Животът на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - още 30 години

Атомната централа поиска удължаване на работата му
35
Животът на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - още 30 години
Снимка: Булфото, архив

Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети на кабинета.

Причината - атомната централа осигурява 33 на сто от общото потребление на електроенергия на България и е гарант за енергийната сигурност на страната, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата
Тя припомни, че в края на миналата година беше завършена работата по предоставянето на нов 10-годишен лиценз за работа на V блок на АЕЦ "Козлодуй".

Теменужка Петкова посочи, че планираните мерки и дейности за удължаването на експлоатацията на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" са 227.

От тях 138 ще бъдат изпълнени до края на юли. По график 70 от дейностите ще бъдат завършени до края на годината, а останалите 19 дейности са планирани за следващия лицензионен период. Тя подчерта, че всички тези дейности са извършени за сметка на средства от АЕЦ "Козлодуй", защото за изминалата 2017 г. централата е отчела печалба от 117 млн. лева.

Първият заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров изтъкна, че VI блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде безопасно експлоатиран още 30 години. По думите му това се доказва от извършените над 200 действия и мерки за удължаването на неговата експлоатация.

Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лиценза на VI блок за следващ 10-годишен период.

На въпрос дали "Росатом" проявява интерес към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене", Кирил Комаров отговори, че по принцип руската компания проявява интерес към този проект, но първо трябва да станат ясни условията, при които ще се реализира.

Той добави, цитиран от БТА, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без държавно участие. Друг е въпросът каква точно ще бъде формата и в какво ще се състои това участие, като тези въпроси се решават от правителството на всяка страна. Комаров обаче отчете, че България вече активно е участвала в този проект чрез закупуването на оборудването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Северозападналия преди 5 години
Само този, който не се е докоснал до работата в "АЕЦ Козлодуй", не знае за каква пародия на специалисти, каква сбирщина от неграмотници и какви схеми за източване вилнеят там!Смело можем да кажем, че това корупционно предприятие, е може би най-дълголетния белег, останал от комунизма и говорещ сам по себе си, защо НЕ трябва да продължава да съществува!
30
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти преди 5 години
До БРАВО на НУША и ГИНК Пръцльо, кво викаш да затворим евтината централа, че да строим супер скъпа на земетръсна площадка ли? Ама ти ще платиш нали? Започвай да чегърташ калчица от под ноктите, че те чакат харчове....Неадекватник!
29
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Не искам да знам Кой е от ГЕРБ , БСП , ДСП или СДС .Знам само че ДНЕС за да изпечеш едно пилешко бутче е в пъти по скъпо от Соца и Каменната Ера .
28
3
 
2
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Конят на комшията(с капаци на очите), щом като чуе че разговаряме за Белене,веднага за почва да пръхти и да повдига опашката си. И се разнася отвратителна смрад наоколо......Но общо взето този кон е доста умен!
27
3
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Абе умнико, я да ни открехнеш също и колко ни взима?После се прави на интересен
26
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Кой народ?Да не би да ни пробутваш какво е казал краварския народ?Тия изтъркани пинизи ни ги прилагаха не един път - и за НАТО и за "демокрацията" и за "Белене" и за избора на Прецедента Плевнелиев, и за базите на САЩ за които незнайно защо ние плащаме, вместо те да ни плащат на нас...Стига вече с тези плоски номера от името на народа
25
3
 
5
 
! Отговори
ДО 24 преди 5 години
НАРОДА също каза - 120 Депутата и 1 лев субсидия .Какво ще кажеш - Комунисти ли сме ?
24
5
 
5
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като чуя руско участие. Разбирам какво ще стане.
22
6
 
4
 
! Отговори
БРАВО на НУША и ГИНК преди 5 години
Госпожата Ковачева иска да излее едни 5 милиарда Евро в АЕЦ , и то през Частни Фирми с Участие в Централата . Не е ли по лесно да затворим или ограничим Козлодуй за сметка на Нова , Мощна , Сигурна АЕЦ БЕЛЕНЕ - в Света работят 18 156 такива АЕЦ с Руски Проекти .
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До15 На ЕС приоритета са естествени въцобновяеми източници. Слънце, вятър, вода
20
5
 
6
 
! Отговори
лакеи преди 5 години
ние сме втори крим ако незнаете на някои не им стигат обувките стоножки с 1000 чифта хаха ами ако стане някоя авария с твзи остарели бракми не ми се натиакайте
19
3
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
До Анонимен9Нужен ти е един блок, ама нямаш пари.Аман от въшливи бесепари, които уж нямали какво да ядат и ровели в кофите, ама искат да дадат 20 милиарда на Русия.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Румъния е Френска, в Хрватия е частна. В Швейцария си е техна. Единствено в Чългария Руска.
17
2
 
2
 
! Отговори
крадци нс преди 5 години
оставка
16
7
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
До15Всъщност ЕС всяка година ти дава по 6.8милиарда евро.малко повече, всяка година ти взима Русия.
15
4
 
10
 
! Отговори
ДО 13 преди 5 години
Иска ти се , нали - ЕС да ни направи АЕЦ .Но знаеш ли една интересна Истина - ЕС няма Ресурс да направи Бръснарско Ножче , Релса за ЖП и АЕЦ . Просто няма Заводи и Хора специалисти .ЕС е Евнух .
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тц-тц-тц тия руски реактори по 200 години държат. Технология от най-високо ниво.
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може нов АЕЦ, но от страна на ЕС . Не от Русия.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От както е построен тоя АЕЦ. до сега, като българин. Никога не съм поручавал ток от него.Посредната ми фактура пише, че от там тока ми е 1%.Е ще го отживея тоя 1% може и без тоя АЕЦ.