Ленин, събуди се, Брежнев полудя! С хумор срещу дулата на танка

За чехите, словаците и тяхното чувство за хумор през Пражката пролет
20 авг 2018 21:45, Красимир Ангелов
74

Снимка: Reuters

Дори в сянката на съветските танкове, нахлули в страната посред нощ на 21 август 1968 г., за да смажат дръзкия опит за установяване на "социализъм с човешко лице", чехите и словаците запазват язвителното си остроумие, пише в свой материал за 50-тата годишнина от събитията в Чехословакия Фран прес.

Още по темата
Първоначалният шок отминава и като не могат да се отбраняват по друг начин, хората спонтанно превръщат улиците в своeбразно хумористично списание - покриват стените с импровизирани афиши и надписи, правени с четка или тебешир.

"Дружбата се задълбочи дотам, че накрая потъваме", констатира например анонимен автор по повод агресията, предприета от Съветския съюз заедно с още четири "братски страни" от Варшавския договор, включващ и Чехословакия.

"Ленин, събуди се, Брежнев полудя!", провиква се друг. Според още един надпис "Ленин би се засрамил, ако ви видеше тук". Изразът на чешки е добре римуван ("Lenin by se stydel, kdyby vas tu videl"), затова чехи и словаци често го скандират, застанали срещу дулата на оръжията.

Иване, върви си у дома

"Иване, върви си у дома, че да тръгнем на училище", гласи популярен лаф, който напомня за предстоящата нова учебна година. Франс прес отбелязва, че името Иван често се използва като синоним на "руснак".

"Иване, връщай се у дома, че твоята Наташа излиза с Коля", предлага друг, превърнат по-късно в песничка: "Върви си у дома, Иване, Наташа те чака. Върви си у дома, Иване, тукашните момичета не те харесват. Върви си у дома, Иване, и хич не се връщай!". Тези думи стъписват обикновените руски войници, които не разбират защо са изпратени в Чехословакия; при това по сто пъти на ден ги питат на руски: "Почему вы приехали?" ("Защо сте дошли?").

Много шеги се раждат в отговор на официалната московска пропаганда, която твърди, че населението посрещало с радост пристигането на съветската армия, "смазала пълзящата контрареволюция".

"Агенция ТАСС информира, че съветските войски били посрещани с цветя. Добавяме: вярно е, но в саксии!", гласи една от тях. Друга разказва как измислен кореспондент на съветската официална агенция умолявал Кремъл: "Дванайсет нови контрареволюционери се появиха днес в пражкия родилен дом! Пратете още танкове!".

Десетте Божи заповеди

Типичният хумор на страната, дала на света "добрия войник Швейк" - героя на прочут роман, който се измъква от всякакви положения, преструвайки се на наивен и недодялан, прозира и в многобройни призиви да се отказва сътрудничество на окупаторите и местните им помагачи.

Вестник "Вечерни Прага" например помества свои собствени "десет Божи заповеди" как чехите и словаците да отговарят: 1. Не знам. 2. Не познавам. 3. Няма да кажа. 4. Нямам. 5. Не умея. 6. Не давам. 7. Не мога. 8. Не го продавам. 9. Няма да го покажа. 10. Няма да го направя.

В популярния виц мъж идва в полицията и заявява: "Един швейцарски войник ми открадна руския часовник". "Не е ли обратното?", пита униформеният. "Вие го казахте!" - измива си ръцете човекът с жалбата.

Освен крилатите фрази, в опит да затруднят съветската армия и тайните служби, чехите и словаците белосват с вар всички пътни указатели из страната и уличните табели и навсякъде написват "ул. "Дубчек" - по името на държавния лидер реформатор Александър Дубчек.

В една от безбройните игрословици се споменава името на чехословашкия президент Лудвик Свобода, предпазливо подкрепил първоначално реформите на Дубчек, но приел накрая "нормализацията". "Добре дошли при Свобода. Донесохте ли свобода?" - такива графити изписват на една стена млади жители на Прага в очакване държавни ръководители да се завърнат от Москва, разказва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен заради тези две войни загубихме над 60 хиляди кв км територии и стотици милиони левове репарации .Да не говорим и за ВСВ дето ни набутаха пак твоите войници .И за малко да загубим още над 20 хиляди кв км територии . и това набутване се казва третата национална катастрофа .И сега сме в четвъртата национална катастрофа благодарение пак на твоите господари дето за трети път ни набутват на погрешната страна при Германците .
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1968-*** действително е интересна година, мисля че авторите от Франс прес си спомнят за майските събития във Франция по същото време, започват студентските протести срещу цитирам "капитализма, консуматорството и американския империализъм", също изпъстрени с хумористични графити, протести, окупации на обществени и държавни учреждения. В стачките се включват и 11 милиона работници (22% от населението на Франция). Всичко това продължава няколко седмици, като дори френския президент бяга тайно.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Добре си си оцелил името . Сега по въпроса освен берачите на ягоди да си прочел, колко милионера има на запад ? Не си.Ти си просто тролл цял ден спамещ безмислении неща. Също като шефката ти :))) Личи ти простотата в писането, не са хаби.
34
5
 
1
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Разбрахме вече,че инвазията на руснаците(и съюзниците) през 1968 е лошо нещо.Ама американските "демократизаторски" инвазии от последните 30 години нещо добро ли са?Щото като гледаме резултатите няма как да останем с такова впечатление...Жертвите на американската демократизация са стотици пъти повече от тия на съветската комунизация.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е с некрофили, които възхваляват комунизъмът.
32
7
 
1
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Аз пък съм видял тумби хора да бягат на запад при европедалите за да берат ягоди ,малини ,къпини по 15 часа на ден .Видял съм също как тумби хора бягат на запад да станат гледачи на англосаксонските *** и да им трият насраните ***. .Видял съм тумби хора да бягат на запад за бъдат роби на европедалите и да им работят за жълти стотинки .И още видях как тумби хора бягат на запад и стават содомити и зоофилистици .Много още работи видях и сега ще ти кажа пак .
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За болнитее червени мозъци не е важно, че комунизма е наложен с танкове и избиване на политическа-военна-интектуална класа. Обаче е важно, че запада помагал за възтанието и бил лош :) Бахтиии умопомраченитее индивиди. Дано скоро да сте при червеитее, където ви е мястото . Единственият атентат в Българска църква е от комунисти избил десетки Български войници защитавали нашето знаме в две войни !
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуморът, Франс прес е, че вече всички ви знаят като държавата на африканските ***, вместо на белите хора. Докато пишете за СССР, улиците ви заприличват на на микс между Близкия изток и Африка.
29
6
 
0
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Говорит Масква Ти да видиш в Северна Корея народът не плаща данъци още от 1974 година щото народът е много беден .Имат ядрена програма изстрелват и свой космически спътници . А във Венесуела от онзи ден премахнаха и ДДС на всички стоки .За Куба пък дъщерята на Че Гевара на въпрос на журналистката от БНТ какъв пример ще вземат Кубинците от България и Тя и отговори .Вие сте пример какво не трябва да правим в Куба .
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редно е да напомня за западните олигофreнски издания, че годината е 2018-та. Ако не е дойче веле да ме занимава с малoyмния си прочит на историята, тогава ще са *** от франс прес.
27
6
 
13
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
Не е истина колко зомбирани олигоффрени има още, които хвалят мракобесния комунизъм. А защо загина, бе червени каскети, защо няма една свястна държава, успяла с него?Защо?
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма оттече в *** преди 30 години обаче като гледам мозъчните увреждания още не могат да се излекуват
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ленин може да не се събуди, но революцията е неизбежна, ако светът продължава по същият начин.
24
9
 
12
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 5 години
Статията смърди на DW!
23
3
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Аз не съм видял тумби американски писачи във форумите да обясняват колко хубаво е било за виетнамците дето са ги окупирали и за другите им истории. Само руснаците са толкова спрели че плащат за някакви абсурдни пропаганди
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мозъчната промивка на тикво-материала продължава с пълна сила.Бълват ли бълват статии срещу Русия. Защо не напишете, че животът в Русия е тих и спокоен, какъвто беше в БГ до 1989 година.И че стандартът на живот на средния руснак в момента е около 3 пъти по-висок от този на българите. Не слуачйно купуват вили по нашето море, докато българите стискат цяла година за да отидат на почивка за една седмица.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е мразен от Запада, защото е мъж и не разрешава гей-браковете.А дженъдр без гей-брак е нищо.
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите тука имам чувството че след падането на комунизма в Русия, в целия хаос са забравили да закрият някое малко ведомство дето отговаря за пропагандата в България и тия си цъкат още хахахаха хвалят си комунизма и не им дреме че той отдавна издъхна
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са теа новини с давност 50+ години, бре? А няква новина за Балканската война няма ли? Какво се случва около Одрин. Това от 62г. Е твърде нова новина
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата ?Управлява ни комунистът Борисов. Еднолично!Живков целуваше Брежнев, Борисов целува Юнкер, Макрон и пр.Медиите са послушни и купени. Няма свобода на словото (115 място)Само дето едно време не бяхме окупирана страна, а сега в четири американски бези имаме окупационна армия, танкове и самолети на чужда държава.