Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България

Цената у нас е 40,70 евро за мегаватчас, в скандинавските страни – до 33
4 май 2018 08:16, Елка Василева
141
Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България
Снимка: архив, Reuters

Цената на тока на едро в Дания, Швеция и дори Финландия е по-ниска от тази в България. Това показват данните от статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, цитирани от "Труд".

У нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евро в края на 2017 г., докато в трите скандинавски държави варира от 30 до 33 евро за мегаватчас.

В най-развитата европейска икономика – Германия, цената на електроенергията също е далеч под тази в България – 33,90 евро за мегаватчас.

Най-скъпо струва токът на едро в Южна Европа. Лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро. Причината е, че държавата е нетен вносител на електроенергия, обясняват експертите.

Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас.

Въпреки че прибалтийските страни също са нетен вносител на електроенергия, цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас.

Румънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция – 57,40 евро.

Според данните от доклада цената на електроенергията расте във всички държави в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Да си припомним за пореден път,че Теменужка обещаваше до месец Май да каже какво ще става с АЕЦ "Белене". Имаме два ядрени реактора и лицензирана площадка и уж Теменужка търсеше инвеститор.
48
10
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Крайната цената за потребителите в Германия за 1 кв/ч без значение дневна или нощна е 30 ct. = 60 стотинки. В България е 18 стотинки дневната а нощната по-ниска.СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ПОДВЕЖДАЩИ СТАТИИ! ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ФАКТИТЕ, "ЖУРНАЛИСТИ" ТАКИВА!!!
47
3
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Веселин 42МАСОВА ГРЕШКА е, когато за цената на тока се говори в "киловати", което е единица за мощност. Правилното е "киловатчас".Крайната цена за домакинствата у нас на един киловатчас по дневната тарифа е около 21 стотинки.В статията говорят за цени на тока на ЕДРО, което е друга тема.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, до къде се докархме -киро гела/ виден демократ и приватизатор/ да реве, че му е скъп тока за бизнеса/ демократичен, зелен, американски ток, между другото/, а пенсионерите, които и една стая не могат да стоплят, да викат "Демокрация!ЕС!НАТО!ББ!"кой не скача е червен!
45
10
 
10
 
! Отговори
Велизар преди 5 години
Какво значение имат цените на едро за крайния потребител, че давате тях? Това са цени за произовдство на един мегаватчас, без никакви такси. След налагане на всички такси, цените за краен клиент, са най-ниски в България и най-високи именно в Германия и Дания. Проверете пак и напишете каква е цената, която плаща крайния клиент. Той е този, който чете сайта ви.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високата цена е резултат от политиката на всяка държава, в германия се поощрява инсталирането на слънчеви панели и включването ем в общата система, в испания субсидират много хора и после го разхвърлят върху цената, а панелите за лична употреба плащат високи такси, Еко енергията също е с предимство на изкупуването , а тя е по -скъпа.
43
2
 
14
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Българина с 510лв. минимална заплата,не го бърка.
42
0
 
1
 
! Отговори
Циник до 36 преди 5 години
...хем боли..хем сърби!
41
1
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
дайте за домакинствата колко струва KW.... А ДЕ..
40
1
 
9
 
! Отговори
гого преди 5 години
до 31първо са ти стари данните, да кажем че е 300 лв. Колко процента получават тази заплата, погледна ли... 14% , колко в Бг са на МРЗ ,по статистика 31%, а тока в РФ е близо осем( 8) пъти по евтин от нашия за потребителите, единствено в Крим е по скъп понеже са основно към украинската ел прен мрежа.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V BG PYRVO MQSTO PO VISOKI CENI PYRVO MQSTO PO NISKI ZAPLATI PYRVO MQSTO PO NISYK JIZNEN STANDART.PYRVO MQSTO PO BEDNOST V CELIQT ES URAAAA POBEDITELI
38
9
 
8
 
! Отговори
Циник до 34 преди 5 години
Още глупости !Прочети предния ми коментар!Вие за Демокрация - само сте чували... и вероятно никога няма да я познаете. Останахте си в лапите на червената партийномутрена олигархия - самоче тя вече ви "приватизира и купи" за жълти стотинки.Вие сте "крепостен придатък" към награбеното!Относно - пазарната икономика - как се оправят Швейцария Швеция Дания Германия?Пишете си глупости наволя - хем боли...хем сърби!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По важно е какво плащаш накрая,защото и моята фактура за вода която съм похарчил реално за месеца е 15 евро но аз плащам около 60 евро защото има сума ти други такси за тръби,кранове и тем подобни...
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами немците като "наказаха" Русия със Северен поток-2, а масово централите им са на евтин газ... Това какъв стандарт е?
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германският ц.и.ник никога не споменава и дума за Боко Кратуната, подлото апартаментно милиционерче или друг гербав крадец и престъпник. Милите те бели ангелчета!
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искахте пазарна икономика каквото ви предостави пазара туй ще имате ако искате плащайте ако искате недейте ваш си е проблема Маркс е написал един милион трудове относно пазарната икономика ама няма кой да чете.Скоро Тръмп ще сложи мито на ЕС и еврото постепенно ще се срине Юнкер нека вряcка, че щял да тури санкции петродолара не може да се срине. Помня при бай Тошо един кибрит във всеки едни магазин струваше точно 4 стотинки и никога не са прибирали ДДС.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак добре, че цените на едро в България още не са 100 евро за мегаватчас, накъдето ни води демокрацията и пазарната икономика.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е също така колко е цената за крайния потребител. Тогава нещата са съвсем различни. Вижте колко е в Германия и Дания тази цена.
31
1
 
7
 
! Отговори
до змей преди 5 години
пич знаеш ли кой на какви условия и за колко години сключи договори за изкупуване на зелена енергия....не е *** от СссР а син демократ скачащ щото не бил червен..ами с Мариците.....
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гогоАма в Русия минималната заплата е 245лв.Хахахаа