Нови наредби за бензиностанциите: Зареждаш – бележка!

Скоро ще зареждаме колите си на самообслужване - законно!
20 юли 2018 10:00, Екип на Investor.bg
7
Нови наредби за бензиностанциите: Зареждаш – бележка!
Снимка: архив Reuters

Пореден ремонт на наредбата за използване на касовите апарати предлагат от Министерство на финансите (МФ). И този път промените касаят търговците на течни горива, пише Investor.bg.

Въпросната Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства се променя за четвърти път в рамките на година.

Още по темата

Сега от финансовото ведомство предлагат въвеждане на детайлно описание на използваните средства за измерване на разход в обекти с електронните системи с фискална памет (ЕСФП) и идентифицирането на обекти, в които се извършват проточвания на течни горива чрез разходомери и измервателни системи. Според МФ съществуващата нормативна уредба в момента не предлага достатъчно възможности за детайлизиране на информацията, която постъпва в Националната агенция за приходите (НАП), без това да е свързано с извършване на проверка на място.

В тази връзка с предлаганите промени се цели да се детайлизира информацията, която постъпва по дистанционната връзка в НАП от ЕСФП, като по този начин ще се идентифицират обектите, в които се използват средства за измерване на разход – разходомери или измервателни системи.

С предложените промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предвижда валидиране на уникалния контролен номер (УКН) на електронния акцизен данъчен документ (еАДД) при подаване на данни за доставени количества течни горива по документ чрез ЕСФП чрез баркод четец. Целта на направеното предложение е да се избегне въвеждане на номера на УКН от операторите в обекти с ЕСФП, които не са намерени в базата данни на НАП, както и да се повиши достоверността на информацията, която чрез програмен продукт "Фискални устройства с дистанционна връзка" постъпва в информационна система "Контрол на горивата".

Новата наредба дава възможност на бензиностанциите да извършват продажби на течни горива чрез ЕСФП на самообслужване, но ще трябва да регистрират и отчитат продажбите чрез издаването на фискален бон на хартиен носител. Не се допуска обединяване на повече от две продажби/зареждания на горива, направени от един клиент в един фискален бон.

Според МФ по този начин ще се намали сивата икономика в търговията и разпространението на течни горива и ще се ограничи възможността за ползване на данъчен кредит от регистрирани по ЗДДС лица чрез фактури за "фиктивни" доставки.

От финансовото ведомство признават, че в момента е възможно да се направят повече от две зареждания на повече от едно превозно средство, т.е. на различни клиенти, без да се издаде документ за продажба (фискален бон) на всеки клиент, а като се издава документ, който обединява продажбите. С предложените промени се цели и възпрепятстване ограничаването на правата на потребителите в обектите за крайно разпространение на течни горива.

С предложените промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предвижда удостоверяването на данните, подавани в НАП от производители/вносители на ЕСФП във връзка със задължението им да подават данни за сервизните техници, имащи право да извършват сервизна дейност на произведените от тях ЕСФП, преминали обучение и получили сервизен ключ, да става с протокол за подадени и приети данни по предвидения с проекта образец. Изискването е необходимо, за да се осигури постъпване на коректни данни в информационната система на НАП, като се предвижда да се отхвърлят некоректно попълнени данни. За лицата се предвижда 7-дневен срок от датата, на която е отказано приемането на данните, да подадат коректните данни.

Още по темата четете в Investor.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Джон преди 5 месеца
Технически, контролът е възможен. Въпросът е, дали на данъчните им се занимава.
6
10
 
0
 
! Отговори
7 преди 5 месеца
кола карам повече от30 години,касова бележка ми е давана 2-3 пъти.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пияните ватенки от Бургаз никога не зная фактури, отчет по причина, че и като имат пари не знаят какво да правят
Живота им е минал в безвремие. Цял живот са зависими. Самостоятелна дейност нямат. Сами нещо немогат да решат. .
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Там където тече и се точи - винаги има далавера, още от соца.
3
1
 
27
 
! Отговори
цветан симеонов преди 5 месеца
То в половин Европа е на самообслужване , даже и газта , и горивата са им по евтини и качествени . Аз съм за , ако се изравним с тях... но на дали
2
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бедите идват от пияните ватенки в Бургас. Не плащащи нито лев данък, години наред, но с милиарди оборот.
1
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като не могат да накарат Лукойл да измерва влезли и излезли горива на пристанище Росенец, дай да таковаме мамата на другите