Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята

Вилхелм Густлоф взима над 9 хил. жертви. 5 хиляди от тях - деца
16 юли 2018 20:27,
172
Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята
Лайнерът Вилхелм Густлоф, Снимка: Pinterest

Потъването на Титаник може и да е една от най-известните и разказвани морски трагедии, познати на човечеството, но не е най-голямата.

Морският лайнер Вилхелм Густлоф е свален от съветска подводница на 30 януари 1945 г. При инцидента загиват 9 343 души, предимно бежанци. 5 хиляди от тях – деца.

Краят на Втората световна война наближавал. Съветските войски настъпвали все повече, а капитулацията на нацистка Германия била неизбежна. Хората започнали отчаяно да търсят спасение – да излязат от войната живи. Пътят към живота и свободата им минавал през морето. Никой не подозирал, че той води към Ада.

Над 10 000 души буквално са натъпкани в круизен кораб с капацитет под 2 000 пътници. Част от бегълците са нацисти, но повечето от хората бягали от тежкия режим. По-късно стават жертва и на морето.

Корабът е забелязан от съветската подводница малко след като напуска пристанището и го следва в продължение на два часа – когато навлиза навътре в Балтийско море и път за спасение няма. Дошло време на торпедата. Някои загинали още при ударите. Други скочили в паниката и се удавили. Германците успели да спасят само малко над хиляда души – толкова, колкото побирали спасителните лодки.

Потъването на Вилхелм Густлоф е най-ужасяващата и брутална морска трагедия в историята. Когато няколко съветски торпеда удрят плавателния съд, спасителните лодки се оказват напълно недостатъчни да поберат всички на кораба. В резултат над хиляди замръзват до смърт във водата. Освен германци, на кораба търсят спасение и граждани на Прусия, Литва, Латвия, Полша, Естония и Хърватия. Спасение, което така и не идва. Мечтата за по-добър живот потъва дълбоко в морето.

"Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели. Истинските свидетели, притежателите на отвратителната истина, са удавените, мъртвите, изчезналите. Вината е ловец".

Покъртителната трагедия е запечатана в книгата "Сол при солта" на Рута Сепетис. Историята е разказана от името на четирима младежи, качили се на морския ковчег. Авторката научава за потъването на Вилхелм Густлох, когато разбира, че неин роднина е трябвало да бъде на кораба. Пътуването му се е отложило в последната секунда, а по-късно това спасява и живота му.

С помощта на издателя си в Полша, Сепетис успява да издири оцелели, за да им вземе интервю.

"Не можех да повярвам, че някой изобщо се е спасил", казва пред Time авторката.

Защо толкова малко се говори за тази история?

Според автора, нацисткия режим упорито се е опитал да скрие фактите за трагедията – не са искали никой да знае, че Германия губи войната. Някои от оцелелите по-късно дори се опитали да разкажат за ужаса на Вилхелм Густлоф, но по-късно били потърсени и предупредени "да не говорят за неща, които не са се случили".

Трагедията обаче е факт, а над 9 хиляди тела лежат на дъното на морето. Повечето от тях – деца и жени. С тях потъва и надеждата им за по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До АнонименХитлер колко изби,бе комсомолец?
74
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветските подводничари са били истински "герои"!С торпедата - бум! - по пътнически лайнер!Бессаналогово!Бессценное!
73
13
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ха!...Една елементарна сметка,имаща предвид размерите на тоя кораб установява,че общо на ПЕТТЕ палуби на кораба е имало по 2.5 човека на кв.м.От борд до борд!....2.5 трупа на кв.м. При това явно са стояли прави...И нито са могли да се хранят,нито да облекчават природните си нужди...Та как става тая работа?!?!?!?!нещо като "милионите" евреи,"избити" в "Лагерите на смъртта"?
72
4
 
8
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
не можеш да си снизходителен , или каквото и да е друго , понеже мозъка ти е промит от -> "Слава на КПСС , БКП" ...Бегай да громиш загниващиякапитализъм в кварталния пенсионерския клуб
71
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
типично за руските варвари ...1986 година свалиха корейски самолет 2014 малайзийския самолет от ХоландияЕдинственното което могат да правят е да избиват хора От как са се пръкнали на тоя свят тея диваци
70
10
 
16
 
! Отговори
K преди 5 години
Стремя се да бъда снизходителен към българската журналистика, но това е просто едно безобразно писание. Всъщност става въпрос за военен (подчертавам военен) кораб във военно време, евакуиращ от Гданск отстъпващи нацистки офицери с техните семейства. Какъв по-добър живот, какви бежанци, какъв Титаник, какви 5 лв.
69
12
 
10
 
! Отговори
до 84 преди 5 години
ей русофилчо ...СеСиСеРе няма жертви . Скарали се двамата касапи Хитлерчо и Сталинчо при подялбата на Полша и околните държави . Започнали си войната .После руската имперска армия тръгнала на запад да налапа цяла Европа .Докато американците не ги спрели в Берлин .А колко хора е изтрепара руската имперска армия - чет нямат .както и изтрепаните из руските гулази и тнт концентрационни лагери .
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау днес да не е 30 януари, *** от днес какво искат да кажат с това за бедна и нещастна хитлеристка Германия - пак ли да плачем, що ли ? ?
67
4
 
17
 
! Отговори
Петров преди 5 години
От Днес както са тръгнали ще обявят за невинни жертви и нацистите при Сталинград, които били "защитници" на града. На хиляди километри навътре в Русия? Ами за британските бомбардировки и тотален погром над Дрезден, в който град е нямало един немски войник, няма ли да се възмутят?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А замисляш ли се,кой даде командата да се свали самолета?И,че това изобщо не е ердухан!!Какво се случи,след това?
65
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че руснака ако не потопи цивилен кораб с жени и деца, не свали с ракета пътнически самолет, ако не избомби цивилна болница и не срути с бомби до основи детска градина или училище няма да е руснак.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вилхелм Густлоф взима над 9 хил. жертви. 5 хиляди от тях - деца"Над 20 милиона са жертвите на СССР във войната с нацистка Германия. 1,560 милиона са деца под 20 годишна възраст (и надолу).
63
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рузките звинщини не са от вчера.....
62
0
 
6
 
! Отговори
9000 тела преди 5 години
Лежат на дъното на морето, Джесиииии
61
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 29 годишна демокрация в България,хитлеристите са бежанци през 1945 година,тука не е имало османско робство,а присъствие,хитлериският режим в България,изобщо не е довел България до национална катастрофа!!Лошото е,че младите ги учат,че това е истина!!Доколкото са останали ...
60
2
 
15
 
! Отговори
Jessy, преди 5 години
Аз не бих се подписала под подобен текст, пък и как можеш да сравняваш военен кораб потопен по време на война с круизен потънал в мирно време в следствие на инцидент. За какво всъщност е този текст извинявай )
59
0
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Джеси, трябваше по-подробно да обясниш как се сваля кораб.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Е точно Минногеоложкия ли да е с теритична насоченост със специалности като Сондиране, добив и пренос на нефт и газ; автоматика, електротехника и електрообзавеждане, Механизация на минното стопанство. Там като следдипломни курсове се обучават и специалистите по взривни дейности
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
втората световна започва доста по рано с нападението на Манджурия от Япония.
56
1
 
6
 
! Отговори
На Хейтъра краката.. преди 5 години
До БЪЛГАРСКИ"Факультет вычислительной математики и кибернетики"-а тогава със сигурност кибернетика!(е имам приятел, завършил това).Ти говориш неистини, но публиката не е каквото си ти!Само фашисти и терористи използват жените и децата като щит пред нациската си същност в боя и когато искат да спасят нещастната си кожица!Вижте статията отляво-резултат от среща Тръмп-*** и ще стане ясно кой се е сетил за този нещастен кораб.