Победата V .
142
0
 
0
 
! Отговори
dido преди 8 месеца
Добре де , виждам 95% от коментарите , ако може и 98% се оплакват от правителството а по време на избори пак те печелят това не мога да разбера :( когато има избори пак стойте зад телевизорите и си казвайте "аз няма да гласувам , всички са мошеници"
141
0
 
5
 
! Отговори
Винкело преди 8 месеца
Най-престъпното управление от бивши агенти на ДС, некадърници на партията и откровени мошеници са налазили този глуповат и смирен народ и му пият кръвчицата..Само глоби,актове,наредби и налози-та да може да се стриже и дои избиратела.Заплатите..икономиката - ми те са откровено смешни, ма за такова овче племе - и това е много.Какво ми говорите за развитие на икономиката бре недорасляци, та викате произвеждате нещо по добро и изгодно от Китайците, че да го продадете..Мизерници с дребни душици!!
140
0
 
0
 
! Отговори
Дефект преди 8 месеца
Дефектът в Европа е управията ни, антиевропейска мизерия и престъпен режим на здравеопазване, жестокост към деца и възрастни, търговия с деца от "социални", липса на човешки и граждански права. Управниците разбира се ще получат това, което правят сега и дават "пример". За сведение пенсионерите и децата на Европа са много обгрижвани, което пак говори че тук се прокарва варваро-азиатска политика. Никого не интересуват няколко фирми които правели износ, оценява се по стандарта на живот на всички
139
1
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 8 месеца
Ех, друго си беше при Жан Виденов!
Тогава за малко да станем милионери.
138
0
 
2
 
! Отговори
Червените ги е яд преди 8 месеца
До Анонимен 130
Тролчета, недейте така баламски да лъжете... 52 млрд лв България НЯМА износ. Че това е 1/2 от БВП, повече от държ бюджет. В кои предприятия се произвеждат 2 млн хладилника годишно и 20% от сървърите на ЕС? Жалки сте

Жалък си ти, палячо!Отваряш сайта на НСИ, там има таблиса с основните търговски партньори на България и внос и износ за всяка една от държавите.2016г беше 46 милиарда, 2017г беше 52 милиарда.Хладилниците са Либхер край Пловдив.За сървърите не помня фирмата.
137
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До П.Петров

РАБОТЕЩИ БЕДНИ! Това станахме.

Станахте, ама от кога?Защото през 80-те със 100лв заплати не сте били от богатите.
136
2
 
9
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
България винаги е била бедна държава, а повечето от хората са имали затруднения с парите.
Аз завърших през 1975 г. и като инженер ме изпратиха по разпределение в една фабрика в Първомай.Работех като енергетик със заплата 135 лв.
Добре,че бяха родителите ми,иначе трябваше да гладувам.
Слава богу че сме пловдивчани,близо е,пътувах с влака,живеех в тяхната къща и бях на тяхна издръжка.Дори и няколко години след като се ожених,помощта им беше решаваща.
Сега е малко по-добре,особенно в голям град
135
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Картофи внасяме от Франция и Германия и са по-евтини от българските. Ябълки и мляко от Полша.Докъде стигнахме.
134
2
 
28
 
! Отговори
До 125 преди 8 месеца
А ти какво искаш - цял народ строи фабрики, заводи, тецове и после идва един и ги взима без пари и трупа милиарди печалби при мижави данъци и заплати? Ти да не си Киро Гела? На работниците плаща 500 лв за работа на 3 смени, цените на лекарствата с 1000 % печалба и е много велик бизнесмен. Ти си интересен човек.
133
1
 
15
 
! Отговори
ППП преди 8 месеца
До хаха Това, че ти имаш не означава ,че всички имат. по-голяма част от народа мизерства, и не само пенсионерите и майките.
132
3
 
29
 
! Отговори
П.Петров преди 8 месеца
РАБОТЕЩИ БЕДНИ! Това станахме.
131
6
 
15
 
! Отговори
петкан от Лондн преди 8 месеца
Аз не видях Българина да се лишава от нещо, когато ства въпрос за удобство, развлечение и подобни. Аз незнам да ли има нация която да ползва кредит за скъпа екскурзия...
130
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тролчета, недейте така баламски да лъжете... 52 млрд лв България НЯМА износ. Че това е 1/2 от БВП, повече от държ бюджет. В кои предприятия се произвеждат 2 млн хладилника годишно и 20% от сървърите на ЕС? Жалки сте.
129
4
 
5
 
! Отговори
do 118 преди 8 месеца
У нас се произвеждат 20% от сървърите в Европа.За каква електроника ми говориш ти?Правец 8 ?Хахахаха
128
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 118
Внасяме храна, дрехи, битова техника, електроника, машини и какво ли още не -все неща, които преди сами произвеждахме.

Ние и сега произвеждаме тези неща бе балама.Инасяме повече агнешко, телешко и яйца отколкото внасяме.За дрехите я провери колко шивашки фирми има в България.На трето място в Европа сме по производство на бойлери.Изнасяме 1 760 000 хладилника годишно.Машини и сега изнасяме.Или викаш 52 000 000 000лв износ за 2017г е от слънчоглед и жито?Баси простата мypзилka
127
13
 
13
 
! Отговори
хаха преди 8 месеца
Добре, че е интернета да разбера, че за последно месо съм бил ял миналия великден, а на море съм бил през 1989-та.
Колко им трябва на склерозиралите избиратели на корни да повярват?
126
4
 
5
 
! Отговори
Кори преди 8 месеца
" ... линията на бедност за страната e 351,08 лв" Това са 50 шишета гроздова. Хайде, с резерви да приемем че е горе-долу добре.Но при положение че не ти идват гости. Хляб? Къв хляб, бе - то за ракия не стигат.
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Написал съм ясно - за горницата над 5 млн нетни активи еднократен данък 70%. С честен труд накива пари не се печелят."

Тоест един път плащам данъци, после идваш ти на власт и искаш още данъци да ти плащам ... Интересен човек си.
124
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Написал съм ясно - за горницата над 5 млн нетни активи еднократен данък 70%. С честен труд накива пари не се печелят. А и във Франция е толкова данъка за богатите, защо при нас събират данъци най -вече от бедните под формата на ДДС, акцизи и осигуровки? Французите по-малко ли са демократи от нас? Англичаните комунисти ли са, като данъка им бстига 50% за богатите? Откраднаха предприятията от държавата, заплатите африкански, получават държ субсидии, че и смешни данъци плащат, а само ревът.