Хем у нас е най-евтино, хем сме най-бедни в ЕС

30% от доходите на българина отиват за храна
82

България продължава да е страната с едни от най-евтините стоки и услуги в Европейския съюз. В същото време бедността в страната продължава да е водещ фактор.

Много български граждани не могат да си позволят нормален и спокоен начин на живот. Защо и как въпреки всичко българите са най-бедни? Коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Богомил Николов от Асоциация Активни потребители и Иван Стойков от сайта Моите пари.

"При ниски доходи цените не могат да компенсират. Калкулира се какво можеш да си купиш с единица време/труд, какво можеш да си купиш например със 100 лева. Тогава се вижда, че българите всъщност можем да си купим относително най-малко стоки спрямо другите държави с по-високи доходи", коментира Богомил Николов и потвърди резултатите от изследването на Евростат, че страната ни е най-бедна в ЕС.

В предаването той допълни още, че над 30% от доходите в страната ни отиват за храна. В по-богатите държави от ЕС процентът е под 20. Освен това, българите отделят малко средства за култура и пътувания.

При ниски доходи потребителите търсят евтиното и бягат от качеството.

"Наистина има спад в качеството, компромис в качеството и дори понякога подмяна. Предлагат се откровени ментета, а това е следствие на нашето поведение. Голяма част от хората не четат етикета, не са критични и не внимават в качеството", коментира още Богомил Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
Един пенсионер преди 5 години
Двамата с жена ми ,пенсионерка ,на месец имаме разходи за храна 300 лв.Не се лишаваме от нищо разумно .Редовно плодове и зеленчуци .През денмесо ,кайма или колбаси .Всички ден кисело и прясно мляко .Въпрос на организация и финансова дисциплина .Други разходи - ток, вода ,tV, GSM- 2 бр.- 100 лв.Лекарства - кръвно 20 лв .Кафе и вестници -30 лв .Общо 450 лв.Много ли е ? А си живеем нормално .Иначе съблазни много .Една хубавичка *** - поне 50 лв.Едно хапче виагра-10 лв.
68
0
 
0
 
! Отговори
Siegfried преди 5 години
Ветко Арабаджиев ,пръв приятел на Корнелия Нинова .Бенчо Бенчев втори !
67
0
 
5
 
! Отговори
Зигфрид преди 5 години
Ако ноември 1989 г. бяха *** и размазани червените *** , всичко сега щеше да е далеч по-добре .Нямаше да има червени милионери- освен червени други няма -,нямаше да има ограбени банки , нямаше да има изнесени капитали , нямаше да има червени медии ,лъжещи хорицата и даващи фалшив прицел .Въобще бедите на България ,са генетично свързани с червените , най - вече БСП , но не само !
66
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
И най малките заплати в европейския съюз
65
1
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Да имотите и транспорта са по евтини ,но стоките за бита са ужасно скъпи в България
64
0
 
6
 
! Отговори
Haha преди 5 години
Стига сте тая пропаганда...у нас не е евтино изобщо.стига с тия лъжи...
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Да ти дам 200 лева и така да поживееш в разкош 3-4 месеца. После да те анкетирам, та да видя каква песен ще запееш. Представи си че имаш и кола чиято застраховка "гражданската" е 350 лева.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 30 %, това не е вярно. Над 50 % отиват за храна. Опазил господ , ако само един работи в семейството. Тогава 80% отиват за храна. Другото е ток и вода и дребни харчове. Политици и социолози ни баламосват че цените са най-ниските в ЕС. Ами заплатите и пенсиите какви са ? Защо в целият свят сме на 1-во място по смъртност, на последно място по раждания. От добър живот може би. Политиците са циници!
61
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
Според доходите в България е най-скъпо
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо дрехи то досега голо ли е ходило и босо ли е било даже и раничка ли досега си е нямало ние ходихме с плик и чанти от противогази пък не ревяхме като невести
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да чуваш дете са нужни барем две хилки
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък на моито дете давам 20лв. Джобни и съм беден наистина
57
0
 
1
 
! Отговори
до шефа преди 5 години
Е ти щом с толко пращаш детето на училище значи верно е беден си и детето ти ще стане бедно
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея с 200лв. И ми стигат е не живея в разкош но не се имам за беден с колко ли живеят болшенството та са бедни
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"таз новина е като оная дето нашите куки вземали повече от куките в цяла европа"Eдното няма нищо общо с другото. Че сме бедни, бедни сме. Но нашите кyки наистина брутно взимат повече от по-голямата част техни колеги в Европа. Разковничето е в две неща: 1-хората в БГ са глупави (ти също); 2-Заради това, че са глупави, не разбират смисъла на думата "бруто". Не става дума чисто в джоба колко имат (което също им е много де), а че за тях се заделят най-много средства. И в Европа нямат 20 заплати
54
3
 
3
 
! Отговори
И тогава? преди 5 години
Като се вземе съотношението заплати/ евтиния(продуктова кошница) и се сравни с това в ЕС (усреднено) - защо тогава един лев не е равен на едно евро, а само на половин?! Отговорът е ясен - ограбват България чрез подценения лев! И това го правят нашите 'партньори' от 'съюза'....
53
0
 
8
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Най - скъпото ДДС за храни, лекарства и т. н. Са тук. Титаните на икономическата мисъл за последните 10 г дянкоff и гораноff ни показаха, от къде изгрява слънцето
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтино кое? Всичко свързано с услуги, но ако пазаруваш в магазина се чувстваш топ европеец по цените, само дето качеството и разнообразието малко закъсняват.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е много евтино, след като пенсионерите живеят с 200-300 лв. пенсия, даже има и под 200 значи е евтино. А вие със 600-700 лв.заплати само врякате, че за нищо не стигали. Засрамете се!
50
1
 
14
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
има един носител на Нобелова Награда по Икономира на име Милтън Фридман се казва, та ако сте чели трудовете му там пише "ако стоките и услугите са евтини, то значи няма пари кой да ги купи". така, че ниската цена на стоки и услуги е сигурният знак, че населентието на тази територия е толкова бедно, че за него са космически високи! не знам, какво е чуднето в заглавието, като тоза е основен икономически индикатор, за невероятна мизерия!!