Ромите на мушката на "Трезви и гневни младежи" в Украйна

"През цялото време крещяха, че ще ни убият"
29 юни 2018 22:00, Елка Василева
182
Ромите на мушката на "Трезви и гневни младежи" в Украйна
Снимка: Дойче веле

Става все по-лошо: ултранационалистически банди в Украйна са взели на мушка ромите. И ги тормозят редовно. Последното брутално нападение - шестото само за два месеца - завърши с убийство. А сред ранените има и едно дете.

Атаката дошла като гръм от ясно небе - малко преди полунощ маскирани нападатели, въоръжени с ножове, нахлули в ромския бивак с викове: "Цигани, покажете се!" и напълно унищожили палатковия лагер. Нападението, извършено на 23 юни в гориста местност край украинския град Лвов, продължило само няколко минути и завършило с един убит и четирима ранени, двама от които тежко. Жертвата е 24-годишен мъж, а сред ранените има и едно 10-годишно дете.

"Атакуваха ни с дълги ножове и през цялото време крещяха, че ще ни убият. Нападаха всекиго, който се изпречваше пред очите им", сподели пред Дойче веле 19-годишният Рай, който също е пострадал при нападението. Рай е брат на 24-годишния Давид, загинал при бруталната атака.

Все повече нападения срещу роми

Дотук полицията е идентифицирала осмина предполагаеми извършители - седем младежи на възраст между 16 и 17 години и един 20-годишен мъж, за когото се предполага, че е главатар на бандата. Всички те са местни хора. Ако бъде намерен за виновен, организаторът на нападението може да получи доживотна присъда, а сподвижниците му ги грози до 15 години затвор.

Всичките предполагаеми извършители са членове на радикалната група "Трезви и гневни младежи", която досега не е била известна на властите, заяви пред Дойче веле говорителката на полицията в Лвов Свитлана Доброволска. По думите ѝ не полицията, а украинските тайни служби СБУ са отговорни за следенето на потенциално опасни радикални групировки. Шефът на службите Васил Грицак предположи на свой ред, че зад нападението в Лвов "може да стои Русия". Доказателства обаче не бяха представени.

В социалните мрежи групата се самоопределя като крайнодясна. Тя фаворизира нацистката символика и крайнодясната идеология, а членовете ѝ се обявяват срещу консумацията на алкохол и наркотици.

От началото на годината в Украйна са регистрирани десетки нападения и случаи на открити заплахи срещу представители на ромското и на други малцинства. "Напоследък тези нападения много зачестиха, а на полицията очевидно ѝ липсва воля да се бори срещу тях", заяви за Дойче веле Дмитро Швец, един от адвокатите на ромите, пострадали при нападението край Лвов. Шефът на украинската полиция Серхий Князев също признава, че нападенията срещу роми са зачестили. Според него обаче правоохранителните органи взимали всички необходими мерки.

Само през последните два месеца в Украйна се стигна до шест брутални нападения срещу роми. Това край Лвов е първото, завършило с убийство. По-рано този месец крайнодясна група, наричаща се "Национални бригади", разтури ромски бивак в столицата Киев и принуди обитателите му да избягат. Подобни нападения имаше също в западния украински град Тернопил и в едно село близо до Лвов.

Кметът на града Андрий Садовий настоява за повече превантивни мерки от страна на полицията. Но говорителката на Лвовската полиция Свитлана Доброволска твърди, че такива мерки вече се взимат. И че властите работят заедно с местната ромска общност за предотвратяването на подобни нападения в бъдеще.

"Последен предупредителен сигнал"

По данни на Съвета на Европа ромската общност в Украйна наброява около 260 хиляди души. След нападението в Лвов генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отправи ясен призив: "Сега е много важно всички отговорни лица - политици, местни управници, полицейски ръководители - да се мобилизират и да дадат адекватен отговор на това насилие, което изглежда е обхванало цяла Украйна".

От правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заявиха на свой ред, че това е последен предупредителен сигнал към украинската полиция да вземе решителни мерки срещу този вид престъпления. А пълномощничката на германското правителство по въпросите на човешките права Бербел Кофлер каза, че очаква "пълно разследване на това ужасно престъпление, както и наказания за неговите извършители". Посолствата на САЩ и Канада в Киев също осъдиха насилието и настояха да бъде потърсена съдебна отговорност от извършителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
6
 
! Отговори
ano преди 5 години
До АнонименВикаш качествена раса са българите ама си мятат *** през терасата не си мият задниците и търпят *** тормоз ...
36
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68!Като не си славянин какьв си турчин ли си арибин ли си извьн земен ли си, какви монети те гонят?
35
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хи хи хи хи хииииииииии сина ти, дъщеря ти ,жена ти хи хи хи хи хи хи хиииииииииКъде ми е хапчето?Хи хи хи хи хи хи хи хиииииииииииииииииииииииииКъде ми е хапчето?Всички сте плоскоглави и криводзурлести хи хи хи хи хи хи хиииииииииииииииииииКъде ми е хапчето?
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас Хитлеp няма как да ни товаpи по влаковете понеже нито сме цuгaни, нито сме славяни (той само го е казвал в една от речите си, иначе и ние щяхме да сме под ножа), нито сме джeндъpи. Хитлер е имал цял екип от енциклопедисти, които са изчели цялата световна библиотека! Щом той го е констатирал, аз го приемам за чиста монета! Българите сме качествена раса!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хюго бос до 58Не ние, Османската империя ги е приела, след като през Средните векове за ги изгонили отвсякъде. После и бай Тошо ги е насъбрал от съседни държави.През Българското средновековие у нас е имало много малко от тях.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хюго бос, напълно съм съгласен с теб! Хитлep е иска да му пратим евpeи и цuгaни, а ние сме се отдръпнали и сме се уплашили! Предали сме го. Много сме толерантни (да се разбира прости), затова и до ден днешен го дyxaме! Когато един ден имаме тoпки да кажем ТОЧКА тогава ще си оправим държавата!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво дето световната демократическа общност е рипнала да ги защити,само дето никой не пита ЗАЩО СА ГИ НАПАДНАЛИ?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхме славяни, щяхме и ние да пълним гaзoвите камери. След цuгaните са били славяните.
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер е констатирал че българите по нищо не изостават неговата чиста и бяла арийска раса. .Ако беше доживял до наши дни щеше да разбере колко много е грешал...
28
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Украйна има много голямо българско малцинство. Тези младежи с фашистки уклон са ги помислили за роми. Млади и неопитни са, а и лесно може да се объркаш...
27
6
 
4
 
! Отговори
Глупак преди 5 години
Както са тръгнали нещата, скоро ще има истинско баташко клане, турците са в бг уж сирийски имигранти. Ще се радваме и ние. Дай тая Яна насам ..
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 43А толкова много дъвки........................... хахахахахаааааааааа
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТА,също така е факт,че си с вроден *** и пълна духовна тъпота.
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер е констатирал че българите по нищо не изостават неговата чиста и бяла арийска раса. Разграничавал е българите от славяните. Хитлер е бил изключително информиран и начетен човек разполагащ с цялата световна библиотека, за да си направи правилните изводи.
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, укронацитата нападат българи...
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТАко са "българи" като теб със сигурност
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога и у нас ще се появят подобни организации - веднага ставам член. Писнало ми е от тези ***, толкова ми е писнало, че бих станал член и на SS ако я възстановят.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво! държавата, като я няма - това се получава...
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да отиде да ги покани за месец два...за обмяна на опит...
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не цялата Украина са бандери !Закарпатието е меката им до границата с Румъния.Иначе другото население даже ги е срам да си признаят че са украинци!Скоро всичко ще си дойде на место !