Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

С пенсията си от 400 евро бившата учителка Зита Боровска едва свързва двата края
28 юли 2018 22:05,
106
Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

Зита Боровска живее в полския град Познан. 62-годишната жена е бивша учителка и вече пенсионерка. Пенсията обаче не ѝ стигала и затова започнала да работи в малък магазин за хранителни продукти. 

"Много клиенти предпочитат да пазаруват в малки магазини вместо в супермаркетите на големите чужди концерни", казва тя пред изданието brand eins. 

"Големи супермаркети има навсякъде в Полша. След първоначалната еуфория от новото многообразие в годините след падането на комунизма на хората постепенно им дойде до гуша от супермаркетите. Най-вече от анонимността в тях", разказва пенсионерката, цитирана от "Дойче веле".

За работата и заплатата

Поляците предпочитали вече по-скоро индивидуалното обслужване в магазинчета като това, в което работи тя. Клиентите искали не само да си напазаруват, а и да общуват, да споделят с продавачката дребните си грижи и радости. Зита и колежката ѝ обслужват на ден между 200 и 300 клиенти, повечето от които двете познават поименно, пише още изданието.

Боровска разказва, че заплатата ѝ в магазинчето не е голяма - 2100 злоти бруто (около 480 евро), колкото е минималната работна заплата в Полша. Но поне е малко по-висока от пенсията ѝ. След повече от 20 години стаж като учителка 62-годишната жена получава 400 евро пенсия. Освен това, ако оборотът на магазина надхвърли 23 000 евро на месец, тя и по-младата ѝ колежка получават от собственика премия - 230 евро общо за двете.

Какви са разходите за живот?

Данъкът върху заплатата на Зита е 18%. Къщата, в която живее пенсионерката, вече е изплатена, но разноските за електричество, отопление, боклук и билети за обществения транспорт до работното място и обратно възлизат на повече от половината от месечното ѝ възнаграждение. Зита живее със съпруга и сина си в малка къща в покрайнините на Познан.

Ако се разболее, тя доста трябва да чака за преглед и лечение, защото държавното здравеопазване в Полша не функционира много добре. Зита обаче не може да си позволи частна застраховка, се посочва още в публикацията.

На въпроса дали иска да промени нещо в живота си, Зита Боровска отговаря следното: "Стара съм вече, няма какво много да се променя в живота ми. Но щеше да е добре, ако заплатите бяха по-високи". Тя добавя: "Вижте само колко струват добрите продукти и преценете сами".

И действително: девет био яйца струват 2,30 евро, 200 грама кашкавала се продават за 1,80 евро, един литър бензин е 1,10 евро, един билет за градския транспорт струва между 0,70 евро до 1,05 евро, литър мляко е 0,70 евро, а една маркова паста за зъби - 1,70 евро. 

"С по-малко от 700 евро месечно в Полша трудно се живее", признава Зита Боровска. 

За развлечение и удоволствия почти не остават средства. Понякога Зита и съпругът ѝ си позволяват да отидат на ресторант или пък на дискотека. Но това се случва по-скоро рядко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропаганда:) Истината, каквато е - поколенията 1940-1960 са прецакани, факт! Точно техните пенсии излапаха комунистите за да поддаржат урода СССР. Младите поляци, чехи и словаци не работят за под 1000. И няма да получат пенсии по 800. Долна, съветска пропаганда! Що не пишете колко е пенсията в Просия?
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е казал че капитализма е цветя и рози! Дори изобщо не е така. Една Боливия примерно, не е имала социализъм, но там е постоянно като след война. И в Полша е почти същата *** като в България. Малките разлики нямат значение.
64
3
 
27
 
! Отговори
опетков преди 5 години
"Неволите" на полската пенсионерска българската такава може да определи само като смешен плач. Освен това защо не пише нищо за доходите на съпруга и явно големия син. Като се съберат доходите на тримата се получава нещо доста над 700 евро, за които се говори, че били граница на мизерията. Това са 1400 лв, а цените в Полша са като тук и дори по-ниски. А само на пенсийката и се събират близо 2000 лвсъс заплатата . Жива да я оплачеш.
63
3
 
14
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
В Полша и Унгария са популисти на власт и са доста по-зле от Чехия и Словения примерно ,но пак са два пъти по добре от нас.При нас пенсионирана учителка взема 220Е-колкото за тока и водата зимата....
62
13
 
18
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До наблюдател Имат селско стопанство, защото и комунистите им бяха по-свестни от нашите и не затриха частната собственост на цяло. Освен това и здраво се бореха против съветския ботуш, докато при нас само го лизаха и продължават.
61
5
 
4
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До даскал Пандо Скоро може да се радваш на ездачката от Крушовица и тогава ще видиш къде с*ат гладните.
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша и Унгария са най- зле според велето. Че не слушкат нещо. Ама като я чете някой на Балканите ефекта е обратен.
59
12
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До АнонименНе завиждайте на поляците и не си мислете, че са по-добре от нас. догодина им врътват кранчето от ЕС и ще ги видим тогава как ще са. Досега ги хрантутеха яко западняците, нали трябваше да се докаже колко е убаво у ЕС...е, това време мина и наближава реалността.
58
4
 
22
 
! Отговори
Ами ако преди 5 години
Ако Полша се управлява от Борисов и шайката му, поляците ще сънуват тези пенсии и заплатаи.
57
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познан е с население 550-560 хиляди човека, а в голям град живота е скъп. Важното е, че и в Полша вече имат банани.
56
3
 
27
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
И сега Полските корабостроителници продължават да работят, а Варненската бе закрита и унищожена умишлено, приватизирана за жълти стотинки. Внасяме домати и ябълки от Полша, на по-ниски цени от нашите. Работят хората и явно не се краде като тук. Толкова е просто. Резултатът се вижда по разликата в пенсиите и разликата в намаляването н населението.
55
4
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Българският пенсионер само може да мечтае да има условията на поляците. Пенсионер на 61 г с 480е пенсия при същите цени е несбъдната мечта в България! Друго си е да се пенсионираш на 65г с 400-450 лева пенсия! Спомнете си за кандидат кмета на Варна Добрин Митев от края на 90-те! Отиде да иска помощ и заем от Полските корабостроителници, за да спаси Варненската. Бяха готови поляците, но си поиска %-та и се отказаха. Осъдиха го, но той отиде да" учи английски в Нова Зеландия " и не влезе в затв
54
7
 
6
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
Първо статията е на дойче веле - анти.Второ става въпрос за Познан - все едно Плевен .... злеАбе... да запълним колонките за повече трафик
53
2
 
20
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Населението на Полша е намаляло с само с опод 2 % от 38.65 млн. през пика си през 1998-*** до 37.95 през 2017-та. Това е все едно сега България да е 8.80 млн. след 30 г преход. Хем Полша изнесе много водопроводчици в Англия, отделно нямат ромове, които да помагат в раждаемостта. Вярно, имат малко наши ромове просяци, но все още малко. Та чак да се чудиш как се оправят така добре без Баце поляците. Имат селско стопанство, живи села, не пускат мигранти.
52
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За такъв живот се бориха в Полша и го получиха. Защо са недоволни? В България също.
51
4
 
9
 
! Отговори
Минков преди 5 години
В държави, където демокрацията се практикува от комунисти(хамелеони), обикновения човек живее трудно защото допуска това да се случва.
50
8
 
29
 
! Отговори
антрополог преди 5 години
Моята жена се пенсионира като учителка през ВЕЛИКАТА 1997 ... Долърът беше 3000 лева ...Тя получи 46 000 лева пенсия т.е. 15 $ и 33 цента !!! Днес ,благодарение на мъдрото ръководство на другарят Бойко Борисов и ЦК на ГЕРБ тя ВЕЧЕ получава 103 ? и половина !!! Благодарим ти ГЕРБ ,благодарим ти ,другарю Борисов !!!
49
3
 
20
 
! Отговори
недко преди 5 години
работил съм в полша,и стандарта е като в бг,цените са еднотипни,заплата 2100 злоти,това е към 1000 лв и 800 лв пенсия,и това все едно да ги взимаш в бг,пенсионер и да се оплакваш,друго си е да караш с 250 300 лв на месец,спокоино ти е държите жив
48
6
 
31
 
! Отговори
Радвайте се преди 5 години
Ех, поляци, поляци. Радвайте се, че си нямате герберасти и разидинени патриоти, които да ви управляват, защото щяха да ви разкостят и оглозгат.
47
5
 
43
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
Значи на колежката 400? не и стигат ,а аз с 103? и половина трябва да съм благодарен на колхозникът от с.Банкя ,а ?