Чужденци за милиарди: Туристите в България – повече от една България!

Рекламирали сме се в CNN, Eurosport, Travel Chanel, National Geographic
55
Чужденци за милиарди: Туристите в България – повече от една България!
Снимка: архив "Булфото"

Близо 9 милиона туристи, което е повече от населението на България, са посетили страната ни през миналата година. С рекордните резултати се похвали ресорният министър Николина Ангелкова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Според нея това се дължи на факта, че още вторият кабинет на Бойко Борисов е определил като свой основен приоритет развитието на туризма.

България вече била разпознаваема като целогодишна туристическа дестинация, която предлага високо качество на услугите.

Това се виждало и от финансовите резултати.

Още по темата

Приходите от туризъм за миналата година са 6,6 милиарда лева, а за 2016 г. са били 6, 4 милиарда, обяснява Ангелкова.

Тенденция се запазвала и за тази година, което се виждала от данните за първите пет месеца на 2018 г.

От януари до май страната ни е посетена от 2, 4 милиона чужди туристи, което е ръст от 11% или 240 хиляди души повече в сравнение с петте месеца в началото на 2017 г.

Според Ангелкова резултатите безспорно са добри, но за да се привлекат още повече чужденци в България Министерството на туризма продължава да работи за подобряване на качеството на националния туристически продукт и обслужването, както и за защита на потребителите.

Сред новите мерки са изграждането на туристическата инфраструктура, охранителната и рекламната дейност, озеленяването, почистването на националните туристически обекти, които формират основната част от приходите от туризъм.

Ангелкова отчита още, че нейното министерство се е възползвало максимално от медийния фокус на българското еврошефство, за да привлича туристи от чужбина.

Тя залага и на проекта за Общ Балкански туристически маршрут, а морските ни курорти остават основен приоритет.

Правителството "Борисов 3" успя да намали броя на неохраняемите плажове от 106 на 89, обяснява Ангелкова.

Това се отразявало и на приходите в бюджета, защото от концесии и наеми в хазната през миналата година са влезли над 17 милиона лева, което е ръст от 22% спрямо предходната 2016 г.

Доста пари са инвестирани и за рекламата на страната ни.

От октомври до декември 2017 г. е проведена международна медийна кампания и чрез CNN, Eurosport, Travel Chanel National Geographic, промотирането на България е достигнало до над 50 милиона души от 50 страни в Европа и Близкия Изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Olei преди 5 години
Vai, vai, elenite, sarnite, mechkite, lisicite, gurunitata, zaichetata, katerichkite, egipetskite leshoiadi, orlite, sokolite, glarusite, gugutkite, mishkite raznasiat chuumata navred v bg...
50
0
 
5
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
До 33 - UNUFRI Много си зле. Истината е, че най-добрите туристи - това са родните българи, имигрирали в чужбина и връщащи се всяка година за по 2-4 седмици лятото. Говорим за стотици хиляди българи, кито харчат между 2 000 - 5 000 евро на прибиране. И не е вярно, че не плащат нощувки. Имам приятели, редовно оставят над 10 000 лв на почивка , като се приберат в БЪлгария.
49
0
 
6
 
! Отговори
Turist преди 5 години
По малко и бедни туристи в България до сега не имало , и с всяка годиан е по зле, може да се види на морето, само социално слаби, руснаци само 55 +. Всичко е избягало. Тази Ангелкова е майстор на късия разказ. Това са пълни лъжи. От лакейте . Доказано е от от агенцията за Туризъм , че нейните статистики са силно преувеличени!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръст има в нечия конска физиономия, къде е обещания ръст в руски сектор или най-простичко можем да кажем: добре, че дойдоха собствениците на имоти, за да спасят сезона. Да ги изброят за туристи и да си ги припишат като заслуги е толкова нелепо! Няма нужда да се хвалят с безмислената си рекламна кампания и идиотските си селфита по световни сцени. Има нужда от ясна стратегия, дотиране на чартърни програми, подпомагане и облекчаване на туристическия бизнес, но за всички, не за определени кръгове.
47
0
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Minuva42Тази година хотелите ,даве и в популярните комплекси ,от началото на сезона са празни а на другите места има и затворени хотели и особено заведения.Де поради липса на персонал, де поради неремонтирана база или пък без спасители по плажната ивица.Даже и тези със собствен басейн са пусти.Абе изобщо трагедия.Може би цените, валежите и световното по футбол да са повлияли на потенциалните туристи, но сезона тази година е провален и всякакви очаквания, са само празни надежди.
46
0
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До анонимен 49.Вие и за овчар сте не пригоден , камо ли за счетоводител на фирма или нещо повече.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До С2Приход - парите, които влизат във фирмата; Разход - парите, които излизат от фирмата; Печалба = Приход - Разход. Но какво да се прави... ниско е нивото на троловете на БСП.
44
0
 
6
 
! Отговори
С2 преди 5 години
До ArmagedonМного си прав.Не повече от 700 хил са, тази брои транзитно минаващите през БГ, ГерБава работа както винаги, нагласят цифри. 6.6 милиарда приход? Или оборот?За да има приход 6.6 млрд значи оборота трябва а е 66 млрд?мале мила , това са го смятали колективно ББ-ЦЦ-МенТа Стоянова.Въобще ББ нали щеше да се образова,време е да започне та и тези покрай него.Толкова неграмотни хора накуп няма даже на мач на Левски.Ама нали и тоз отбор е на ГРЪБ / ББ- Пефски/...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох няколко поста на този Унифри и ми става ясно колко плиткоумни са герберските калинки! Вече е унизително да ни натрапват ограничените си и необразовани протежета! Стана по-зле от комунизЪма! Много е зле работата! Колкото по-бързо се приключи с герберащината, толкова по-добре за хората в страната!
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тия смятат за туристи и преминаващите транзит през България турци и емигранти.":) Много бъркаш и явно не можеш да смяташ или пък не си наясно с броя на турците, прибиращи се поне веднъж годишно от Европа в Турция. За едно прибиране, всеки минава по два пъти през Бг, а някои си пътуват до Турция по няколко пъти, естествено има и такива, които пропускат, но само в Германия по официални данни турците са към 4-5 милиона, а реално са към 6-8 мил. (живях в DE 9г. и знам), представи си колко са общо
41
4
 
6
 
! Отговори
няма безработни преди 5 години
До Иван- защото 3 милиона са емигрирали извън страната! Останаха старците и ром-те!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца ударниците си присвояваха произведеното от стажанти и получаваха медали.
39
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Не му се сърдете на Unufri, той толкова си може. Пишман програмист в странство. Какво да се очаква от него.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия смятат за туристи и преминаващите транзит през България турци и емигранти.
37
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
НЕ!..-Но ако НАИСТИНА беше "в час" можеше да спомене сумата,частта от тия 6.6 милиарда,която БИ ТРЯБВАЛО да постъпи в бюджета.Тя спомена само концесиите..ЗАЩОТО ТЕ СА ДОГОВОРЕНИ,а изсмуканите от пръстите приходи от туризма са.."НЕЩО ВЪВ ВЪЗДУХА"!..Впрочем,целта на това изхвърляне е ясна:..-"По време на правитерството Б3 беха постигнати следните резултати"...."Все едно съм на некой Конгрес на БКП от седемдесетте години..
36
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Драги,ИЗМАМИТЕ ,свързани с проклетия "ДДС" са В ПЪТИ повече от тия с недекларирането на доходи!!!!Само айдиот може да се позовава на него!!!!
35
2
 
1
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Е ти кво очакваш, министърката да ти изброи поименно всички търговски дружества, чиито оборот влиза в тези 6.6 млрд ли?Не ставай смешен!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До UnufriТи през работно време виж с какво се занимаваш, сигурно си някой държавен служител и дълга опашка те чака пред някое гише.
33
2
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
34 - знаеш ли как е изчислила министърката какъв е оборота в туризма? Един от методите е точно чрез ддс-то. Второ - летния отпускарски сезон има завишено търсене на стоки и услуги от съпътстващи индустрии, които дори не влизат в сметките.Казах ти - ходи в другата статия да разправяш как няма чyма по овцете
32
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Unufri"6.6 милиарда е генерирал туристическия бранш като приходи."Приходи ЗА КОГО?!..НЯМА ПРИХОД без субект на прихода!Как ги е отчела тия "приходи"?..Кой ги е декларирал?!Защо не спомена колко от тия милиарди ще отидат "в хазната"?..-Не може да сметне колко са няколко процента от 6.6 млн.?!?!Това са КЬОРФИШЕЦИ!!!!..За наивници!..-Подхвърлят се някакви числа във въздуха и се остава стойността им да действа.Нарича се "ПУСТОСЛОВИЕ"!!!!