Президентът: НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави

Тръмп поставил условие: Незабавно скок на парите за отбрана
11 юли 2018 19:18, Красимир Ангелов
66
Президентът: НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави
Снимка: Президентство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Още по темата
Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев, цитиран от БТА.

Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

Радев подчерта, че НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. "НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности.

Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя", коментира българският държавен глава.

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. "НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега", заяви държавният глава.

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.

Той потвърди, че се очаква Македония да получи покана за преговори за членство в НАТО и това е едно от добрите събития на тази среща на върха на алианса. България има голяма роля, отбеляза президентът.

Същевременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с германският канцлер Ангела Меркел в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, часове след като яростно критикува германската политика по разходите за отбрана и по газовите доставки от Русия.

"Имахме чудесна среща. Обсъдихме военните разходи, говорихме за търговия", каза Тръмп пред репортерите, допуснати в помещението, където двамата с Меркел разговаряха.

"Имаме много, много добри отношения с канцлерката. Имаме страхотни отношения с Германия", заяви американският президент и добави, че е изложил загрижеността си от новия газопровод, планиран да свърже Русия с Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
опссс преди 5 години
Ухааа, ще пада оборот за Мошетата! *** ще им оправя финансовия дефицит!
55
1
 
2
 
! Отговори
Няма кой преди 5 години
Слънцето "оправя" западните балкани. Пъпешът е на мозъчен тръст във Вашингтон - ужасТ. Роско търси кошара. Баба Цецка изравнява Бг законите с конвенцията на дъгата. Острието ТоБиков е на точилар. Деси вероятно си е в Дулово. И така, мъка мъка. Наложило се е да ходи Президента, който си е Натовско чадо, но му е било кофти да му се мотат някакви многополови "лидери" в краката.
54
1
 
5
 
! Отговори
akud преди 5 години
хаха радев се набута и той малко до ЕС ивенти , ама само глупости дрънка, АБЕ радеф къде е кифлата генерал, на село ли е остави да копа домати пък и да не те излага или свършиха завесите у вас и няма с кво да си шие ТОАлети
53
2
 
9
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
Майната му на НАТО! Видя се, че този уж съюз е бащиния на наглите хамериканци. Разпускане и европейски въоръжени сили!
52
2
 
5
 
! Отговори
хахахахахааа... преди 5 години
Радев иска да покаже своята значимост...........
51
3
 
11
 
! Отговори
Внимание преди 5 години
внимание! Започнете бавно да си сваляте гащите. След като ги свалите се наведете напред и си хванете палците на краката.След това се радвайте, радвайте. И не забравяйте да благодарите на Паси, Плевнелиев и много други знайни и незнайни евроатланти.
50
4
 
8
 
! Отговори
Редник от Варшавския преди 5 години
"Президентът: НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави.".....или с други думи казано - празни мисли на един празен човек ( не го бъркайте с Джером Джером).
49
2
 
9
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Хахаххас на ББ пак му се размина да с еотърка с големите- пратиха го да бави Западните балкани, докато се разберат президентите. Пак отърва шанса да се запознае и прегърн с Тръмп. И какво стана с гръмко обявеното преди година "в ход е подгоотовка на среща Борисов - Тръмп"? ГЕРБ така го обявиха все едно двамата най- велики на света. Да не забравяме как ГЕРБаджиите най- нагло заявиха, че искат Хилари да спечели, щяла да им бъде по- удобна.
48
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
нека отбележим в името на истината, справедливостта и честността, че суверенността на държавите изчезва там, където те са наврени в някакъв съюз, било то съветски, или натовски, европейски или юдейски....
47
3
 
9
 
! Отговори
Червена бабичка преди 5 години
Затова ли те избрахме, другарю Радев?!?!?!?Да пипаш натовски, соросоидистични, евроджендъроиди?!?!?!?!
46
3
 
7
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
И ТОЗИ Е ЗОНБИРАН--ЯКО ГИ УДРЯ ДУРАЧОКА..РАДЕВ,РАДЕВ..И ТИ ЛИ СТАНА ПУДЕЛЧЕ....
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ББ и прецедента само глупости говорят.Като зомбита са.Зомбирани за власт и лични облаги.
44
7
 
11
 
! Отговори
Ред асс преди 5 години
Радев, предател!!!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се опитва да спаси потъващият кораб САЩ на наш гръб. Следете му мисълта.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръгнал днес един да ми говори за партии отлично знам от коя сте и ако лъжете че сте демократ то вие себе си лъжите както и да е юридирано лице представляващо прехода и тои ми говори за демокрация демокрацията я разсипаха те и техните наследници това е слободия стани да седна господин адвокат
41
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха руските туристи много българи щяха да разберат какво акат гладните.
40
3
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Радев-безродникСещам се за един друг Президент, който също лягаше и ставаше с Русия на уста... А, и Крим искаше да освобождава :-)
39
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До ВитоКак пък се роди тази мисъл в пълния ви стомах :-)
38
13
 
9
 
! Отговори
Радев-безродник преди 5 години
Президента Радев няма никакво място в развитието на страната, защото се доказа като един обикновен безродник, който се ръководи само и единствено от интересите на Русия. Кой нормален президент ще споменава в изявленията си името на чужда страна 5 пъти по-често от това на страната, която представлява. В крайна сметка трябва да си припомним, че другаря Решетников ни го избра.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демократ 30Хи-хи-хи-хи-хи-хи-хи-хи-хи......................