Меркел си отива? Меркел остава? 5 възможни сценария за Германия

Ще има ли хепиенд или предстои краят на управлението й?
Обновена: 1 юли 2018 07:20 | 30 юни 2018 15:00, Александър Попов
73
Меркел си отива? Меркел остава? 5 възможни сценария за Германия
Снимка: Reuters

В неделя, когато заседава ръководството на ХСС, ще стане ясно какво ще е политическото бъдеще на Ангела Меркел. Ето пет възможни сценария, според "Дойче Веле".

Вариант 1: Хепиенд

Ангела Меркел се връща от срещата на върха за миграцията като сияеща победителка. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер оценява тези успехи като резултат от оказания "баварски натиск". ХДС и ХСС отново са съюзници. Меркел е спасена и дори излиза от тази криза по-силна.

Вариант 2: Безизходица

Още по темата
Резултатите от срещата на върха се интерпретират различно. Предприемат се първи стъпки към приемането на обща за ЕС политика за правото на убежище, но всякакви по-нататъшни действия се протакат с помощта на декларативни обещания. ХДС моли за още малко време, а Зеехофер, Зьодер и компания на свой ред уверяват, че вземат всички предпазни мерки за връщането на бежанци. Ангела Меркел е с отслабени позиции, но все пак остава канцлерка.

Вариант 3: Унижение за Меркел

Критиците на Меркел определят постигнатите резултати от срещата на върха като недостатъчни, а ХСС обвява, че те няма да доведат да никаква промяна на положението по границата. И понеже не са договорени още никаки двустранни споразумения, германската полиция започва да връща обратно мигранти. Ангела Меркел дава пълна свобода на действие на вътрешния министър Хорст Зеехофер, а неговият ХСС представя това в предизборната си кампания в Бавария като победа над курса на Меркел в бежанската политика. Германската канцлерка излиза от ситуацията силно отслабена.

Вариант 4: Разтуряне на съюза ХДС/ХСС

Ангела Меркел обявява срещата на върха за голям успех. Но нейните критици от ХСС смятат, че канцлерката се е провалила. Хорст Зеехофер разпорежда връщането на хора от границата. Меркел припомня, че Германия носи и европейски отговорности, държи на своя курс и уволнява Зеехофер. След това ХСС напуска коалицията. Фракцията ХДС/ХСС в Бундестага се разпуска, а Ангела Меркел продължава да управлява с правителство на малцинството заедно със социалдемократите. Или пък кани Зелените да заемат мястото на ХСС.

Вариант 5: Краят на Меркел

ХДС и ХСС оценяват различно резултатите, постигнати на европейско равнище. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер решава да действа на своя глава на границата и бива уволнен от германската канцлерка. Коалицията се разпада, както и парламентарната фракция на консерваторите. Ангела Меркел поема отговорността за провала на правителството, иска вот на доверие от парламента и проправя пътя за нови избори. На конгреса на нейната партия ХДС обаче Меркел не се кандидатира за председателското място. То се оспорва между Анегрет Крамп-Каренбауер, Армин Лашет и Йенс Шпан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 5 години
Меркел и Лили Иванова са безсмъртни и от тях отърване няма! :)))
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
унижение за бабушкерата и съд за поразиите, които причини на Европа с политиките си!
57
1
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Меркел трябва много бързо да освободи властта в Германия. От времето, когато ЦРУ и подслушва телефона и после беше привикана в САЩ, тя не работи за Германия и ЕС. Не зная с какво я пречупиха, но това съм забелязал. ВБългария нейната роля се изпълнява от Цветан Цветанов. Той е на каишка в посолството на САЩ. Вероятно е зависим, че е син на най-доверения човек на генерал Каракашев и е работил като младеж в ДС. Следете изказванията му, даже последното от днес. Бойко Борисов е колебаещ се .
56
1
 
15
 
! Отговори
Име преди 5 години
какво значи си отива? забърка кашата заедно с кръжеца си от "мислители" за собственя си джоб и партийно издигане (точно, както при хонекер и хитлер), гадни нагаждачи и манипулативни медии и.... си отива, просто ей-така? не става така драги мои, истанбулски конвенчета! а отговорността, като тази на юнкер на кого я оставяте, на нас, да ви плащаме тлъстите пенсии, за това, че превърнахте живота на милиони в отпадъчен продукт на скодоумите ви? не, ресто! не струва!
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че забърка голяма каша, спор няма. Да ходи на село и да си кара старините и да не се меси в работи от които не разбира, за да не я бият старците.
54
0
 
18
 
! Отговори
Име преди 5 години
краят на комсомолската пропагандаторка на хонекер и щази е предрешен. единственят възможен сценарий, след гигантската медийна лъжа, че е постигнала успех с 14 страни по въпроса за мигрантите, които изнасят в чужбина милярди, които ние плащаме с къртовскя си труд е затвор за меркел и обкръжението и, което ще бъде съдено за престъпления срещу човечеството. при това напълно справедливо.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 или3 - няма да е е краят на Меркел, все още не, но значително ще отслаби позициите й в Германия и пред света.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аржентина ще загуби.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След вторият гол на Аржентина, Циника получава множествен оpгaзъм!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да си ходи.
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато и да си отиде меркелица все ще е късно - щетите които нанесе на Германия и целия Европейски съюз са непоправими. Добрата новина е че отиде ли си уруспията баце е пътник!
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е честно континента Африка да играе срещу Аржентина, ало фифа?
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санитарите са зад Марадона!Чакат инфаркта!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Линейката чака за Маршлякдона...да свърши с кокаина!Меси-то ще си оскубе брадата!
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците докааха, че деморацията не работи първо избраха фюрера сега избраха Меркел. Hемците са камикадзета и екстремисти над Берлин трябва да падне една ядрена бомба и да се отървем от немския халифат веднъж завинаги. Писна ни да сушаме за Меркел какво решила да не сме и роби Тая богиня ли е кава е 4 мандата изкара надмина всички диктатори.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фенчетата на Аржентина, усещате ли какво ви се готви? :DТече операция "Да изхвърлим гнома".
43
8
 
12
 
! Отговори
Циник до 46 преди 5 години
Пречиш ми да гледам мача!Къде ще влизаш - не ме интересува!Вижда се , че си доста ***!Работя вече 18 години в Германия - плащам данъци...да храня африкански, и арабски диваци...а част от данъците ми отива сигурно и в България...за роми...магистрали, и шеметаци като теб!Dummkopf!:-)
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен. преди 5 години
Мдаа иде краят на либерастката джендърмерска наглост. Скоро всичко и всички по местата си, най-вече тежко психично болните драпащи за привилегии.
41
0
 
16
 
! Отговори
до Hafen die Wahrhei преди 5 години
Точно ти си последният, който трябва да обяснява кой се храни от немска цицка. Пишеш на български, защитаваш немската си дойна крава... жалка работа.
40
10
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Няма да влизам в безсмислен спор с вулгарен тип, който е захапал немска цицkа и непрекъснато я плюе!Храни куче да те лае!