Експерт: Турция тръгна по пътя на държавите от Близкия изток

Страната рязко е прекъснала своя път към европейска интеграция
10 юли 2018 11:50,
60

Реджеп Eрдоган положи клетва като новия-стар държавен ръководител на Турция със значително обаче увеличени правомощия. С този акт страната официално премина от парламентарна към президентска република след 95 години.

"Най-големият риск е, че този модел на конституционна промяна беше "ушит" по личността на Ердоган. А когато знаем, че той е изключително авторитарен тип, който умее да сменя маските си като добър популист, това е опасно", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Иво Иванов.

Според него тази система сама по себе си едва ли ще издържи дълго.

"Целта на турския държавен глава е помпозно да отбележи през 2023 г. 100-годишнината от създаването на републиката. А най-смешното е, че той се кълне в Ататюрк и успоредно с това върви смело срещу него", допълни още Иво Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев каза, че след вчерашните събития в югоизточната ни съседка, страната рязко е прекъснала своя път към европейска интеграция и е влошила отношенията си с Европейския съюз, които и преди това са се намирали в точка на замръзване.

"Турция пое по пътя на държавите от Близкия Изток и бившите съветски републики, където президентът назначава зет си за министър на финансите и най-близкото си обкръжение на всякакви ръководни длъжности", подчерта Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
9
 
! Отговори
2023 преди 5 години
До Анонимен 20Ти си оправи първо собственната държава, можеби тогава ще започне да ти сече пипто
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Бойко също се кълне в Европа, а пък ни превърна държавата в Африка. Бойко е лика-прилика с Ердоган.
17
8
 
12
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Турците са уплашени до такава степен ,че дори не протестират срещу високите цени ! 1 кг. агнешко месо е повече от 80 лири----Гюбреджия миналата седмица твърдеше, че агнешкото е 100 лири сега на 80 ли падна? Или всеки път мяташ според настроението?
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ума не ми го побира 45 милиона души да гласуват доброволно да станат роби на този. Каквито и античовешки действия да извърши, вече е в правото си да ги извърши и никой нищо не може да му каже.Наистина жалко за останалите.
15
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
турция се връща в средновековието
14
10
 
34
 
! Отговори
Neziha Kadir преди 5 години
Аз лично не мисля ,че Ердоган спечели изборите с фалшификации ! От дългите години които съм живяла в Турция и съм обикаляла Турция съм убедена ,че поне 55 % от турците са религиозно фанатизирани ! точно те гласуваха за Ердоган ! Жалко е за другите 45 % които са светски ориентирани ! Това не са малко хора , това са близо 40 милиона души ! До сваляне на властта няма да се стигне защото Ердоган ги премахна от политиката и от военните структури ! По-вероятно е да има граждански размирици и
13
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция отива там, където и е мястото. Мюсулманска държава, изповядваща все по яростен национализъм. Единствено грeнясaлите мозъци на европейските лидери (на балканските също) не могат да го проумеят.
12
19
 
12
 
! Отговори
999 преди 5 години
До Neziha KadirАКО РОДИШ ОЩЕ ЕДНО С ТРИ МОЖЕ ДА НАМЕРИШ МНОГО ДОБЪР ЖИВОТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ В ТУРЦИЯ !АМА ХОШГЕЛДИН В БЪЛГАРИЯ ! АФЕРИМ . САМО ТАКА ! ТРЯБВА ЗА ДПС ДА ИМА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ! ЖЕЛАЯ ТИ МНОГО ЛЮБОВ С ДВЕТЕ СИ ДЕЦА , ЩОТО В ТАЗИ СТРАНА ВЕРОЯТНО ОТ ЛЮБОВ ДРУГО БЪДЕЩЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ОСИГОРИШ НА ДЕЦАТА СИ ! ПЪК КОГАТО СТАНАТ ПЪЛНОЛЕТНИ , ДАЛИ ЛЮБОВТА ЩЕ Е ДОСТАТЪЧНА ДА ГИ ЗАДЪРЖИШ ИЛИ ЩЕ ГЛЕДАШ ГЪРБА ИМ КАТО ОТИВАТ НА ГУРБЕТ ЗА ПРЕПИТАНИЕ ... АЛЛЛАХ СИ ЗНАЕ !
11
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И турците набързо ще подивеят, както го сториха Иран и Афганистан. Бавно и трудно се става човек. Обратния път е бърз и лесен.
10
15
 
38
 
! Отговори
Neziha Kadir преди 5 години
Аз и семейството ми се върнахме в България миналата година! От 1988 г. до миналата година живеехме в Къркларели , имаме и турско гражданство !Добре ,че и двете си деца ги родих в България за да не загубят българско гражданство! Имах някакво вътрешно усещане ,че с Ердоган Турция ще тръгне назад , затова когато идваше време да родя ,връщах се в България и раждах в България , после с бебето се връщах в Турция! В Турция не остана живот , икономическата кризо от една страна ,диктатурата от друга
9
11
 
19
 
! Отговори
Бре, бре, бре преди 5 години
За 30 години в българия са се появили експертни експерти по циркаджийски алъш-вериш политикански въпроси от все какъв род. " вървели по пътя на близкоизточните държави и тези от бившия Съветски Съюз "? Аз пък само се чудех как ще заплямпат за СССР и ето? Абе селски викарю Керемидчиев, защо не сравниш Турция със С.А.Щ.,където специален съветник на президента са неговата дъщеря и неговия зет, които е натоварен да реши всички вътрешни и външни проблеми. За остатъчния продукт от Тръмповия по-после.
8
17
 
40
 
! Отговори
Salim преди 5 години
Жалко. Като малък се изселихме в една светска държава, в която тези бяха подтискани обаче изкуствено. Сега си го връщат. Типична средноазиатска диктатура. Зетя му финансов министър, останалите от неговия край грузински чугунени глави. Турците това ли заслужихме?
7
11
 
23
 
! Отговори
Ердоган ги уплаши преди 5 години
Турците са уплашени до такава степен ,че дори не протестират срещу високите цени ! 1 кг. агнешко месо е повече от 80 лири ! Такава инфлация в Турция никога не е имало !При другите управници също имаше инфлация ,но турците бяха свободни хора и протестираха , а сега се страхуват да не ги обвинят в членство в организацията на Фето и да ги вкарат в затвора или най-малкото да бъдат уволнени от работа ! Навели са си главите и търпят !
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си се пише султан и готово.
5
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еднолично диктаторско управление на Ердоган! Президентска диктатура! Това е Турция днес!
4
34
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУРЦИЯ СЕ РАЗВИВА, *** РЕВАТ
3
13
 
24
 
! Отговори
евалла Керемедчиев преди 5 години
"Турция пое по пътя на държавите от Близкия Изток и бившите съветски републики, където президентът назначава зет си за министър на финансите и най-близкото си обкръжение на всякакви ръководни длъжности", подчерта Керемедчиев..............................................................................От сега нататък турците ще разберат от къде изгрява слънцето !
2
7
 
22
 
! Отговори
аз преди 5 години
Това е най-добрия приятел на Бойко, не говорете така за него
1
13
 
19
 
! Отговори
ТИЛ1963 преди 5 години
Хм! Тежки думи! НоСАЩ са с АБСОЛЮТНО същата конструкция на изп. власт?!?