НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника

Главното от съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел
12 юли 2018 07:00, Елка Василева
286
НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от НАТО одобриха съвместно комюнике на започналата вчера среща на върха на алианса в Брюксел. Следва справка за главните точки в документа, изготвена от ДПА.

Потвърдена клауза за взаимна защита

"Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор. Ще продължаваме да стоим заедно и да действаме заедно въз основа на солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."

Разходи за отбрана

"Потвърждаваме своя непоколебим ангажимент във всичките аспекти на Обещанието за отбранителни инвестиции, договорено на срещата в Уелс през 2014 г., и да предявим достоверни национални планове по неговото прилагане, вкл. указанията за разходи до 2024 г., планираните възможности и приноси."

Русия

"Продължаваме да реагираме на влошената обстановка със сигурността чрез подобряване на нашето състояние за възпиране и отбрана, вкл. чрез изнесено напред присъствие в източната част на Алианса. Освен това замразяваме цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като оставаме отворени за политически диалог. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."

Украйна

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем."

Тероризъм

"Ще продължим да подобряваме своите потенциал и технологии, вкл. за защита срещу самоделни взривни устройства и химически, биологически, радиологични и ядрени заплахи и да на злоупотребата от терористи с технологии."

Старт на инициатива за готовност

"Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни."

Космос

"Признавайки, че космосът е високо динамична и бързо развиваща се област, която е от голямо значение за съгласуваното състояние на Алианса за възпиране и отбрана, се съгласихме да разработим Космическа политика на НАТО."

Подобрена командна структура

"Ще създадем Оперативен център за киберпространството в Белгия, който да осигури координация на оперативните действия на НАТО в киберпространството, Единен команден център в Норфолк, САЩ, с цел защита на трансатлантическите линии на комуникация и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия, което да гарантира свободата на опериране и устойчивост в отдалечени зони [. . .] из Европа и отвъд."

Мисия в Ирак

"Стартираме мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак за допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната."

Според ТАСС в съдържащия 23 страници заключителен документ от форума се посочва, че в случай на хибридна атака Северноатлантическият съвет "може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение". Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство. В декларацията се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
5
 
5
 
! Отговори
Време беше преди 5 години
Да победим най-големия ни враг раССИЯ, начело с президент Плевнелиев, с каска на главата и картечница М-60 в ръчички.
213
8
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Принуждават бедният български народ да пилее пари за смърт.Не щем оръжие, искаме мир!
212
11
 
18
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Искате ли РЕФЕРЕНДУМ за излизане от НАТО?Без да се допитат до народа, мошениците политици закопаха България в този терористичен пакт!НЕ НА НАТО - това е желанието на народа!
211
6
 
11
 
! Отговори
u преди 5 години
До Анонимен".....просто, само пари ще се харчат."че то това е идеята !умиращата военна индустрия на САЩ спешно се нуждае от пари и пазари и сега бедна Българиа пак ще я издоят - не е ли прекрасно да сме част от запада, не е ли прекрасна демокрацията и толерастията
210
3
 
8
 
! Отговори
фт преди 5 години
зна4и да ги нагушим колонизаторите ни ???целта е богатите да станат по- богати на наш гръб!!
209
19
 
9
 
! Отговори
Време беше преди 5 години
Не можем да зависим от оръжието на най- гокемия ни враг раССия
208
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
26 март, на Шанхайската международна енергийна борса официално стартираха търговете на петролни фючърси в китайската валута. Още в първия ден на борсата в Шанхай бяха сключени близо 63 хиляди сделки за повече от 62 милиона барела петрол, оценявани на 27 млрд. юана (4 млрд. долара).
207
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** то това нато още ли не се е разпаднало
206
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиДраги ми Боби, в цялата си история МиГ 29 е бил САМО И ЕДИНСТВЕНО СВАЛЯН без да е свалил нищо!! точка.
205
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е на това събиране единственото което не са направили е да призоват Русия да се разоръжи, да отвори границите и да им подари де що има суровини.Комици...
204
6
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
Когато Героят на Франция Шарл де Гол усети ,че САЩ искат да го Е. БАВАТ -изведе Франция от алианса !!! ЗАЩО НАТО СЪЩЕСТВУВА ? КОГО Е ОТБРАНИЛА ОРГАНИЗАЦИЯТА ...КОГА , КЪДЕ И ОТ КОГО ??? КОЯ ОТ ТРИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ Е ЧЛЕН НА НАТЮ : ШВЕЦИЯ ; НОРВЕГИЯ; ФИНЛАНДИЯ ??? КОЛКО БЕЛГИЙСКИ /БРЮКСЕЛСКИ/ ВОЕННИ СА В ИРАК И АВГАНИСТАН СПОРЕД НАТЮ ???
203
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре.Крайно време беше да се замислят как се поддържат тия допотопни техники.
202
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Димитров 204Колега дай ми линк където това което казваш е казаноЗа МиГ-29 А това е вярно но за МиГ-29СМТ, К, КУБ, МиГ-35 се обслужват по състояние както планера така и двигателите както е и с Ф-16 и ф-18От къде ги изкопа тия 8000 часа?Ето и нещо за размисъл - Ф-16 най-голямата праяхосмукачкаВиж в ТубетоF-16 Engine Sucking Major Air
201
8
 
15
 
! Отговори
генерал преди 5 години
пак ще ни доят нашите съюзници как не ни подариха нещо а само *** нашето оръжие и купуваме техните скъпи бракми въртолети без въоръжение и т.н.,защо не купим нещо китайско хем е на една десета от западното оръжие хем вече изобщо не е лошо качество
200
11
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 5 години
Значи официално ни задължават да налеем всичките си пари във американската индустрия...Пак ли ще *** на скрап ракети?! Останаха едни годни С-300, няколко танка и хеликоптера и айде в за скрап...Ам автоматите "Калашников"и тях ли ще изхвърлим ?!Абе що ни е тая армия въобще ?
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците в момента изграждат Сибир.
198
3
 
7
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Добре де, що си не купим един F 35 за парада на 6 май ? Толкова пари имаме, а и без това, каквото и да вземем друго си е "гола вода" спрямо обкръжението на България.
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Китайците построиха жп линиите на САЩ през 19 век."Голяма работа, ТРАНССИБИРСКАТА пък я построиха политически затворници и рецидевисти.
196
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните и Източните технологий и въоръжение са горе долу еквивалетни. Разликата би дошла във КВАЛИФИЦИРАН персонал на базата на тренировъчен опит.Руски пилот на изтребител: 80-100 часа годишноАмерикански пилот на изтребител: 120-150 часа годишноБритански Кралски сили: 207-220 часа годишноАнгличаните по време и ВСВ никой не може да ги бие по умения на пилотите.
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците построиха жп линиите на САЩ през 19 век.