Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България

Цената у нас е 40,70 евро за мегаватчас, в скандинавските страни – до 33
4 май 2018 08:16, Елка Василева
141
Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България
Снимка: архив, Reuters

Цената на тока на едро в Дания, Швеция и дори Финландия е по-ниска от тази в България. Това показват данните от статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, цитирани от "Труд".

У нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евро в края на 2017 г., докато в трите скандинавски държави варира от 30 до 33 евро за мегаватчас.

В най-развитата европейска икономика – Германия, цената на електроенергията също е далеч под тази в България – 33,90 евро за мегаватчас.

Най-скъпо струва токът на едро в Южна Европа. Лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро. Причината е, че държавата е нетен вносител на електроенергия, обясняват експертите.

Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас.

Въпреки че прибалтийските страни също са нетен вносител на електроенергия, цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас.

Румънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция – 57,40 евро.

Според данните от доклада цената на електроенергията расте във всички държави в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
27
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Българина го стрижат като овца. А той послушно си кротува. Българите масово живеят в мизерия, пътищата са на швейцарско сирене, плащат най-скъпия ток и парно, но са първи пред изборните секции да гласувот за ГЕРБ.
68
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Я гледай ти изведнъж тока излезе че у нас е по скъп както са по скъпи всички стоки, доста различно от нещото в което се опитват да ни убедят.Разни гинки калинки да се накажат със строг тъмничен затвор.
67
0
 
29
 
! Отговори
оправен преди 5 години
Половината депутати имат ВЕИта , останалите търгуват ток - купуват евтин от АЕЦ . Т.е. всички ни оправят .
66
11
 
4
 
! Отговори
Циник до 59 преди 5 години
И този...умнико!През маркуча си ми - и ти...и Борисов...и останалите , като теб 80%Само логично е - да ви доят, стрижат и обират - такива сте си - кофти мат'рял!
65
4
 
5
 
! Отговори
ДО 63 преди 5 години
АМА ТОВА Е ЦЕНА НА ЕДРО !!!Ти явно не правиш разлика. В България цената на е едро е 2.5 евроцента.
64
0
 
8
 
! Отговори
1111 преди 5 години
А наште искат още да го вдигнат!!!
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повече от 2/3 от страните в Европа няма нощна тарифа. Там са на еднотарифно мерене.България е от малкото изключения. Дори има абонати с тройнотаифно мерене - освен дневна и нощна имат и върхова тарифа.
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V BELGIQ CENATA E 9 CENTA GOVEJDI
61
7
 
8
 
! Отговори
Антифен на системата преди 5 години
И сега как ще излезе сметката за АЕЦ "Белини"?Така се произнася Белене от местното население.Да поръчаме ново докладче на БАН?Благодарим на любимата ни родна мафия,че внуши на народа,че възобновяемите енергийни източници са нещо скъпо и е далавера,а виждаш ли,ядрената енергия е супер- много "чиста" и много евтина.Хайде сега пригответе се да плащате 2 пъти по-скъп ток от Северна Европа.Сметката обаче няма да е в рубли.
60
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 5 години
Нощната тарифа при Германците е от 19:30 независимо от сезона!
59
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да си разправяме, токът в България е най-евтин в целия ЕС.Никъде няма цена от 10 евроцента на киловат. Говоря за крайната цена.Иначе това от 7-8 евроцента е цена едро
58
3
 
6
 
! Отговори
До циничето преди 5 години
Кой преден коментар да ти прочета? Този в който обясняваш как са ти върнали 160 евро? Това ли е критиката ти към престъпната хунта ГРОБ?Браво, великан!
57
1
 
3
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
до :):) много ясно и точно показано и аз препоръчвам погледнете нагледно, всички коментари са излишни...https://bultimes/istinskata-tsena-na-toka-v-es-po-strani/
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинкна Теменнужкова че ви оправи.ПроЗДо племе, избиращо некадърни и крадливи Мутри.
55
1
 
3
 
! Отговори
до леле мале преди 5 години
къв тоз линк измисления, няма отваряне.... пак блъфове за наивници
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
после green energyto било скъпо и тн
53
0
 
14
 
! Отговори
низък циник преди 5 години
Ура Ура Ура и още Ура, и пак Ура за всички управляващи България от 89та насам! УРААААААААААААВсички до един!
52
8
 
6
 
! Отговори
Леле Мале преди 5 години
Леле мале пропагандата в ход и "супер интелигентни" или/и платени драскачи я повтарят. Преди да пишете гръмки заглавия прочетете за кой ток става на въпрос! Това е токът на едро и е по-евтин защото там има СВОБОДЕН ПАЗАР на енергията! Не се определя от правителствени кратуни по популистки принципи! А защо не кажете колко е токът за крайният потребител ? Прочетете https://1-stromvergleich/electricity-prices-europe/ СЪжалявам, но го нямам на руски за пропагандата !
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кажа на хората които не знаят...в Испания нощната тарифа през лятото започва от 23.00ч и продължава до 13,00ч на другият ден...това е нощна тарифа а не както у нас от 22,00 до 06,00..през зимата с един час назад
50
2
 
8
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ето ви една реална статистика, в която се вижда къде сме на дъмото даже под тинята на блатотоhttps://bultimes/istinskata-tsena-na-toka-v-es-po-strani/дано от сайта не изтрият линка