Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята

Вилхелм Густлоф взима над 9 хил. жертви. 5 хиляди от тях - деца
16 юли 2018 20:27,
172
Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята
Лайнерът Вилхелм Густлоф, Снимка: Pinterest

Потъването на Титаник може и да е една от най-известните и разказвани морски трагедии, познати на човечеството, но не е най-голямата.

Морският лайнер Вилхелм Густлоф е свален от съветска подводница на 30 януари 1945 г. При инцидента загиват 9 343 души, предимно бежанци. 5 хиляди от тях – деца.

Краят на Втората световна война наближавал. Съветските войски настъпвали все повече, а капитулацията на нацистка Германия била неизбежна. Хората започнали отчаяно да търсят спасение – да излязат от войната живи. Пътят към живота и свободата им минавал през морето. Никой не подозирал, че той води към Ада.

Над 10 000 души буквално са натъпкани в круизен кораб с капацитет под 2 000 пътници. Част от бегълците са нацисти, но повечето от хората бягали от тежкия режим. По-късно стават жертва и на морето.

Корабът е забелязан от съветската подводница малко след като напуска пристанището и го следва в продължение на два часа – когато навлиза навътре в Балтийско море и път за спасение няма. Дошло време на торпедата. Някои загинали още при ударите. Други скочили в паниката и се удавили. Германците успели да спасят само малко над хиляда души – толкова, колкото побирали спасителните лодки.

Потъването на Вилхелм Густлоф е най-ужасяващата и брутална морска трагедия в историята. Когато няколко съветски торпеда удрят плавателния съд, спасителните лодки се оказват напълно недостатъчни да поберат всички на кораба. В резултат над хиляди замръзват до смърт във водата. Освен германци, на кораба търсят спасение и граждани на Прусия, Литва, Латвия, Полша, Естония и Хърватия. Спасение, което така и не идва. Мечтата за по-добър живот потъва дълбоко в морето.

"Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели. Истинските свидетели, притежателите на отвратителната истина, са удавените, мъртвите, изчезналите. Вината е ловец".

Покъртителната трагедия е запечатана в книгата "Сол при солта" на Рута Сепетис. Историята е разказана от името на четирима младежи, качили се на морския ковчег. Авторката научава за потъването на Вилхелм Густлох, когато разбира, че неин роднина е трябвало да бъде на кораба. Пътуването му се е отложило в последната секунда, а по-късно това спасява и живота му.

С помощта на издателя си в Полша, Сепетис успява да издири оцелели, за да им вземе интервю.

"Не можех да повярвам, че някой изобщо се е спасил", казва пред Time авторката.

Защо толкова малко се говори за тази история?

Според автора, нацисткия режим упорито се е опитал да скрие фактите за трагедията – не са искали никой да знае, че Германия губи войната. Някои от оцелелите по-късно дори се опитали да разкажат за ужаса на Вилхелм Густлоф, но по-късно били потърсени и предупредени "да не говорят за неща, които не са се случили".

Трагедията обаче е факт, а над 9 хиляди тела лежат на дъното на морето. Повечето от тях – деца и жени. С тях потъва и надеждата им за по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
12
 
2
 
! Отговори
KINET преди 5 години
Който не е прочел "Ледоразбивача" на Виктор Суворов (Резун) въобще, да не говори за войната, за Сталин, за революцията в русия. Абсолютно забранен от цензурата в русия.
94
4
 
25
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Поредната *** пропаганда статия.Корабът е бил легитимна военна цел.1. Корабът не е бил обозначен като кораб на червения кръст.2. Бил е въоръжен с ПВО оръдия, т.е. няма как да е болничен кораб!!!3. Превозвал е военен персонал, в това число екипажи на подводници.
93
22
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ПроСоТо Опожаряването и избиването на милиони хора беше дело на отстъпващите съветски части. Оставяха изпепелена земя и купища трупове на ''потенциални колаборационисти''. Хората в Беларус и Украйна измираха от глад и студ без домовете си и посрещаха Вермахта като освободител
92
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До АнонименХитлер каква "крава" беше?..-"без рога"?И друго:-Аз съм Християнин ../макар и "частен"..което едва ли ще вденеш../ЗА НАС апела Му "Ако те ударят по едната буза,ти подложи и другата",ВАЖИ.Но ЗА ВАС-зомбираните заблудени създания това,което написах, е единствения ви шанс...Избийте се взаимно, за да си отдъхне Земята!
91
14
 
7
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До K: Дребната разлика е, че по-голямата част от тези милиони са измрели от глад и избити от Сталин. А въобще ако потърсиш из нета ще се намерят заповедите на върховното командване, спуснати до червената армия. Предвижда се СЛЕД като хитлеристие преминат граница, на третия ден червената армия да е преминала в контранастъпление и да започне да превзема Европа. Може да питаш избитите от руснаците поляци ПРЕДИ Хитлер да е нападнал СССР. Цялата тази война е игра на нерви между Хитлер и Сталин.
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо - ако аз бях на мястото на Сталин щях да заповядам:да, ама не ! На бодлива крава Господ рога не дава - народна мъдрост!
89
9
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ПроСоТоОт Германия не оастана ''камък върху камък'', ама ти откъде да знаеш това. Александър Маринеско е името на ''човека'' заповядал избиването на майките с деца на ''Густлов''. Но най-лошото в случая е, че въпросния руски офицер е награден с орден ''Герой на Съветския съюз''
88
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ако аз бях на мястото на Сталин щях да заповядам:-КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА НЕ ОСТАНЕ ОТ АГРЕСОРА!!!!!оставиш ли врагът си жив, той НЯМА да ти бъде благодарен,напротив,при пръв удобен случай ще ти забие нож в гърба."Хуманна война"?!?!.Какво "хуманно" има в това да нападаш и избиваш милиони само защото си с болен мозък?!
87
5
 
36
 
! Отговори
ined преди 5 години
Американците и англичаните като бомбандираха София и други български градове и избиха хиляди цивилни да не са по-добри?
86
5
 
29
 
! Отговори
K преди 5 години
Каква драма! 9 000 удавени!! А някоя история за 27 000 000 избити руснаци имате ли?
85
27
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Само един пример - Нацистка Германия ратифицира Женевската конвенция за водене на хуманна война, Съветска *** (Се Се ***) заявява, че това са буржоазни отживелици и отказва да спазва правила. Убийства на цивилни, взимане на заложници, мародерство - това за руснаците е стандарт.
84
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що за варварщина е това, човешкият живот да няма никаква стойност.
83
3
 
11
 
! Отговори
От К(90) до 93 преди 5 години
Това ли можа да роди кратун.ката. Вероятно съм по-млад от теб, но за хора с беден речник, всеки който може да се изразява и да пише правилно, е пенсионер ;) Препоръчвам ти да се ограмотиш и да прочетеш за този ВОЕНЕН кораб, но не от такива източници като днес.бг
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нахранете журналистите"- Надежда Михайлова на инсртруктаж 1999 г със сини функционериБезценна фраза.Иначе почват да дращят глупости против теб.Русия, нахрани гладните бг-жгурналя, не бъди стипца !
81
26
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Руснаците винаги са били пълни из роди.И двете големи войни са запалени от руската империя и са загубени катастрофално.
80
3
 
22
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До 95 и много други."С торпедата - бум! - по пътнически лайнер!Бессаналогово!Бессценное!" - не пишете глупости. Това не е пътнически лайнер, а военен кораб, въоръжен с артилерия на борда и превозващ хиляди нацисти.
79
2
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимена янките с едве "бум" колко невинни японци изгориха,бе комсомолец?БЕССАЕНАЛОГОВО!!!"бесссссценноеее"
78
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кораб "свален" от подводница?Откъде ви свалят такива умни?
77
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама 41-ва бяха много отворени, когато трепеха руснаци и палеха всичко наред!Вечна слава на Отмъстителя, потопил нацисткото корито - капитан трети ранг Александър Иванович Маринеско!
76
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си спомним годишнината утре - 17-07-2014 г.Проруските сепаратисти свалиха малайзийския боинг MH 17 с 298 души на борда.После и се похвалиха с това, но усетили че са се пooсрали леко, веднага свалиха хвалбите...