Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!

Украинци, молдовци напират да работят у нас, вече са двойно повече
Обновена: 22 юли 2018 21:41 | 22 юли 2018 21:32, Камелия Цветанова
151
Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!
Снимка: Reuters, архив

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта.

От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000.

Още по темата
Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство.

Заради липсата на обучени кадри, в хотел вече втора година работят 15 украинци.

Руслана е сред тях. В Украйна, където е работела в хотел било по-тежко – налагало се да се труди по 12 часа на ден, а тук е на смени.

"Тук се храним  безплатно, всичко поема собственикът, ежедневието ни е обезпечено, нощувките ни са безплатни и можем да си спестим заплатите”, каза тя пред bTV.

Според собствениците на хотели обаче острият недостиг на кадри не може да се преодолее само с  чуждите работници.

От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Според икономистите може да се очаква в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват все повече чужденци.

"Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Хотелиерите се стараят да запазят служителите, които веднъж са привлекли. В, хотела, където работи Руслана се подготвя екскурзия за украинците, за да запомнят освен работата, културата и историческите ни забележителности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oт 3000лв. до 5000лв. заплати ще се дават, вярно е, но когато един хляб стане 10 лева.
55
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинките са като всички жени, не ги обиждайте.Красиви са, без спор.Сега за нравствените им качества няма какво да говорите, без да ги познавате лично.
54
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас синдикати практически няма.Има някакви дето се водят, че са синдикати, но реално не са синдикати.Работниците нямат права, извънредният труд не се заплаща, не се зплаща на час, което е предпоставка за измами от страна на работодателя. Нощният труд се заплаща по комунистически ставки 0,24 лв. на час.И минималната заплата е 510 лв., което е просто възмутително.И после хората защо бягали от България?Българинът иска да живее добре сега веднага.Да има права сега, да има условия сега.
53
1
 
28
 
! Отговори
fake news преди 5 години
Драскачитеее,нали бяхте писали,че нашите мутробизнесмени щели да дават от 3000лв. до 5000лв. заплати? При такива заплати няма нужда от чужденци!Не се подлъгаха балами на fake news и сега се появявя тази поръчкова публикация/залъгалка...
52
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варна е пълна с рускоговорящ персонал и работят по добре от българите .
51
3
 
20
 
! Отговори
пепел преди 5 години
Въпроса е къде е държавата и синдикатите и други подобни.Лятото много хора от провинцията ходят да работят по морето, щото в малките градове е пълна мизерия, 400 лева за шивачка по 12 часа на ден, и сега идват гладни като нас от чужбина да подбиват цените още повече.
50
5
 
28
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
сега украинските *** така ще подбият пазара на българските и като цени и като качество, че нашичките съвсем ще измрат от глад!!
49
1
 
12
 
! Отговори
а преди 5 години
Супер, само да не ни занимаваш с пенсията си, как няма кой да я изработи ако не се народят нови българи на тази територия. Яжте банани
48
5
 
11
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 5 години
ЕС е ужасен, ЕС е враг на собственото си население, не му дават работа, ЕС е враг и на населението на САЩ, мамят ни с двигатели с врудни емисии, с мита, изобщо ЕС е враг номер 1, слагам ги наравно с Китай.
47
0
 
11
 
! Отговори
Турист преди 5 години
И на чужденците ще се плащат заплати!
46
2
 
5
 
! Отговори
Bravo shkembe преди 5 години
A bg asker v afganistan igrae na ringi ringi raie...hataka...
45
0
 
39
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Бял кахър са молдовците и украинците....То 30 години се води политика за унищожаване/прогонване на коренното население на България и трябва да признаем-доста успешно!Дето се вика-преди да се продаде имота,трябва да се прочисти.
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки влак си има пътници. На едни не им се работи, а други ги мързи
43
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е било преди години в Европа - от Испания са отивали да работят във Великобритания, от Португалия в Испания. После ние в Португалия и Испания, а тук идват от Украйна, Молдова, Киргизстан. Няма място за притеснение ,, Всичко тече и нищо не остава " - Хераклит.
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв украински ви гони. Те и молдовците и украинците знаят и руски. И ще ви говорят на леко развален български, така на меко с акцент. В Украйна 100 % от населението знае руски. Влезте в ютуб в някой укрински сайт за продажба на нещо и ще видите, че всички клипове са на руски, защото така продават и на Русия, Белорус, Молдова и т. н.В Молдова също знаят руски, просто имат голямо руско мацинство и руският е навсякъде. Във всички страни от бившият СССР много голям % от населението знае руски.
41
1
 
23
 
! Отговори
Да преди 5 години
Територията ще смени единствено обитателите си.
40
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха,как злобеят каскетите и СОФИЙСКИТЕ копеута дето да отидат на гръцкия плаж в световнонеизвестното село в СЕВЕРОИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ с доматите и кашкавала в багажника е върхЪ.После сготви гуспуджата една тенджера кюфтаци,отидат на плажа ,люскат бира двулитровка и са като боговете на Олимп ХАХАХАХАХАХАХАХА......Не се притеснявайте за черноморието между другото владяно от СОФИЙСКИ МУТРИ,ще минат и без софийската псевдоснобария и гръкомания.Лошо е че така настройвате хората против всички софиянци
39
0
 
10
 
! Отговори
Б. преди 5 години
Н.З. не е Австралия. Жената гледа един *** филм и аз се занимавам. Днеска няма статия за Тръмп или Путин, а Ердо не ме интересува. Изобщо земята е голяма и всеки да прави каквото иска
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм скивал досега.
37
1
 
15
 
! Отговори
а преди 5 години
И кво, синовете в Париж и Австралия, а ти викаш по форумите раждайте бе шматки прости, и яжте банани.