Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?

Доскоро Денис Родман беше източникът на информация от "първа ръка"
8 юни 2018 22:15, Елка Василева
108
Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Загадъчният севернокорейски лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е на 30 и няколко години, управлява потайната авторитарна държава и самопровъзгласила се ядрена сила от декември 2011 г.

Той е син на дългогодишния диктатор Ким Чен Ир и внук на "вечния президент" Ким Ир Сен.

Откакто е на власт, най-младият Ким контролираше развитието на севернокорейската ядрена програма, засилила напрежението с Южна Корея и САЩ, особено след като Доналд Тръмп стана президент в началото на на 2017 г.

Войнствената риторика, породена от това напрежение, подтикна Ким да направи остър дипломатически завой и да възприеме политика на търсене на мир. Така се стигна до бум от срещи с Южна Корея и сега, за най-голяма изненада, със САЩ.

Въпреки младата си възраст Ким затвърди властта си в корейското ръководство, предприемайки, както се твърди, чистка сред висшите служители, включително отстранявайки могъщия си чичо Джан Сон Тхек през декември 2013 г. и началника на въоръжените сили Хьон Йон Чхол през април 2017 г.

Преди дългоочакваната си среща на 12 юни с Тръмп в Сингапур Ким уволни трима висши военни и ги смени с по-умерени, съобщи агенция Йонхап.

Пълничкият и със заоблено лице Ким прилича на баща си и още повече на дядо си. Някои спекулират, че може да се е подложил на пластична операция, за да подчертае приликата.

Твърди се, че е посещавал училище в Швейцария под друго име до 1998 г. Швейцарското седмично списание "Ебдо" съобщи през 2010 г., че е напуснал училище на 15-годишна възраст, без да се дипломира.

Други ученици описват Ким като срамежлив и интроверт, пише списанието, добавяйки, че се е обичал да кара ски и се интересувал от баскетбол.

Бившата звезда на НБА Денис Родман, който е пътувал до Северна Корея пет пъти от 2013 г. с цел неофициална "баскетболна дипломация", до неотдавна беше единственият източник на информация за света за Ким от "първа ръка", пише БТА.

Родман неизменно го наричаше свой "приятел" и описанията му на севернокорейския лидер като цяло изразяваха симпатия.

"Не разбирам как хората могат да седят и да казват: "Този човек е луд", каза през декември Родман пред водещия на късно телевизионно токшоу Стивън Колбър. Но добави: "Той вероятно е, но аз не съм го забелязал".

Според ексцентричния Родман той и севернокорейският водач са се забавлявали, пеейки караоке заедно, яздейки коне и карайки ски. Родман разказа за това в интервю във Великобритания.

"Почти не сме говорили за политика", каза Родман и добави: "Разговаряхме за баскетбол".

Въпреки че нямаше официална роля, миналия юни Родман си приписа заслугата за освобождаването от севернокорейците на Ото Уормбиър, американски студент, който почина скоро след завръщането си у дома след 18-месечен престой в затвор в Северна Корея.

Американското правителство и семейството на Уормбиър обаче отрекоха Родман да има нещо общо с освобождаването му.

Родман, който веднъж участва в риалити шоуто на Тръмп "Стажантът", каза, че е дал на Ким екземпляр от книгата на Тръмп "Изкуството на сделката", за да му помогне да разбере по-добре американския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туризъм не е икономически изгодно, защото хотелите са скъпи инвестиции и е рисковано после колко туристи ще могат да платят,
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как искам да обръсна онова ненужно ъгълче над рамките...Побърква ме. Няма ли огледало
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До капсулованата КНДРЗащото като дойдат туристи в България и ги водят в Столипиново и Меден Рудник нали?Туризма е така навсякъде, водят те на най-приличните места и те държат далеч от мизерията. Пхенян поне има какво да покаже, в нашата прекрасна столица още не съм виждал туризъм - водят ги все по курорти или старинни изцяло туристически градчета.
43
10
 
5
 
! Отговори
капсулованата КНДР преди 5 години
Туристите нямат право да отиват там където живеят обикновените северно корейци за да не видят мизерията в която живеят ! Все едно в България някой да забрани на туристите да отидат в някой град извън София ! Тези които пишат колко хубаво било в северна Корея ,са хора ,които много добре знаят какво е положението там ,но просто по характер обичат да спорят дори когато не са прави ! Дървени философи и дърдорковци по природа !
42
4
 
6
 
! Отговори
Дедовият преди 5 години
Другарят Ким е привърженик на промяната!Вервайте.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До капсулованата КНДРЧе и в Ню Йорк не ти дават да снимаш със смартфон и те арестуват, че си от ислямска държава и готвиш експлозия.
40
5
 
5
 
! Отговори
капсулованата КНДР преди 5 години
Нито един турист няма право да излиза от хотела без минимум двама придружители от службите на КНДР ! Ходиш само там където те ти кажат и снимаш с фотоапарата само ако ти разрешат ! Водят те предимно в Пхенян където е " елина на нацията " тоест където живеят хората на Ким , там ти показват колко " добре живеят северно корейците " !Още на летището си задължен да поднесеш цветя пред една голяма снимка на вожда Ким , и да си купиш вестник в който на първа страница е Ким ! Пази Боже ,ако откажеш !
39
1
 
10
 
! Отговори
Корейките преди 5 години
Корейките са едни от най-готините мацки на света! Страшни мадами са! - Готини, секси, възпитани, с морал. Ако имате шанс, търсете си корейка за жена. С класи над българките и европейките са. А американките са 1000 пъти по-зле и от европейките.
38
7
 
2
 
! Отговори
разумен човек преди 5 години
До КорейцитеКорейците са велик, древен и мъдър народ, цивилизация на 5000 години, а САЩ са каубои, събрани от целия свят престъпнци и са държава на 200 години. Затова уважавам мъдрия корейски народ. Браов на корейците...............................А аз уважавам американците защото са нация едва на 200 г. , а осигуряват благоденствие на народа си ! А корейците дори и от 100 000 години да са съществували пак щяха да бъдат същите мизерабъли които не са в състояние да осигурят нормален живот на
37
1
 
10
 
! Отговори
Корейците преди 5 години
Корейците са велик, древен и мъдър народ, цивилизация на 5000 години, а САЩ са каубои, събрани от целия свят престъпнци и са държава на 200 години. Затова уважавам мъдрия корейски народ. Браов на корейците!
36
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Денис Родман......ман, ...берг, ...кранц, ...ски - тези всичките са от едно котило.Ама вече си слагат скрити имена - легнал Леви, събъдил се Левиев.Красавци!!!
35
2
 
6
 
! Отговори
западно европеец преди 5 години
До АнонименБългари в Мюнхен: По-зле сме от животните!......................Щом нямат желание да се върнат ,значи в България са били още по-зле ! А щом в България са били още по-зле значи в Мюнхен са поне малко по-добре !
34
0
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
В Северна Корея при деспотизма нямат тоалетна хартия и банани и не могат да бегат на Запад, а ние при евроатлантизма имаме тоалетна хартия и банани и бегаме на Запад!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп не е достоен да се срещне с Великия Ким Чен Ун.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И според тебе къде са емигрирали българите -в Русия ,в северна Корея или при мене в западна Европа ?!----Измихте ли кeнeфитe и улиците на западна Европа?
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите ядат отровни храни второ качество от ЕС, пълни с Е-та, генно модицифирани и канцерегонни храни. А въоръжението ни е съветско, защото американците не ни дават ново оръжие, само руснаците ни даваха и помагаха като на братя.
30
0
 
5
 
! Отговори
Смех преди 5 години
Българите ядат храни-бoклyци второ качество обаче "европейски" - внос от ЕС, и в същото време правят военни паради с руско въоръжение от времето на соца.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи в Мюнхен: По-зле сме от животните!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп не се среща и не разговаря с премиера на България, с премиера на България от страна на САЩ разговаря само секретарката на американското посолство която му се обажда по телефона да му дава нареждания.
27
3
 
3
 
! Отговори
западно европеец преди 5 години
До АнонименВ България вече не остана население което да емигрира.................................И според тебе къде са емигрирали българите - в Русия ,в северна Корея или при мене в западна Европа ?!