Над 18 000 държавни служители уволнени в Турция

Сред тях са и много учители и университетски преподаватели
8 юли 2018 13:48, Елка Василева
151
Над 18 000 държавни служители уволнени в Турция
Снимка: архив, Reuters

Над 18 000 държавни служители бяха уволнени в Турция с декрет-закон, публикуван в "Държавен вестник" днес, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Половината от освободените са от редиците на силите за реда, но има и много учители и университетски преподаватели, уточни АФП.

Общо 18 632 души, от които над 9000 служители от полицията и 6000 от армията, видяха имената си в декрета, представен от медиите като последния преди вероятната отмяна на извънредното положение в понеделник.

Близо 1000 служители на министерството на правосъдието и 650 на министерството на образованието също бяха уволнени.

Този декрет-закон е представян като последния, обявяван по време на извънредното положение, въведено в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година и оттогава удължавано непрекъснато, пише БТА.

Турските медии твърдят, че извънредното положение ще бъде отменено в понеделник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган положи клетва. Той бе преизбран за държавен глава на 24 юни, а отмяната на извънредното положение бе едно от предизборните му обещания, припомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5,37 турски лири за едно евро,преди изборите кандидатът на опозицията беше заявил че ако дойде на власт ще направи минималната заплата ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 400 евро,а Ердоган още миналата година я направи 450 евро--- egasi dezinformatsiyata oste predi predisnite izbori kogato min.zaplata bese 800 liri opozitsioniya lider zayavi ce ste go napravi 1400 liri erdogan kaza ot kade iztocnik na pari dirjavata ste falira i se prinudi da go napravi 1300 liri
82
22
 
27
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
Турция е демократична държава и избра Ердоган а на някой ако не му отърва да се оплаче на Арменския поп.
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко назначава ама и комунярите не падат по-далеч и не забравяйте каскети УТРЕ ДРУГАРА ГАДЕВ Е В ТУРЦИЯ ЗАЕДНО С ДРУГАРА МАДУРО И РАЗНИ ПРЕЗИДЕНТИ НА РАЗНИ ..СТАНОВЕ!!
80
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5,37 турски лири за едно евро,преди изборите кандидатът на опозицията беше заявил че ако дойде на власт ще направи минималната заплата ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 400 евро,а Ердоган още миналата година я направи 450 евро и сега ХОП СЛЕД ОБЕЗЦЕНКАТА СТАНА 350 ЕВРО!!!Не се знае докъде ще пада лирата а инфлацията според ердоганските медии до месец март-април е над 10-12% но според независими източници и то не турски е над 40%!Верно локумът на пазара в Одрин може да е 5лв.ама в Истанбул беше 20 лири миналата година.
79
12
 
24
 
! Отговори
САЩ и запада преди 5 години
няма да позволят на неблагодарници да им се репчат , неблагодарници които са постигнали икономически и военен възход благодарение на САЩ и запада !Има много начини Ердоган да бъде свален от власт , но най-лошият сценарий ще е сирийския когато ще се наложи и турския народ да си пати заради глупавата политика на Ердоган !
78
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Ердоган продължи да е срещу САЩ и да се прегръща с Путин, ще последва втори, много по-успешен преврат, който ще го прати при Кафади и Саддам.Американците никога няма да допуснат базата в Инджирлик и ядрените боеприпаси там да се местят другаде, заради този новоизпечен диктатор. Освен това огромната турска армия им е нужна на южния фланг на НАТО за пушечно месо при война с Русия.Другият вариант е атентат или внезапен народен бунт за демокрация. Тепърва ще става интересно в Турция.
77
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гладa, проституцията и ромите щe свършат България"Ако ставаше така с туркия да се е свършило преди десетилетия!
76
17
 
22
 
! Отговори
така им се пада преди 5 години
Реформата върви по план !Да живее султан Ердоган ,разрушителят на турската нация !
75
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина ли мюезинът призовава вярващите към кръвосмешения?
74
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладa, проституцията и ромите щe свършат България.
73
13
 
10
 
! Отговори
Чакалът вие ! преди 5 години
Чуйте зова на кьопека от минарето!Той ще ви направи свободни!
72
21
 
17
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Всички гладни Българи, пазаруват в Едирне.
71
4
 
3
 
! Отговори
Cefti преди 5 години
Mashallah, i daskalite da ne propusne da sakrati...ot tiah idva sichkoto zarar...cok mihluz...
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Andreshko Нещо да е по различно при нас, само дето няма уволнявани щото все има още пари за даване, задават се и избори и след това който дойде ще не ще ще освобождава.Като няма икономика няма и пари.
69
35
 
17
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Българи, присъединете се към Турция! Проблемите ще свършат.
68
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не направи реформа и съкращения, Турция ще фалира и турската лира ще се срине 10 хиляди за долар,
67
11
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Малко хора е уволнил Ердоган. Този про.ст народ дето гласува за него това са малко уволени,но може би това е началото на тотална чистка на инакомислещите,тоест "гюленисти".
66
12
 
19
 
! Отговори
сикиме кадар Турция преди 5 години
До До сикиме кадар ТурцНе знам от къде ги вадите тези заключения, но турския народ не живее толкова зле, колкото доста други демократични народи. И какво значи един народ да е свободен?................................ От всекидневната инфлация в Турция ! Може би ти е известен термина - зам гелди ! Всеки ден със 100 турски лири можеш да купуваш все по-малко стока ! А какво значи свободен народ ли ? Ами народ със свободни медии , а не да му закриват 200 медии с обвинения в тероризъм
65
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕЧКАТА СЕ МИЕ, ЧИСТИ, ТУРЦИ КЕЦАТ СОРОСИСТИ
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевПрав си,Василев.Да си спомним един от колячите-Соломон-Сюлейман.И Е рдоган не е чист турчин.Вижте произхода му.Баща му е ислямизиран грузински евреин.Кръвта вода не става.