Жените работят 2 месеца без пари спрямо мъжките заплати

Дамите взимат 14% по-малко в сравнение със силния пол
55
Жените работят 2 месеца без пари спрямо мъжките заплати
Снимка: Reuters, архив

Жените работят два месеца безплатно спрямо възнагражденията на мъжете. Това показва анализ на Европейската комисия по повод днешния Ден на равното заплащане.

От днес до края на годината жените в Европейския съюз символично ще работят без заплата, за разлика от противоположния пол.

Възнагражденията на мъжете в ЕС продължават да са средно с 16 на сто по-високи. Сходни са и показателите у нас – жените получават около 14% по-ниски заплати.

Нивото на заетост при жените също е по-ниско. Това, в комбинация с по-ниската заплата, води до натрупване и така разликите в пенсиите достигат близо 37%, а това поставя възрастните жени в значително по-голям риск от бедност.

Стела и Васил са на една и съща позиция – ръководят екипи. 

"Мъжете според мен са по-склонни да искат повишение или увеличение на заплатата, докато жените не толкова", каза Стела Стефанова пред bTV.

"Исках да ме повишат още на първия месец. Това стана не мисля, защото съм мъж, а заради резултати", категоричен е Васил Гогов.

В компанията работят 40 души, като съотношението жени – мъже е 60 към 40. Управителката е категорична, че заплатите се определят според качествата и позицията,  но не и спрямо пола.

"Смятам, че  е много дискриминативно и консервативно, защото някога се е е смятало, че мъжът поема семейния бюджет, докато сега много жени се справят сами с това предизвикателство и не виждам причина да го правя", заяви Елена Леви, управител на фирма.

В много от компаниите обаче стереотипът, че мъжът е глава на семейството, е определящ за възнаграждението, казват експерти в подбора на персонал, а и жените често се съгласят да работят за по-малко пари.

"По-често жени в по-високи позиции споделят, че са заплатени не по същия начин, както мъже на тяхното ниво. При по-ниските позиции няма чак такова разделение", каза Надя Василева – управител на фирма за подбор на персонал.

Разликата в заплащането между половете е във фокуса и на Европейската комисия, тъй като води до загуби за икономиката.

"Жените са повече от 60% от висшистите и е логично да получавт по-високи позиции и съответно заплати. В противен случай се пропиляват таланти и инвестиции", смята Вера Юрова, европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Еврокомисията ще обсъжда как да се подобрят разпоредбите, свързани с равното заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: мъжежениЕСзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
4
 
! Отговори
8===o преди 5 години
"Жените са повече от 60% от висшистите" - висшисти във хуманитарни специалности.Абсолютно нотмално е водопроводчик да взима повече от човек завършил философия или българска филология.
46
0
 
1
 
! Отговори
,,,,, преди 5 години
Абе замислила съм се за оная богата вдовица, дето замина за Италия (ако паметта не ми изневерява) да жали изгубен съпруг. Чух, че дава пари за да я канят в обществото на онези родени със сребърна лъжица в устата.
45
0
 
3
 
! Отговори
Feminazis преди 5 години
И в неделя ли давате дежурства бе, стипендианти на Шорош?
44
1
 
2
 
! Отговори
Изчетох коментарите преди 5 години
Направих си извод. Някой снощи пак са го гонили феминистките. Горкият човек!Дали си е изпил хапчетата?
43
0
 
3
 
! Отговори
До 8 (43) преди 5 години
А жиголата? Те не са ли пр.ст.тутки? Малко пари ли изкарват?Какво да кажем за онези, които нямат доблестта да заявят, че са с професия жиголо, а живеят уж като обикновени мъже с уважавани професии, но целият им манталитет и житейски позиции са като на проституиращ мъж? Излиза с момичета, които да плащат сметките и да му купуват подаръци. После се жени за заможна, която не харесва, но тя му осигурява охолен или поне сит живот. В службата напредва, ставайки нечий любовник.Много мъже са такива.
42
2
 
4
 
! Отговори
не е истина преди 5 години
какви неандерталци са писали тук,за кой ли път,извинявам се на неандерталците,сравнени с вас ми изглеждат като Айнщайн,мъжете били повече от жените,българите повече от другите народи и т.н.изобщо такъв примитивен фашизъм,че пещерния човек изглежда гений
41
2
 
3
 
! Отговори
8 преди 5 години
Това изобщо не е вярно, проститутките изкарват в пъти повече от мъжете
40
4
 
3
 
! Отговори
Булгар преди 5 години
Колко много комплексирани мъже коментират тук. Горките..
39
3
 
7
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
Това са пълни глупости. Всичко зависи от това какъв пост, каква позиция заемаш и какъв ти е приноса за фирмата, за която работиш.Ако аз съм майстор и правя по 20 квадрата мазилка днес, а една жена прави 15, защото физически е по-слаба, как ще взимаме еднакви пари. Т.е. трябва от мен да вземат, за да ги дадат на нея. И обратното, има сектори в които пък жените са по-добре, но мъжете избягват тези сектори. Ако мъже е шеф на банков клон и жена също, ще взимат еднакви пари.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това псевдо равенство на квоти напълниха мениджърските позиции на полов принцип. Резултатите нямат значение.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си оправят компетенциите в прилежащите им сектори и тогава да мрънкат за заплати!
36
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е видял жена да участва в строителството на МОЛ??? А като погледнеш из моловете само жени ходят. И спонсори си водят. И спонсорите заради едната мутка и единия мадник вместо да отидат да се наръгат със странджанско дядо, селски хляб, червено вино и зелен чесън, тръгнали да дундурликат кифлите по моловете... ЖЕНИТЕ НЯМАТ ПРИНОС В ОБЩЕСТВОТО! Навсякъде, където са те има много проблеми! Всеки се е сблъсквал с некомпетентната на гишето в банката, данъчното, кметството и т.н. Нагли и жалки!
35
9
 
11
 
! Отговори
Стоичков преди 5 години
Крайно време е жените да започнат да раждат деца,а не само да к рвеят.
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би в 14% от месеца жените са неразположени за рбота.
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените служат за създаване на потомство.
32
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, което виждате около вас - коли, къщи, техника, изкуство и т.н.! Всичко това е на 99.999% проектирано и произведено ОТ МЪЖЕ. Как и ЗАЩО тогава жените вземат изобщо някакви пари??? За какво??? 99.999% от откритията в медицината, физиката, химията, математиката и т.н. за направени от мъже. Единствената общественополезна функция на жените в такъв случай е да обслужват нуждите на мъжете ;)))Не съм ли прав? ;)))
31
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите наемат мъже когато искат дадена работа да бъде свършена. И наемат жени за да има кой да мисли за това кой да свърши дадена работа, а не за да я свършат. Не че мъжете не могат да мислят за това кой да я свърши, просто те могат И да я свършат. Те това е разликата между половете и джендърите ;)))Иначе, феминистките трябва да бъдат забранени със закони, сурови закони с ефективни присъди. А за феминизъм в държавните, образувателните и медицинските институции трябва и смъртни присъди.
30
4
 
16
 
! Отговори
Справедливо решение преди 5 години
Значи трябва да обложат мъжете с допълнителен данък! :)))
29
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига с тия тъпотии бе!!!!!!!!Ако жените наистина се съгласяваха на по-ниско заплащане от мъжете ЗА ЕДНА И СЪЩА , ЕДНАКВО СВЪРШЕНА РАБОТА, аз като работодател не бих наел и един мъж на работа. Не ми пука мъж или жена е, а да се свърши добра работа на конкурентна цена за клиента. Кой ще ме накара да плащам на мъж повече за една и съща работа, ако някоя жена може за по-мако??И съм сигурен че по цял свят , където има демократичен пазар на труда, е така.Тия съвсем изперкаха бе.
28
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропагандна статия от НПО центъра. Четохме я миналята аедмица в другите онлайн "медии"