Грузия легализира марихуаната за лично ползване

Досега то се наказваше с глоба от около ?170
31 юли 2018 14:30, Елка Василева
33
Грузия легализира марихуаната за лично ползване
Снимка: архив, Reuters

Конституционният съд на Грузия анулира глобите, наложени до момента на осъдени за употреба на канабис в кавказката страна с мотива, че става дума за "правото им на лично развитие". Той обаче потвърди, че отглеждането и продажбата на тази дрога остават под ударите на закона, предаде Франс прес.

В решението си Конституционният съд провъзгласява, че "да се наказва консумацията на марихуана противоречи на грузинската конституция".

До момента личното потребление на канабис се наказваше с глоба от около 170 евро, припомня Франс прес.

Конституционният съд уточнява, че употребата на марихуана оправдано се преследва, когато представлява "заплаха за трето лице", например ако се извършва в "образователни учреждения и някои обществени пространства".

Грузинското правителство бе упреквано от правозащитници заради, според тях, прекомерно репресивен подход в борбата с наркотиците, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

През май хиляди хора демонстрираха в столицата Тбилиси под звуците на електронна музика в знак на протест срещу полицейски акции в дискотеките в рамките на кампания за борба с употребата на наркотици.

Според някои от присъствалите посетители на заведенията полицията е използвала спрямо тях непропорционална сила, а откриването на дрога при обиските е било постановка, разиграна от полицаите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: марихуанаГрузия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Вячеслав Атанасов преди 5 години
Грузия показва среден пръст на довчерашните си поробители.Вместо да преследва,създадените от Русия криминалета-разпространители,тя отнема част от бизнеса им.
24
0
 
1
 
! Отговори
Пушете си още преди 5 години
Този храст е търговска дейност незабранена от закона. Не съм изненадан от тези които са взели участие в затвора за мъже в бг и да се друсат и да викат мнооо хубав храст е това и всички други извън затвора да правят бизнес и да хрантутят затворите. Ей който пуши това е жив наркоман и затворник. Спрете цигарите , спрете да пушите и ще имате поне няколко 20 , 40 лв свободни за да си събирате. Какво ще правите ъъъъ еми викате си ***.ната му и си продължавате да пушите вие всичките сте затворници.
23
1
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Извинявам се че се намесвам.Има различни видове сортове канабис, всеки вид си има различен уникален ефект!!!Много хора използват определени сортове за да стимулират креативноста !!!!!Под много хора имам предвит извесни писатели, артисти, програмисти,художници!Това е една малка част от хората които използват това уникално растение което е дар от бога !Имам приятел който бори болките от травми след зверска катастрофа с масло!Един пиян шофьор го помети на тракият!
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VictimizedВсичко на този свят е личен избор, освен рака на простатата.Педофилията, содомизмът, канибализмът са също лични избори. По твоята логика Либералната държава не бива да ги преследва.
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаиде, когато не сте напушени прочетете малко за опиумните войни. Който има ум ще разбере каква е идеята на свободната марихуана.
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенеКолкото си по-напушен, толкова по-високо ти е IQ, нали човек?Велик си!
19
1
 
11
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Хора, на които не им понася и такива, които само гледат ТВ и слушат какво приказват там, хич да не се обаждат. Марихуаната те хващала в спирала, удряла те в земята, съсипвала ти живота, уморявала ти децата, карала котката ти да се хвърли от терасата и други подобни.. Вие имате ли грам мозък в главата си? Пуша от години и въпреки това IQ-то ми е по-високо от на безброй много хора, които живеят по тези географски ширини. Срамота!
18
11
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До шашЗащото няма да се иэползва само за лечение, ще има злоупотреби с това!Много ще го използват за бързи успехи, други пък (по-отворени) ще искат да преборят господ примерно!! И кво правиме а, къде е гаранцията, че който ползва добавка за горивото колата му ще е по-здрава... от на съседа
17
18
 
5
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Който, каквото и където да ви разправя и да ви убеждава, истината е една - марихуаната е наркотик и хване ли някой в спиралата си го завърта и удря в земята. И да, легализирането на марихуаната е неделима част от юдейската "демокрация". Грузия бива демократизирана не от вчера.
16
0
 
13
 
! Отговори
шаш до 14 преди 5 години
Целта не е да се приема като наркотик , а за лечение.От мн. публикации и ползватели на канабис/ масло/ е ясно , че е с полезни качества при редица болести. Защо да не легализира , като медицински се удостовери за нужда от приема му ?
15
1
 
22
 
! Отговори
БайХай преди 5 години
Поздравления на Грузинците и позор за България, където канабиса все още е криминална субстанция!!!! Това е ново доказателство че България е една от държавиците с най много промити мозъци на глава от населението.
14
15
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Тука пълно с нapкомани бе, а и се чудят що държавата е на дъното. Е то толко наpкoмни няма и в Африка бе, да гълтат корени и треволяци эа едното кеф09199
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в България не може да се случи, защото дилърите се отчитат на ченгесарската банда рушветчийстващи копанари. В Грузия първото което направиха е да разтурят ордите нищоправещи рушветчии създадени по съветски тертип. Които са и генератор на престъпност. Затова разтуряй корумпетата по примера на Грузия. То просто няма как да стане по-зле.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам да съм в компания на весели хора от колкото пияни и агресивни !
11
1
 
30
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Правилно са решили в Грузия.Всичко в полза за живота на човек трябва да е разрешено.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунистическите зверове в България не им пука ! предпочитат да вкарат малко дете в затвора от колкото да оправят нещата !
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и грузинците немат стигане вече, останаха ли някои - бурунди?
8
0
 
29
 
! Отговори
info.info преди 5 години
Тука арестуват 85 годишни баби и ги разкарват по съдилищата. Браво! Къде са правозащитните организации?
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядката си я ползва и вече е на 91 ! Тея дни четох тук за важността на фосфор в организма и 10 храни богати на съдържанието му. Там присъстват семена от коноп!
6
1
 
34
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Тя глобата е идиотска, ама е още по идиотско да те съдят за това, че си решил да се напушиш както е при нас. Смешно е държави да претендират за висок демократичен и либерален морал, но да преследват хората за неща които са си лично техен избор.