Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България

Цената у нас е 40,70 евро за мегаватчас, в скандинавските страни – до 33
4 май 2018 08:16, Елка Василева
141
Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България
Снимка: архив, Reuters

Цената на тока на едро в Дания, Швеция и дори Финландия е по-ниска от тази в България. Това показват данните от статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, цитирани от "Труд".

У нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евро в края на 2017 г., докато в трите скандинавски държави варира от 30 до 33 евро за мегаватчас.

В най-развитата европейска икономика – Германия, цената на електроенергията също е далеч под тази в България – 33,90 евро за мегаватчас.

Най-скъпо струва токът на едро в Южна Европа. Лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро. Причината е, че държавата е нетен вносител на електроенергия, обясняват експертите.

Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас.

Въпреки че прибалтийските страни също са нетен вносител на електроенергия, цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас.

Румънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция – 57,40 евро.

Според данните от доклада цената на електроенергията расте във всички държави в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се смята добивът на електоенергия еднакво за всички страни е абсолютна г.л.у.пост.В Норвегия с десетките реки и водопади ВЕЦ овете са на почит и токът им е евтин.В Дания 50% от ел.енергията е от вятърни електроцентрали.Но да се правят сравнения е смешно.Стандарта в Скандинавия е убийствен и такива като Portugala ,с тро.лско възнаграждение не могат да живеят така волно като у нас.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на 1 kWh ток в Дания е средно 2.4 датски крони(С вкл.данъци и такси) за 2017г. 1 дкк=0,26 ст. Което прави около 0,62 стотинки. Има около 25 доставчици(фирми) на енергия.Можеш да избираш сам кой да ти доставя ток. 1 kWh ел.енергия се разпределя както следва: 13% е цената на действителната електроенергия.18% за транспорт на енергия.49% са данъци за държавата. И 20% отиват за ДДС. Ако искаш да сменяш компания трябва да си наясно че само 13% са по договаряне.Другите данъци са фиксирани
87
4
 
2
 
! Отговори
Мандарин преди 5 години
До PortugalНовите пътища само след два месеца са на дупки.Аз по нови пътища на дупки до сега не съм карал.Ти къде ги намираш не знам.Примерно пътя от карлово до Пловдив е нов и минаха повече от два месеца пък една дупка няма.Прохода Гълъбец го осфалтираха преди 8 години и чак тази зима се появиха две дупки.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
to da beshe samo toka
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Ти голям работник излезе пич!
84
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайната цена за потребител в БГ е 10 евроцента, а в Дания е 42 евроцента.Хайде стига сте писали глупости. Живял съм в Дания, макар и само 3 месеца и знам добре, колко е скъпо там. Едно кафе е 8 евро.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След това да не ми говорите глупости, че зелената енергия била причина за високите сметки. Дания използва 100% зелена енергия и въпреки това има по-ниска цена на тока.Явно пак опираме до същите неща - крадене и корупция. Странно защо в страни с висока корупция токът е с по-висока цена... съвпадение?
82
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът само мрънка. Токът струва толкова навсякъде по света.Ама хората работят и взимат заплати. А вие си стоите в къщи и само се оплаквате по форумите.Излезте, работете и няма да ви е скъп тока.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте цените на дребно! Кво ми давате едрова цена ? Ние да не плащаме на едро ?
80
0
 
11
 
! Отговори
???? преди 5 години
Поредната .... "недописана" статия! Защо не сте писали, че в Дания за крайния потребител, тока е 2 или 3 пъти по-скъп!? Не си спомням колко беше точно, но беше по-скъп в пъти. Така ли не разбрахте, че цената на тока е ниска в България. Продлема е, че заплатите също са ниски.
79
3
 
0
 
! Отговори
free tok преди 5 години
toka trebe da e bezplaten vetyrni hvyrchila i te taka kvi kilovati kvi milovati obirdjiii moshenici bezplaten tok i te taka ilid ase saberat da duhat i d aproizvegdat free tok
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Токът е поносим, ама нещо допълнителните такси за разпределение не са. Да спечелиш 100 млн от 2 млн абонати значи взимат по 50 лв надписани пари. И това е печалбата, не оборотът, където също лъжат с разходите.
77
1
 
8
 
! Отговори
дядо ехъл преди 5 години
За да са верни сметките трябва цената на тока да е изчислена спрямо средния доход на българина.Заплата на българина е в лева, за това и сравнението не трябва да е в евро.Много не точна и объркваща статия.
76
3
 
19
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
До МандаринХаха, ето един типичен гербер, който е пръв пред изборните секции. Харесва ли ти да те управляват мутри и крадци, а ***? Мазохизъм? Новите пътища само след два месеца са на дупки. Паветата на Дондуков изглеждат все едно не са ремонтирани. Но да спориш с гербер е все едно да спориш със стена.
75
4
 
15
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Добре, че са еврофондовете, които скоро ще секнат 2020/21г
74
4
 
9
 
! Отговори
Тока е от народа преди 5 години
У Нас до 2004 година произвеждахме с народни централи финансирани с ограбени само от БЪлгарския народ милиарди качествен ток с ниска лечебна цена.Терористи на власт с цел рязко вдигане цената на тока затвориха перфектните малки блокове на Козлодуй..Сега НЕК изнася НАроден ток за по 2 евро цента на киловат час а Българския народ плаща по 11 евро цента. Крадци на власт крадат милиарди с игрички около тн ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ../вижте официални публикации..Имаме страхов а невроз а от позлване на ток.
73
16
 
10
 
! Отговори
Мандарин преди 5 години
До Portugalпътищата са на швейцарско сиренеПътищата колкото и да са зле никога не са били по-добри.БКП-то прави една магистрала и не я направи 45 години.После БСП-то 17 години не можа дори да я започне.Добре, че беше ГЕРБ да види *** магистрали.
72
1
 
6
 
! Отговори
Портокал преди 5 години
До PortugalУ нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евроСледват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас.Лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евроРумънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция 57,40 евро.Каквато и обидна дума да напиша, то тя няма да е достатъчна да обрисува менеието ми за такива като теб.
71
3
 
2
 
! Отговори
Леле Мале преди 5 години
Относно линкове, че не се отварят ако имаш мозък и желание ще намериш начин. Ами напишете в google.bg "electricity price eu" и нещата ще се видят! Отново извинявайте, че го няма на руски, макар, че се съмнявам дали 99.9% от болшевишките поддръжници знаят повече от мен този език :) !
70
2
 
1
 
! Отговори
Циник до 68 преди 5 години
И двете умнико!И двете!:-)