Идея как да продължи санирането: Участваш според джоба си!

Зам.-министър зове за смяна на манталитета за поддръжка на жилищата
25
Идея как да продължи санирането: Участваш според джоба си!
Снимка: БулФото

На този етап няма категорично решение как ще продължи програмата за саниране след изразходване на осигуреното финансиране, а само идеи и предложения. Това каза зам.-регионалният министър Малина Крумова, според която единственото ясно е, че ефектите от нея са изключително големи и трябва да се изпълняват сходни програми.

Още по темата

Обсъжда се идеята за въвеждане на съфинансиране от страна на собствениците, както и за диференциране на помощта в зависимост от климатичните, икономическите или демографските обстоятелства в регионите, или икономическото състояние на всеки гражданин.

"Целта е да стимулираме собствениците, защото това са частни сгради. Ние подпомагаме частните собственици да обновяват своите жилища", коментира Крумова.

Тя обясни пред Нова тв, че настоящата програма за саниране ще се изпълнява до размера на наличното финансиране, с което ще се обновят 2022 сгради.

"До края на 2018 г. ще сме готови с новия модел, който ще има ясна и дългосрочна визия за следващите 25 години", уточни Крумова. По думите й програмите могат да бъдат структурирани по различен начин, в зависимост от различните регионални и индивидуални условия.

Тя напомни, че според анализите в страната има 44 хил. жилищни блока на възраст 30, 40 и повече години, които трябва да се обновяват, за да се удължи срокът им на експлоатация, а не след време да се рушат.

"От тях ние ще обновим над 2000 блока, а 42 000 остават. Нужните средства са огромни, за това търсим по-устойчив модел на подпомагане с въвеждането на съфинансиране и приоритизация на базата на критерии, които ще се определят след широко обществено обсъждане", каза Крумова.

Друга възможна мярка е диференциран подход спрямо хората с по-големи и по-малки възможности, както в един блок, така и в цели райони. Заместник-регионалният министър уточни, че именно в регионите с по-слабо икономическо развитие има и блокове в по-тежко състояние.

"Трябва да осъзнаем отговорността, която имаме като собственици на апартаментите си за общото състояние на блоковете. Има абсолютна необходимост от промяна на манталитета. Не може държавата да е виновна, че не сме се разбрали за поддръжката. Ако искаме държавата да ни помага, трябва да осъзнаем и отговорността си по отношение на поддръжката, защото тя в момента не е адекватна", коментира още Крумова.

Тя добави, че именно заради невъзможността на собствениците да се сдружат и поддържат общата собственост е създадена програмата за енергийна ефективност. Към днешна дата има подадени заявления за саниране на 5500 сгради, а регистрираните сдружения на собствениците са около 7000.

"Очевидно е, че трябва да има подпомагане от държавата и бюджета. Обмисляме различни идеи, защото един унифициран модел не върши достатъчно работа. Има хора, които могат да си позволят доплащане, други не. Ние правихме допитване до хората и около 40% са готови да участват със съфинансиране", допълни тя.

По отношение на сигналите за некачествена работа зам.-министър Крумова подчерта, че те са много малко на фона на цялото саниране. По думите й факторите, които определят подобни сигнали, не са финансови, защото референтните стойности са достатъчни, за да се работи качествено. Става дума за квалификация на работници, скорост на изпълнение.

"Проверяваме всеки сигнал и там, където има нарушения, налагаме санкции", отбеляза тя.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За членове на ГЕРБ-безплатно.За другите-с пари от джоба им.Работата е измислена добре, изборните гласове се осигуряват во време.Е какво сега, да ставам член на ГЕРБ ли, ...........
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно саниране,по начина по който се прави сега не излиза толкова скъпо-не повече от 2500-3000 лв.Въпросът е,че не всички са съгласни под предтекст,че нямали толкова пари?! Ами като нямат пари да ходят да живеят на село или да си изкопаят землянки! Който има собственост трябва да я подържа и това е необходимо да бъде заложено в закон!
17
2
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 месеца
Да бе !!! Да плащам членски внос на ГЕРБ ! Няма да стане !!!
16
0
 
19
 
! Отговори
леле преди 7 месеца
В панелните блокове не е правено саниране. Саниране означава оздравяване, а те никъде не са проверили спойките между панелите и те да бъдат подновени. Само лепеха стиропор и боядисваха.

Тия в панелните блокове живи да ги ожалиш... нямат си ръчички и не могат да си го свършат сами... явно и други неща нямат, та чакат на Бойко да оправи демографията
15
1
 
18
 
! Отговори
Edin преди 7 месеца
В панелните блокове не е правено саниране. Саниране означава оздравяване, а те никъде не са проверили спойките между панелите и те да бъдат подновени. Само лепеха стиропор и боядисваха.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
няма кой да плаща това са саниране.
най-много тази "идея" да доведе до много големи междусъседски катаклизми...
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Програмата се е финансирала и досега от собствениците, защото парите са от държавния бюджет - джоба на данъкоплатеца, но ГЕРП и от тях краде както от еврофондовете.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разочарован съм от санирането! Всички около мен ги санираха а нашият блок остана без санировка! Искам да продавам, но цената на моето жилище е по-ниска и не го искат, понеже има за продажба и в санирани блокове. Цената на съседа е по-висока, макар, че данъкът ни е еднакъв а за мен остана само гласуването и празните мечти. 10 изгубени години! За мен това е политика на противопоставяне, която води до маргинализация ... а фирмите ГЕРБ, печелят ли, печелят!
11
0
 
19
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 месеца
На същия принцип дайте да плащаме и за колите на собствениците без финансови възможности за поддръжка
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе ГЕРБ колко апартамента прибраха от това саниране? Нали оная кукумявка от Атака беше почнала да плаши хората?
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи, като почнат да ми говорят, как трябва да налепим стиропор по стените " ЗА ДА УДЪЛЖИМ" живота на панелките, ме идва да вия от бяс!!!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да продължи с боядисване на блоковете в един цвят и после който иска да си санира, но ако се санира в друг цвят —глоба.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От джоба ни , СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ лепеше стиропор на панелките и милиони на санираните ФИРМИ !!! Съседите се облажиха , другите плащаха солидарно , а сега комуниста - слънце се измъква от умрялата комунистическа програма ......НЯМА ПАРИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ 44 000 БЛОКА !!!!
Тези 2 000 стигат на неграмотни избиратели за следващия МУУУУУУУ мандат !!!!!!!!!!
6
1
 
24
 
! Отговори
И.Б. преди 7 месеца
Плащането за саниране на къщата или блока според джоба е вредна идея. На когото не му достигат средствата, да изтегли кредит и да участва според дела си в кооперацията или да припише части от апартамента си на всички, защото ако други плащат неговия дял, то неговите деца ще наследят обновения му апартамент за сметка на всички останали. Такъв комунизъм вече не трябва да има. Собствеността задължава собственика да я поддържа. Да се постанови със закон.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А къщите на село няма ли? На богатите софиянци безплатно, на село да си плащат кат попове...Никога повече ГЕРБ...
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ееее, айде моля, моля! Аз с какво съм по-долу от съседите в блока срещу нас, онези от ляво, другите от дясно и всички останали които бяха санирани, че сега аз да плащам?!?!
А да не говорим, че има много които нямат никаква възможност да платят и това ще компрометира подобна кампания! Санирате всички и вдигате данъците, макар и това да не е напълно правилно, понеже след 5 години, тия опаковани със стиропор блокове, ще са тотал щета а данъците ще си останат непроменени.
3
3
 
44
 
! Отговори
Саниращ преди 7 месеца
Цена на частен клиент за санировка на апартамент, около 100 кв/м - 7 000 лева. Цена платена през програмата - 18 000 лева. Благодаря за вниманието.
2
1
 
38
 
! Отговори
Burzum преди 7 месеца
Това никога няма да стане!И откъде накъде за едни безплатно а за други с пари?
1
3
 
37
 
! Отговори
лошо преди 7 месеца
Това е поредната тъпотия на ГЕРБ,която ще доведе до съседски войни в гетата на София.