На 30-тата минута била първата линейка до автобуса ковчег

Не е имало никакво закъснение, отчитат от Спешната помощ
42
На 30-тата минута била първата линейка до автобуса ковчег
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече информацията, че линейките, които са изпратени, за да помогнат на ранените в катастрофата с автобуса край Своге, са закъснели.

Още по темата
По думите й първият екип е пристигнал на мястото на катастрофата на 30-ата минута.

"Първата е пристигнала точно на 30-тата минута. За последната вече не мога да кажа, нямам тази информация пред мен в момента, но пак казвам: това е път. Няма никакви над 55 минути, над 50 минути и така нататък. Бяха мобилизирани линейките на Драгоман, на Костенец, от София-град. Това са 15 линейки, което е огромен ресурс за нашия капацитет, които бяха концентрирани на място, работиха през цялото време. Нощната смяна също пое", отсече тя пред БНР.

Пътят София - Своге - Мездра, на който се случи вчерашната автобусна катастрофата, е компрометиран и опасен. Това са констатирали експерти от Института за пътна безопасност в свое становище, публикувано преди дни.

"Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен", припомни Богдан Милчев от Института.

Разследването на причините за катастрофата ще продължи поне 3-4 месеца, прогнозира Георги Илиев - бивш следовател от Националната следствена служба.

"В нашата държава, както вървят нещата, в 99 процента от случаите при пътно-транспортните произшествия вината е на самите водачи. Много рядко се отчита пътната обстановка, атмосферните условия, състоянието на пътя и състоянието на моторното превозно средство, което се управлява. Всички тези неща трябва да бъдат прецизно проверени, защото ние имаме пътища, някъде магистрали, които се ползват от много хора, и на които не се обръща абсолютно никакво внимание", коментира той.

В манастира "Рождество Богородично", известен и като "Седемте престола", в понеделник ще бъде отслужена панахида за загиналите в катастрофата край Своге, които са се връщали от посещение в светата обител. С решение на правителството утре - 27 август е обявен за ден на национален траур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯТА преди 5 години
До Анонимен 2Нема баце,а и да има,смяташ ли че ще има повече от ЕДНА линейка?
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. В Своге няма линейка. Оптимизация.2. Нека някой тръгне до Своге от София и да види за колко време ще стигне.3. Да се вземе предвид времето за обаждане, изясняване на ситуацията и реакция на екипа.
17
1
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Така е в Княжеството. В Румелия е много по добре
16
0
 
2
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯТА преди 5 години
До бул. Рожен - СофияТия са били по друга работа.
15
0
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 5 години
До БауДалеч е,ама и от далеч идват,бау,бауууууу.......
14
4
 
2
 
! Отговори
бул. Рожен - София преди 5 години
инейки и пожарни минаха по бул. Рожен в 17,58 ч. Катастрофата е станала в 17,10 ч.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се знае дали в Своге имат изобщо линейка и в какво е състояние,дали може да се движи с повече от 50 км и дали е оборудвана подходящо.И дали не са им закрили спешния център с това затваряне на болници
12
12
 
7
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
На българина все някой друг му е виновен и никога той за нищо не е виновен.Пътят бил виновен, рейсът бил виновен, бойко бил виновен. А шофьорът, който вози хора и носи огромна отговорност за тях - той за нищо няма вина.
11
0
 
2
 
! Отговори
men преди 5 години
...компрометиран....
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно пи ремонтирания от герберунгелите път даже бърза помощ едвам се движи.
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, до което се докоснат герберските фирми е пълна трагедия. Не се спазват никакви стандарти, а се краде на поразия с двойни и тройни по стойност фактури. Най-скъпите пътища са в България, спрямо качеството. Нямат срам!
8
3
 
12
 
! Отговори
Бау преди 5 години
30 мин е далеч от "Бърза помощ"...
7
4
 
7
 
! Отговори
NoName преди 5 години
На бърза помощ никой не вярва... тези лъжат повече и от синоптиците хихио
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътя е ремонтиран 2016 г. и излиза, че въпреки това е опасен. За какъв ремонт тогава идва реч или просто едни пари вече са в правилните джобове ??? Та се сещам само да попитам евентуално онова де.белог.ъзото нещо коте по онова време ръководеше "ремонтите" и усвояването на парите защо не ръси мисли по случая или още е министър на европреЦедателството.
5
5
 
17
 
! Отговори
Много бързи линейки! преди 5 години
БРАВО!!!Първата е дошла на тридесетата минута. Два километра за тридесет минути. ДА СЕ ВПИШЕ В "ГИНЕС".
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ли ше отиде вече в този манастир...
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 милиончета глътнати от наши хора и пътя бил компрометиран и опасен. Някой ще връща ли парите ? Оная ... че и забравих името. .. Лилчето облажила ли се е от "ремонта" че тичаше все по "магистралите" замествайки Големия Ленторезач ?
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах в Своге няма ли Спешна помощ ? Само на 2 км от изхода на града се е случила катастрофата. Или няма в резултат на безкрайните преобразувания и закривания на болници в здравенеопазването.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви ковчези дърдорите бе ? Не се спряхте с бруталните заглавия.