Програмист срещу сервитьор. Неравна битка в… заплащането

IT спец взима средно около 3150 лева, а работещ в туризма – 500
1 май 2018 10:00,
181

Около 5 и половина пъти по-висока средна заплата получават компютърните специалисти в България спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г., по-известен като Докладът за доходите.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените данни.

"Огромна част от хората в България живеят в тежки материални лишения. На проблема с неравенството, т.е. разликата между най-богатите и най-бедните в страната ни също трябва да се обърне внимание", коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата

Според нея най-голямото предизвикателство, което стои пред това тези проблеми да бъдат решени, е липсата на политическа воля.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че основните причини за разликата в доходите на българите са, по думите му, олигархичният тип икономика у нас, който подтиска развитието на бизнес средата и липсата на инвестиции.

"През последната година страната ни беляза рекорд по ниски инвестиции. А това от своя страна предопределя бавния ръст на българската икономика", отбеляза той.

Сравнено с другите европейски държави, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки в ЕС.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ситуацията, изградена в страната ни, се дължи на сериозната регулативна рамка, която съществува в българската бизнес среда и високата корумпираност на българските институции, които пък притискат развитието на предприемачеството. Това води до намаляване на инвестициите и съответно до по-ниско заплащане", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявам се, по цял свят интелектуалният труд е заплатен в пъти повече от всичко, което работи в сферата на туризма и е обслужващ персонал. Като малък ходих да работя по голф игрища в САЩ и се възхищавах на успелите- все интелигентни високоплатени специалисти. Днес аз стоя на този стол и се радвам на великолепно заплащане на труда ми. Нито ми е жал за камериерки и сервитьори, нито нищо. Сами са си го изградили. По цял свят са последна дупка на кавала и нямат пари за нищо.
63
5
 
8
 
! Отговори
Ганьо президент! преди 5 години
*** от всичко разбира и коменарът си явно анонсира. :) Само дето *** не знае, какво светлото му бъдеще вещае. Скоро с изкуственият интелект ще се запознае, автоматизацията да опознае. И тогава *** ще осъзнае, колко професията му е остаряла, та чак главата ще му се замае :)
62
2
 
6
 
! Отговори
Анониме преди 5 години
През Преходния период и Голямата Ексурзия икономиката ни се срина -70% за 3 години. На 2. лошо беше Румъния -30%, другите по малко -20%. И вече 30 години сме най бедните.
61
3
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Средно 5,1 евро на час в България е добре. Това е 1750 лева среднс месечна заплата. Явно сте тръгнали на оправяне.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко че сме бедни!
59
0
 
12
 
! Отговори
tribun007 преди 5 години
Искам да попитам ами адвокати,юристи,съдии,лекари,тв водещи,тези с свободните професии.Става въпрос за хора с доходи които надвишават неколкократно официалната статистика за ръста на заплатите.
58
1
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
както се казва всяка жаба си знае гьола. да се сравнява сервитьорка с IT-специалист е пълна глупост. Комунизма си отиде когато получавахме всички по 150 лв. и затова си отиде но за нас късно ги издухаха.
57
7
 
27
 
! Отговори
:) преди 5 години
И кой се учудва, че див селски чалгар взима по-ниска заплата от високо образован и интелигентен човек??? Що за заглавие е това?Когато програмиста си е налягал парцалките и е учил, дивия селски бек е въртял кючеци и е друсал маанета по чалгарниците. После нещата се обръщат и умния човек живее добре, а селтика като животно. Това е!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти," - а каква беше покупателната способност?
55
4
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Ама как може да сравнявате Програмист със Сервитьорка ,камериерка или какъвто и да е друг обслужващ персонал!Освен това Сервитьорите правят по над 100 лв бакшиш на ден по морето.Така излиза че взимат колкото Програмистите което ще рече че не е справедливо спрямо тях.
54
3
 
11
 
! Отговори
мъка преди 5 години
Аз специално не мога да ходя с табла и две чаши без да ги разлея, въпреки че тренирах за домашна употреба. Не ставам за сервитьорка.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много вземат жените-кметици.
52
5
 
11
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
До ГсфЗа това излишно подценяване говоря. Программист без опит, няма никакъв шанс да стане добър сервитьор и за години ако не притежава необходимите качества. Продължавайте да се джанкате и подценявате един друг, път те през това време нека ви стрижат!
51
7
 
33
 
! Отговори
Гсф преди 5 години
Ами сменете се бре, толкова е лесно. Сигурен съм в едно: програмистът ще се оправи със сервитьорството на 3-рия ден, но сервитьорът с програмиорането и години няма да му стигнат.
50
4
 
16
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Не ме разбирайте погрешно, сервитьорството не е никак просто (както всяка работа свързана с непосредствена комуникация и предлагане на услуги на хора лице в лице) и определено не е за всеки. За това и качествените сервитьори лесно намират работа, най-често по круизи и чужди хотели и ресторанти. Тъй като се предполага обаче, че човек ще работи поне до 65 годишна възраст (аз 60 годишен сервитьор съм виждал само в Балкантурист)би следвало да се замислят отрано за дългосрочните перспективи пред тях.
49
4
 
25
 
! Отговори
акъл преди 5 години
Какво е странното един човек който е вкарал години в обучение, в трудна дисциплина, да взима повече от необразован кадър, който може да бъде нает от днес за утре ? Тази статия е безмислена, все едно инженер и сервитьор да взимат едно и също. Сервитиора е ниско образовано професия. Не ти трябва много обучение за да станеш такъв. Работят тинеждъри и студенти. Ествествено че ще взимат по-малко.
48
4
 
32
 
! Отговори
toi преди 5 години
Е много ясно, единия е учил 4,5 години, след това се е доказвал още толкова, не спира да учи и да се усъвършенства - нормално да взима 4 хиляди лв запалта. Докато сервитьорството си е нископлатен труд, не изисква кой знае какви знания, така че абсолютно нормално е да има такава разлика в заплащането.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези цени на хотелите немога да си обясня ниското заплащане. Цяло лято има туристи и те дават много пари.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Така става, като пазаруваш ш инсталираш готови теми и след това продаваш сайта на неуките.
45
0
 
30
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Пореден опит на мутрите от прехода,които сега са хотелиери и ресторантьори да насъскат народа по гилдии един срещу друг.Истината е,че големите заплати в ИТ сектора са предимно от чужди фирми.А нашите пишман неокапиталисти-бивши комунисти така и не разбраха как се прави бизнес.