Джамията, Ердоган и паралелното турско общество в Германия

ДИТИБ - преден пост на турския президент
Обновена: 30 сеп 2018 21:18 | 30 сеп 2018 20:06, Анисия Иванова
135

Снимка: БТА

Можем да сме благодарни на хората от ръководството на най-големия ислямистки съюз в Германия - ДИТИБ. На официалната церемония по откриването на централната джамия в Кьолн те много ясно показаха кои са. А именно - преден пост в Германия на турския президент. Затова беше повече от логично именно на него да се падне честта да открие джамията, изградена обаче не и без помощта на германската политика и германското гражданско общество.

Да, германските политици също биха могли да се отбият за кратко на церемонията. Но трябваше да се задоволят само с поддържащата роля - главната беше запазена за турския президент, пише в материала си Даниел Хайнрих от "Дойче веле".

Германските политици да мълчат

Понеже им беше отказано да държат речи, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и кметицата на Кьолн Хенриете Рикер разбираемо не уважиха проявата. А Юрген Виргес - кметът на район Еренфелд, в който се намира въпросната джамия - пък изобщо не беше поканен да присъства. Но също така и дългогодишни застъпници за проекта за джамия, като бившия кмет на Кьолн Фриц Шрама, изразиха разочарованието си от поведението на ДИТИБ. И това окончателно довършва картината: господарите на този съюз са в Анкара, не в Берлин.  

Нищо не се получи и от шумно прокламираното празненство на открито пред джамията с хиляди гости под мотото "За мир, партньорство и съвместно съжителство". Организаторите на проявата от ДИТИБ бяха подготвили една аматьорски и много набързо скалъпена концепция за концерт, който - дори и след предприетите подобрения в него - градските власти на Кьолн просто трябваше да откажат поради съображения за сигурност.

Така вместо празник за всички се получи едно закрито тържество с един централен гост - автократа Реджеп Ердоган. Повече символика от това за истинската същност на този непрозрачен съюз - здраве му кажи.

Така по един наистина впечатляващ начин ДИТИБ - доскоро получаващ също и пари на германския данъкоплатец - си вкара чуден автогол. Именно в Кьолн, известен със своята толерантност и откритост към света, отговорните лица от ДИТИБ сътвориха нещо забележително: със своята некомпетентност, непрофесионализъм и задкулисия те успяха да отблъснат от себе си и последните благоразположени към тях представители на германската политика и гражданско общество.

Капсулация, не интеграция

Списъкът с провинения на ДИТИБ е дълъг: обвинения срещу имами, че шпионират някакви "турски превратаджии"; деца в турски военни униформи изнасят абсурдни театрални сценки направо в джамиите и т.н. Но също и вътре в съюза има напрежение. Така например миналата година младежката организация на ДИТИБ изцяло прекрати дейността си с аргумента, че съюзът не допуска никакви либерални мнения.

Ако това не е достатъчно, най-късно сега - при откриването на джамията - вече трябва да е ясно: сегашното ръководство на ДИТИБ, отговарящо за 900 джамии и 800 хиляди души членска маса, не работи за интеграцията в Германия.

В сегашния си вид тази организация, чийто турски имами до един получават заплатите си от турската държава, е точно обратното - институционална пречка пред интеграцията и пазител на турското паралелно общество в тази страна, за което си мислехме, че сме го победили. И за да няма никакво съмнение в това: откриването на джамията в Кьолн се състоя изцяло на турски език. Даже и превод на немски нямаше.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5.завоевателите смятат "толерантността" за слабост и я използват за своя победен марш. 6. в европа има все повече джамии, докато църквата на папата насилва деца. 7. тези за интегрирани са недосегаеми за правилата на "толерантните" необолшевики, а собствените си народи са превърнали в безправни роби, които само трябва да мълчат и да плащат за цялата тази вакханалия. 8. моделът "мулти-култи" (много-културелен), защото на една огромна част от този модел му липсва всякаква култура и добро възпитаниe
63
1
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 години
1. интеграцията е като демокрацията. всички говорят за нея, но никой не я е виждал. 2. не можеш да интегрираш завоеватели. 3. тази рикер каза за жените изнасилени пред катедралата на педофилската църква, че сами са си виновни, а лашет е просто бездарен натегач от времената на комсомола. 4. разликите в джамиите в москва и европа е в имамите в тях. на тези в европа им плаща уахабитска арабия, а в руските "пеят" други песни... айде със здраве неолиберал-болшевиките на сорос и сие!
62
5
 
11
 
! Отговори
Хачо преди 5 години
Направили са джамията да не прилича много на джамия че да не хвърлят камъни по нея германците. Имамите ще пускат по тонколоните от минарето всеки петък избрани парчета на Азис.
61
4
 
16
 
! Отговори
Ади преди 5 години
Те и евреите не искаха да си тръгват от Германия и мислеха, че германците са добри хора.
60
4
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Да могат кръстоносците да станат от гроба и да видят за какво са си проливали кръвта ...............!П.П. ХАРИЗАХА Европа на исляма западните *******, а ние искаме за НАС да се грижат.
59
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган вместо да открива учелища, университети, или нещо полезно за хората той открива джамия. Е това показва че турците трябва да са неуки, за да ги държи в подчинение. Няма да е далеко времето, и пак ще се проведат кръстоносни походи. Но първо трябва да изгрее второ слънце над Ерусалим и еврейската земя.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой от Шумен?
57
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следваща стъпка:На власт идват млади момчета и момчита, която се кълнат във вярност към тактовината си, като държат ками.За назидание, отнемат гражданстовто на всички ъурци и ги засилват към Турция.Това естествено не се получава и се почва с конц.лагериете. Турция отговаря, но Русия надушва, че не иска да се бие с целия свят и всига ръце. След това идва цялото НАТО.. И Германия го отнася, защото никой не вярва на неонцаистите ... Браво на кака ти Меркел !!!
56
13
 
38
 
! Отговори
куала преди 5 години
Е това е, тая джамия разтресе вече Германия. До сега германците си мислеха че като дадат някоя пара на турските деца, като например футболистите Йозил и Гьон какъв беше там, тия турски деца ще минат към германската вяра. Но не стана. И сега турците им го кават директно с тая голяма джамия, че са си турци. Едно време в 1968 г тогавашните млади европейци решиха че са много умни. На им сега джнедърство, феминизъм, простотии. Турците са вече владетели на ЕВропа.
55
6
 
17
 
! Отговори
Пашата преди 5 години
Пиша до автора на статията, докога ще бъдете слуги, и да ви пишете това което ви го слагат, долни сте и много жалки
54
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво искате .. в Швеция осъдиха един пич, че ял чипс с бекон, пред деца ислямисти във влака ... WTF бе ?
53
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Берлин - Бил съм немски мишелинов ресторант. За арабски дюнер, добра дума не съм чил. Вашата "кухня", ако можем да наречем събраната помийка от вчерашната манжа, която е увита в провален опит за хляб, кухня .... Е леко ограничена и скучка. Извинявай риятел, ама сигурно ти е трудно да разбереш. Това, кеото пробутвате вие, гоядът общаците.
52
2
 
36
 
! Отговори
РиП Европа преди 5 години
Европа гъмжи от джамии, до колкото знам няма страна без поне няколко. А замислили ли сте се колко църкви има в ислямските държави ? Хващам бас че само тези джамии в България ще са повече от църквите в целия арабски и ислямски свят.
51
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом от велето квичът значи Ердоган е на прав път.
50
4
 
55
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Падението на Европа е същото като това на Рим преди около 2000 г. Признаците на разкола и разпадането са налице, чужди племена и народи, в сравнение с римляните, варварски и диви, разрушават за нула време граденото повече от 1000 г. Защо? Щото Рим е бил разглезен, слаб, развратен и декадентен, също като Европа днес с нейните "неолиберални владетели", живеещи само за момента и удоволствията. Гладните и агресивни племена ги помитат, също както ще го сторят мюслитата при първия удобен случай.
49
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
меркел със пълни *** сега защото афроазитски скакалци идват и идват подобно заек със енерджайзер.
48
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми,стана,каквато стана.Време е арийците да получат подарък по един ибрик от Реджепа,комплектован с вазелин. Те ще разберат манталитета на турците,но ще е доста късно за реакция.
47
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето как Ердоган официално оповести, че той е истинският държавен глава на Германия. Баба Меркел лично му предаде поста.
46
5
 
61
 
! Отговори
месара преди 5 години
германия се срина! от държава мечта, стана държава сметище - турци, мигранти, джамии,......
45
14
 
20
 
! Отговори
Гринго преди 5 години
На снимката Душманя с мустака - турах му го на ханъмата забулена !