Биткойнът – двойно по-вреден от отровата за мишки

Уорън Бъфет разкритикува силно криптовалутата
8 май 2018 22:29, Бойчо Попов
89
Биткойнът – двойно по-вреден от отровата за мишки
снимка: Ройтерс

Инвеститорите трябва да държат далече пръстите си от  виртуалните валути, смята Уорън Бъфет. Инвеститорът звезда описва биткойна, най-старата и най-важна кибервалута, в свое интервю за телевизия CNBC в понеделник като "отрова за плъхове по две".

"Хората купуват биткойна само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него", каза Бъфет. Той сравни манията по криптовалутите с тази по холандската лалета от 1637 г. Тя се смята за първия спекулативен балон в икономическата история на света. 

Бъфет вече заяви през януари, че никога няма да инвестира пари в кибервалута. „Мога да кажа почти със сигурност, че ще се стигне до лош край", каза той по онова време.

През миналата година биткойнът записа няколко нови рекорда. Наскоро обаче той поевтиня силно. От рекордната си най-висока стойност от 20 000 долара в средата на декември той вече загуби повече от 50%. Понастоящем той се котира на цена от около 9 370 долара.

Бъфет междувременно иска да инвестира в повече акции на Apple и похвали неотдавнашното решение на производителя на iPhone да изкупи собствени акции на стойност до 100 млрд. долара. Само преди няколко дни Бъфет обяви, че Berkshire е купила още 75 милиона акции на Apple. Новината, заедно с обявяването на обратното изкупуване и представените по-рано тримесечни резултати, повишиха цената на акциите на Apple до рекордно високи нива.

Бъфет също така каза, че е било грешка, че никога не е мислел Amazon и Google за добри инвестиции за Berkshire. От години той отказва да инвестира в технологични компании. Усещането му за добрите инвестиции го направи известен през последните десетилетия. Според американското списание Forbes Бъфет е третият по богатство човек в света с около 85 милиарда долара. Той е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
**** преди 5 години
Защо си мислите,че при биткойнете няма да има контрол и комисиони,ами този дето е дал една камара пари за тези компютри и за ток,мислите ли,че ги копа за черните ви очи,или защото сте му симпатични,никой не прави такива подаръци за този дето клати клоните.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 е то одавна 1 биткойн не се копа вече с1 компютар вече трябват около 90 балона се надува (((
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха пропагандата върви. Няма как да е лошо нещо, което самите банки искат :))) Няма да откажете никой.
16
3
 
2
 
! Отговори
14 преди 5 години
Не разбирам човека, който не ми е харесал коментара :DТъжничко е, когато реалността ти шибне шамар, нали ? Еми свиквай ...
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
беден човек богат с биткойни няма да стане ... тук се нарушават два фондаментални закона на реалната Икономика 1 трабва да се работи 2 зада спечелиш някой трябва да загуби .., Всичко друго е Пирамиди и Понзи схеми
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Неее, обърка се пич. Те си купиха биткойни на по $17500 :D. Сега все още могат да си купят Фиат Пунто 2001, да го боядисат бълто и да казват, че е Ламбо.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как виждате сценария - биткойна поскъпва ли поскъпва,защото никой не го котнролирал, после раздаваме на всички биткойни и задружно спираме работа ... ?Щеше да е супер, ако имахме някаква технология, тип репликатора от "Стар Трек", която с едно копче ни произвежда храната, дрехите и играчките, ама не сме стигнали баш до там.
12
3
 
11
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ако прекопаеш градината и посееш домати ако Господ даде ще имаш домати. И 1000 сървъра да ти работят нонстоп да "решават сложни задачи" не произвеждаш ли няма да имаш домати. Все някой трябва да сади домати за да може оня със сървърите да ги яде. Биткойна е пирамида. Блажени са вярващите. Който измисли Фейсбука, гей Прайда и веганите (преди им викаха вегетарианци) сега - вегани, той измисли и биткойна.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като оделиш по 700 лева за компютри зада ископаш някой бит кой после да не ревеш защо си дал кон за кокошка ., е ломбо може да си купиш де в мащаб 1/72 (((
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всъщност виртуалните валути са единственият начин беден човек да стане бързо богат."Това ви е проблема, на всички от масата. Искаш да станеш богат, напук на далавераджиите, ама с далавера. И какво ще стане, когато станеш ти богат. Ами ще тъпчешщ другите бедни ... О не, извинявай, ти ще бъдеш различен. Както и бившите хипари и хисптарчета, който сега са на върха на корпоративната стълбица в Америка. Същите, които протетираха, че да не се стигне до тук ...
9
3
 
10
 
! Отговори
Осан преди 5 години
Тоз дърт зеленясал рептил защо дава пари с надеждата после да прибере повече пари за парите ,които е дал, не се ли крепи доверието към банкерите на тази грандиозна измама.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога само да пожелая само биткойни за заплати на всичкото *** ., до два месеца един няма да остане (((
7
1
 
10
 
! Отговори
бит или не бит все преди 5 години
Да когато нещо не може да се контролира от богатите властващи , то е лошо и няма бъдеще..
6
0
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Бойчо, Бойчо... squared не значи двойно бе мойто момче. Това е онова нещо, дето в училище му викаха "на квадрат". 2 на квадрат е 4, но виж 3 на квадрат е 9 изненадващо за тебе, а не 6 (демек двойно...) Иначе си скърпил статийката, браво!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е много ясно,че така ще каже нали държи сума ти акции на банки.А банките нямат никъф интерес и полза от криптовалутите щото не могат да лапат лихви и комисионни.Хе-хе-хе.Някак благо ми става като видя мултимилиардери как плачкат жално,че ще изгубят някой и друг долар.Особено такива на които прякорът им е "чичо Скрудж".Всъщност виртуалните валути са единственият начин беден човек да стане бързо богат.Когато тия са трупали имането световните корпорации които сега задушават светът са били гаражки.
4
1
 
11
 
! Отговори
**** преди 5 години
То ако и аз съм милионер,или милиардер като този,за да не си загубя парите,и аз така ще говоря .
3
9
 
12
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Хората купуват биткойни и не плащат такси на банките, криптовалутите ще поскъпват а лихварите ще пукнат като кучета, когато хората проумеят, че трябва да се премахнат централните валути. .Центраните валути и лихварите са по-вредни и от 100 гр. Новичок. по-вредни са и от американски президент.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По степен на надежност 1папуаска куна 2 борови шишарки 3 биткоин и 4 руска руска рубла горе доло така е и на борсите
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е. По коледа няколко познати си купиха по 1 1.5 биткойна с изказванич от рода на"Ще вдиш когато след 2 години си купя Ламбо" ...