Джамията, Ердоган и паралелното турско общество в Германия

ДИТИБ - преден пост на турския президент
Обновена: 30 сеп 2018 21:18 | 30 сеп 2018 20:06, Анисия Иванова
135

Снимка: БТА

Можем да сме благодарни на хората от ръководството на най-големия ислямистки съюз в Германия - ДИТИБ. На официалната церемония по откриването на централната джамия в Кьолн те много ясно показаха кои са. А именно - преден пост в Германия на турския президент. Затова беше повече от логично именно на него да се падне честта да открие джамията, изградена обаче не и без помощта на германската политика и германското гражданско общество.

Да, германските политици също биха могли да се отбият за кратко на церемонията. Но трябваше да се задоволят само с поддържащата роля - главната беше запазена за турския президент, пише в материала си Даниел Хайнрих от "Дойче веле".

Германските политици да мълчат

Понеже им беше отказано да държат речи, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и кметицата на Кьолн Хенриете Рикер разбираемо не уважиха проявата. А Юрген Виргес - кметът на район Еренфелд, в който се намира въпросната джамия - пък изобщо не беше поканен да присъства. Но също така и дългогодишни застъпници за проекта за джамия, като бившия кмет на Кьолн Фриц Шрама, изразиха разочарованието си от поведението на ДИТИБ. И това окончателно довършва картината: господарите на този съюз са в Анкара, не в Берлин.  

Нищо не се получи и от шумно прокламираното празненство на открито пред джамията с хиляди гости под мотото "За мир, партньорство и съвместно съжителство". Организаторите на проявата от ДИТИБ бяха подготвили една аматьорски и много набързо скалъпена концепция за концерт, който - дори и след предприетите подобрения в него - градските власти на Кьолн просто трябваше да откажат поради съображения за сигурност.

Така вместо празник за всички се получи едно закрито тържество с един централен гост - автократа Реджеп Ердоган. Повече символика от това за истинската същност на този непрозрачен съюз - здраве му кажи.

Така по един наистина впечатляващ начин ДИТИБ - доскоро получаващ също и пари на германския данъкоплатец - си вкара чуден автогол. Именно в Кьолн, известен със своята толерантност и откритост към света, отговорните лица от ДИТИБ сътвориха нещо забележително: със своята некомпетентност, непрофесионализъм и задкулисия те успяха да отблъснат от себе си и последните благоразположени към тях представители на германската политика и гражданско общество.

Капсулация, не интеграция

Списъкът с провинения на ДИТИБ е дълъг: обвинения срещу имами, че шпионират някакви "турски превратаджии"; деца в турски военни униформи изнасят абсурдни театрални сценки направо в джамиите и т.н. Но също и вътре в съюза има напрежение. Така например миналата година младежката организация на ДИТИБ изцяло прекрати дейността си с аргумента, че съюзът не допуска никакви либерални мнения.

Ако това не е достатъчно, най-късно сега - при откриването на джамията - вече трябва да е ясно: сегашното ръководство на ДИТИБ, отговарящо за 900 джамии и 800 хиляди души членска маса, не работи за интеграцията в Германия.

В сегашния си вид тази организация, чийто турски имами до един получават заплатите си от турската държава, е точно обратното - институционална пречка пред интеграцията и пазител на турското паралелно общество в тази страна, за което си мислехме, че сме го победили. И за да няма никакво съмнение в това: откриването на джамията в Кьолн се състоя изцяло на турски език. Даже и превод на немски нямаше.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Не съм бил в Кьолн, ама онова най в ляво, горе, нещо като кулата в Берлин ли е или е минарето на джамията?
23
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-21,ти свикна ли.
22
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Архитекта се постарал да отвори мюсулманската мафия чрез новия дизайн, но докато рхитектурата е от 21 век, то религията - средновековието !
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересни сте вие от сайта..тъкмо се зачетох в коментарите и ми стана любопитно с Атакист-а( неговите мнения винаги будят интерес), а вие вече сте го изтрили, но сте оставили мненията на опонентите му. Не е добра вашата сбъркана цензура да ви кажа..но както и да е.
20
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Понеже им беше отказано да държат речи, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и кметицата на Кьолн Хенриете Рикер разбираемо не уважиха проявата."Забрането им било да присъстват? На премиера и кмета? Що за женски полови органи са немските управляващи?
19
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното логично падение на немските ***, робуващи на мaлoyмните брюкселски "ценности".
18
5
 
33
 
! Отговори
Онур и Шехерезада;) преди 5 години
Баси джамията, тя като космически център.Преди година, в турската преса, четох едно изказване на Ердоган, че ще превземе Европа без *** и една пушка. Оттогава все го търся за да си го сейвна, ама не го намирам. Явно го покриха, но от мераците си не се е отказал.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците да идват да се учат от нашето ДПС и да свикват с изути ***. Колко ни натискаха за правата на малцинствата и за европейските ценности, а сега като им се върна бумеранга плачат жално...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вьншния отдел на ДВ е собственост на ц.ионистите а на тях гореспоменатия им развали играта, мька мька.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя цялата Москва е 8 милиона.Християни няма ли?!
14
5
 
15
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Европейските ценности!
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московската джамия е най-голямата в Европа. В Москва има два милиона мюсюлмани.
12
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има някаква голяма игра която ще лъсне но ще е късно, няма логика и разумно обяснение за политика та на ЕС и най-вече на Германия и Франция, превърнаха се от бели страни в арабски и черни !
11
8
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АТАКИСТ,с твоята,така ли са направили,трябвало е ,и теб ,че да се успокоиш,и да не драскаш глупости.
10
6
 
19
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Путин откри още по-голяма Джамия в Москва - отново с Ердоган - потърси си снимките в Интернет от преди години. Дори, ако не ме лъже паметта е най-голямата в света. Русия има мюсюлмани повече и от Европа. С Бялата раса се приключи, това е щото белите са наивни и се мислят за морално възвишени и че всички им мислят доброто, а белите жени дето масово раждат и от н3гро няма да коментирам!
9
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само тавариш Путин може да спаси Европа от тая ***...
8
9
 
49
 
! Отговори
от париж преди 5 години
джамийте са вече 160, църквите 117, квартала на колометри от центъра, където са погребани френските крале е под контрола на Ислямистите, бял не смее да припари. Страната Франция падна, освен това Макрон с президентски указ въведе Арабският за официален във Френските училища! Продажните медии мълчат - те както и политиците ви ви продадоха за 30 сребърника, както еврейте продадоха и предадоха Месията!
7
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия да свикват! С унищожителната политика на откачената лелка финансирана от психопата Сорос, това ще е бъдещето на Германия! Джамиите ще никнат като гъби. Интересното е че в деменциалните политики на ЕС, се говори за интеграция, а всъщност ще стане така че европейците ще трябва да се интегрират в собствените си страни, защото на всички е ясно че мюсулманите, не желаят да го правят, а налагат своето си!
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли е джамията ? Минали са на друг левъл хората !
5
16
 
25
 
! Отговори
амед преди 5 години
Братя, печелиме, Европа е наша! Днес в Хамбург църква я направиха джамия, а докато своляха клъста и слагаха полумесец, някаква стара бяла баба плачеше, че и 3-ти й деца били кръстени там и как може немското правителство да прави това. Ами може - Мъркъл е наша!! Еврабия до 5 години - още малко и почваме геноцида над тия неверници!!!