"Полимери" - "обезкостен"! Парите от продажбите отивали в офшорки на Баневи

На семейството са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления
28 окт 2018 17:03,
239
"Полимери" - "обезкостен"! Парите от продажбите отивали в офшорки на Баневи
Снимка: Архив, Булфото

Николай и Евгения Баневи се разследват не само за източването на "Полимери" - Девня, но и на други предприятия, които те са придобили по време на т.нар. масова приватизация.

Още по темата

Два дни след като стана ясно, че двамата са задържани в Ница по обвинение за пране на пари и длъжности и документни престъпления, от прокуратурата, МВР и ДАНС дадоха повече информация за разследването.

Другите предприятия, източени по модела на "Полимери", са "Елма" - Троян - също накрая нарязано за скрап и заводът в Костенец, продаден през 2012 година на КТБ.

На семейство Баневи са повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009 до 2018 година и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година. Засега общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв, уточни наблюдаващият прокурор Мария Дойчева, цитирана от БНР.

Заместник- главният прокурор Иван Гешев определи приватизацията на "Полимери" - Девня, като "бандитска" и обясни как се стигнало до това печелившо предприятие да бъде нарязано за скрап.

“Терминът, който употреби един колега, е обезкостяване. Може би това нагледно на жаргон онагледява цялата ситуация, от първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала това по никакъв начин, с какъвто и да е контрол последващ, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тези предприятия, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Източването, обясни прокурор Дойчева, "ставало като парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не на сметката на завода, а към сметки на фирми, контролирани от фамилията Баневи, както и чрез взимане на пари на ръка от касата на завода“.

Парите от продажбите отивали в офшорни фирми на семейство Баневи, за което разследващите са открили документи в дома на арестуваните в Ница Николай и Евгения Баневи. Пак там са намерени злато и скъпоценности. Разследващите са успели да проникнат там с помощта на спецотряда "Кобра", каза директорът на СДВР Ивайло Иванов.

“Там се наложи да използваме нашия специализиран сектор "Кобра". Това е едно огромно имение, много голямо по площ, много стаи имаше, много добре укрепени помещения и действително едната брава, по наша информация, струва само около 800 лева и това беше изключително трудно за отваряне. Ключарят няколко часа се мъчи, това бяха професионалисти, хора, които само с това се занимават - да могат да ги отворят. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности“, каза Ивайло Иванов.

Междувременно в писмо семейство Баневи остро възразяват срещу начина, по който са били арестувани в момент, в който с трите си деца са били на път за София. 

Те твърдят, че след арестуването им в Ница децата - момиче на 13 години и двама близнаци на 9, са оставени безпризорни на летището почти без пари, а вече 3 дни са без надзор в наетата от родителите къща, където са успели да се върнат.

"Не съм запознат по начина, по който са арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами", коментира в отговор зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М. оди когато утре си измиеш очите погледни в огледалото и ще видиш един Жалък мишок, дано се "гордееш" със себе си. Мишок!
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересува ме масони ли са Арабаджиев оня другия събчо не знам си кои и тоя банев . Някои знаели нещо
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДАНС и специялните прокурори . чумите дарина павлова и мая илиева КОГА . А другите партизански синове и дъщери от ЦК НА БСП .Кога ще ги почвате
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо ми се струва постановка целият този арест и разследване на Баневи, за имитация на "правосъдност" . Същото като с Бенчо!НЕ вярвам аз! Гарван, гарвану око не вади, щото тоя без окото , ако пук отвори една уста...колодата от карти, барабар с жокера - заминава...
132
2
 
9
 
! Отговори
и кво преди 5 години
Масоните американски, фирмите руски, бизнесмените деца на партизани. А Костов учил за летец в Моссква е агент на Вашингтон. правилно ли разбрах.
131
2
 
4
 
! Отговори
До139 преди 5 години
Това че си лейка добре, лошо е че си куха лейка!
130
2
 
12
 
! Отговори
унибет преди 5 години
Даваите да започваме залагания кои от червените мошенници ще е следващият които ще сготвят . Аз мисля че ще е гущеров или крадеца на ДДС от Микре
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трийте вие също сте на заплата при У.....Е разбирам Ви!
128
2
 
23
 
! Отговори
за Баневи преди 5 години
Колко хубав термин измислихте....................."обезкостен завод"..............хаха!!!Само че в правото няма такъв термин, а фамилия Баневи ще си платят много добре на адвокати с откраднатите от тях пари..................в това може да сте 100 % сигурни.Така, че да се надяваме, че прокуратурата този път ще си свърши добре работата!!!
127
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Костов е един от хората, които подписаха и изпълниха един пъклен план за унищожаването на България - т.нар.план "Ран-Ът".Този план има официална част и таен анекс и той беше наложен от двама американски бандити - Ран и Ът.............едната гадина е едноок масон!Но този план беше подписан и изпълнен от около 100 БГ-"интелектуалци", между които много професори и икономисти.
126
1
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
малко ...не разбирам защо толкова се палите по това-луканката,или костовия бе в началото..Имаме ФАКТ:-Държавата я "обезкостиха"..Важното е друго:-КАКВО СТАВА СЕГА?!...Защото И ТОГАВА ПРОСПАХМЕ събитията,хванати за гушите кой "червен",кой "син",И СЕГА правим СЪЩОТО!"Вечното дерби " "БСП с/у другия" се разиграва и сега!!..Само че ГЕРП замени СДС....А какво става СЕГА в държавата?!...-Давате ли си сметка,че ако продължаваме да дремем и бистрим миналото,ГУБИМ БЪДЕЩЕТО?!впрочем,това е тактика
125
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 130 Костов няма парите на Живкова,Станишев,Луканов,Лилов,Манджуков,Баневи,Вълчо,Ветко...
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 121 123 В този форум нивото падна много ниско.Но това е характерно за бесепейците,само отправят обиди,без да се интересуват от фактите и да предлагат нещо.Игнорират,че само техните хора са най-богатите в БГ.Отвори новините от това време и виж,прочети и ще видиш,каква работа е свърил Костов и екипът му,по присъединяването,докато червените разграваха държавата.
123
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128Луканов също беше един от предателите на България, но той вече е на другия свят, докато Иван Костов си живее безнаказано, вместо да е в затвора и да отговаря за всичките си престъпления с/у България.
122
7
 
6
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
Мога да се съглася само че, и Костов беше част от "Култивираната " опозиция но не той е главният виновник за случилото се по време на прехода.
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Младеж не че, Костов е света вода ненапита но пак ти казвам идеята и "осребряването" И беше на кликата около Луканов. "С което стигаме до съществото на разговора- не е важно кой е стартирал процедурата, а кой я е преовел и завършил. Да се връщаме ли пак на темата как Костов направи Банев собственик на "Полимери" или пак се връщаме към теорията за комунистите, които действали вместо него, докато той е бил в *** по нужда?
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не думай га стана туй са??
119
0
 
18
 
! Отговори
КИКИ БИКИ преди 5 години
Този Николай Банев с неговата Евгения много ми приличат на Слави ТрифоновТо е пределно ясно че Баневи са крали нещо от приватизацията само дето те самите никога не са го криели а едва ли не парадираха с това и се правиха на шоумениОкрали ОБЩО:ДВА МИЛИОНАСмех пъленС двата милиона окрадени от Баневи,Цацаров се превърна в пълно посмешищеЧе у нас има над 20:МИЛИАРДЕРИ с не много читаво забогатяване като Каролев,Божков,Ганчев,Бойко и прочие
118
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Санитартрудно ще стане..Много е упорит..И не само тук ръшка....но е с биполярно,нема две мнения..
117
3
 
3
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Младеж не че, Костов е света вода ненапита но пак ти казвам идеята и "осребряването" И беше на кликата около Луканов.