Недооценено изкуство? Милано осъди графитъри – изрисували влак

Българин Борис Бельовски е един от тримата осъдени
4 ное 2018 07:48,
37
Недооценено изкуство? Милано осъди графитъри – изрисували влак
Снимка: Reuters

Графитъри със световна слава в обезобразяването на влакове и вагони и с хиляди последователи в социалните мрежи получиха осъдителни присъди, 5 години след деянията си.

Българин е сред трима осъдени в Италия за обезобразяването на влакове и вагони с графити. Въпреки че графитърите са със световна слава, властите в Италия не са били възхитени от творбите им и тримата са получили присъди пет години след деянията си.

Според в. "Ил Джорно" съдът в Милано е осъдил трима знакови автори на графити - Борис, Утах и Етер, които обикалят света и изрисуват влакове и вагони с графитите си. Без да се притесняват ни най-малко, даже напротив, вандалите артисти след това качват клиповете, документиращи творчеството им, в социалните мрежи.

Става дума за Борис Бельовски, живеещ в Париж, и за американската двойка Даниел Дремнър (36 г.) и Джим Клей Харпър (33 г.), които се крият зад познатите за мнозина псевдоними Утах и Етер. Американците са двойка, която мнозина сравняват с Бони и Клайд сред графитърите. Те самите пишат за себе си, че са получили "световно признание за вандализма и изкуството си", тъй като творбите им можело да бъдат видени по влакове и стени на 6 континента.

Утах, Етер и Борис правят големия си вандалски удар в Италия през 2013 г., пише "24 часа". Тогава в края на юни тримата атакуват с графитите си най-малко 4 влака от метрото в Милано. И тримата сега са осъдени условно на 1 година и 3 месеца затвор, а на 1 година условно е осъден италианският “ятак” на тримата – графитър, който се подвизава под псевдонима Авидо. Обвиненията към четиримата са за обезобразяване и замърсяване на чужда собственост.

Четиримата ще трябва да обезщетят транспортната служба на Милано - ATM, северноиталианските железници “Тренорд” и кметството на Милано с поне 7100 евро, а така също и да поемат съдебните разноски от 1200 евро. И други нанесени щети обаче предстои да бъдат изчислени и да им бъдат вписани в сметките за плащане.

Всъщност четиримата графитъри сами дават “материал” на съдиите, които ги осъдиха. След като вандалстват, те качват клиповете със заснетото в социалните мрежи, за да се изфукат. Така нарцистичните им жестове се превръщат в доказателствен материал за магистратите.

Делото срещу графитърите е открито, след като прокурорът Елио Рамондини се сдобива с клипа от вандалските актове, качен в интернет.

Как точно се случва всичко? През 2013 г. тримата графитъри включват Милано в световното си турне с вандалски актове. Те вземат под прицел влакове и гаражи в Джесате, Галаратезе, а после и във Фамагоста и Прекото.

За да постигнат целта си – да обезобразят всички възможни вагони, четиримата рискуват дори живота си. Катерят се и се прехвърлят през най-различни бариери и препятствия като каскадьори от екшън филми. Така в крайна сметка обезобразяват четири влака, като при единия прилагат техниката whole train – това означава, че изписват с графити от първия до последния вагон на влака.

Миланската полиция тръгва бързо по следите им и стига чрез социалните мрежи до Утах и Етер, които действат заедно с българина, без да крият лицата си. С покрито лице пък им помага миланският графитър Авидо.

Това е една от многото присъди за двойката Утах - Етер. През 2016 г. те са арестувани и в Мелбърн, Австралия, по обвинение за обезобразяване на влакове в 4 различни места. Преди това пък туристите вандали атакуват и Aзия, където отиват с мисия – да лансират собствена марка, която рекламират , организирайки различни събития в сферата на графитите по цял свят. Със собствената си марка графитърите продават спрейове, рисунки, облекло.

Кой е Борис Бельовски? От профила му във фейсбук се разбира, че е основател и шеф на The Grifters Ltd. Tой има и собствен сайт, чрез който може да се купят стикери с подписа Борис. В инстаграм българинът е истинска звезда, тъй като има 60 000 последователи. Там публикува и някои от творбите си по стени, сгради и огради. В сайта на The Grifters, който е нещо като интернет медия на графитърите,

Борис се самоопределя като предприемач, режисьор, визуален артист и създател на The Grifters. Пише, че започва кариерата си като фотограф още в тийнейджърска възраст, когато снима “погрешните хора в точното време”. Борис пише още, че е прекарал 4 месеца в най-големия затвор в Европа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Boris преди 5 години
Ха ха ха, какви сте жалки. За щастие никога света няма да узнае за вас, драги коментиращи. Градове като Берлин, Париж, Ню Йорк се възползват от туризма покрай изкуството и графитите. А пък вие ще има да давате 5 пъти по 10000лв за грозните си оранжеви фасади. Общо взето животът ви е безсмислен и сив <З.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на италианците ! Време е и в България да вземеме мерки !Кокво "изкуство" е това ?-грозни и отвратителни драцаници.ще иде бгпростака и ще руши- намажете им гъзетата с блажна боя и ги пуснете голи по улиците - на ви "изкуство"
30
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Стане ли нейде беля - може ли без българин?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой и дава пари за боя, кой ги издържа, на какво разчитат като финанси.???
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам разрешение, да стрелям "графите-артистите" когато унищожават частната ми собственост...Защото дадох 4000 лева, за нова боя, един *** видях, да драска, шибнах му два шамара и казах, че или ми носи 4000 лева лев до неделя или 5% седмична лихва. Лек ето тръгна д ме съди. Нека да кажем, че скоро няма да може, да рисува... Или да държи каквито и да е неща с ръцете си.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Чарлс Менсъне и вероятно още има последователи. Дайте, да го бяхме пуснали предсрочно...
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не било обикновенни драскачи,ами било "графитъри".Отвратително е да се цапоти на обществени места.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рязане на ръцете на драскачите ! Хората са го предложили в коментар 2 !!!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това "изкуство"се е зародило в гетата на САЩ където афроамериканците 99% от които закоравели престъпници са маркирали територията на бандите си.В много страни им се дава възможност да драскат на определени стени но при тия вандали има нещо тайнствено, да надраскаш току що боядисаната стена на някой нормален или вагоните на влака.Спомням си един такъв вандал Рони,който посред нощ увисна на моста на Гешов и Борис и съответно падна върху минаваща кола.
23
1
 
27
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
И каква точно е мисията в живота им? Да загрозяват де що има стена? 99% от графитите са пълни грозотии, издраскани без позволението на собствениците на сгради или превозни средства, това всъщност е повреждане на обществена собственост. А те дори се гордеят с това.Миналата година ремонтирахме външните стени и пребоядисахме къщата си, дадохме над 10000 лева, след два дни някакъв като тия беше издраскал фасадата с някакви глупости. Ако го хвана, няма да се храни самостоятелно до края на живота си.
22
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им платя гаранцията, за да изрисуват паметникa на съветската армия.
21
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук замесен българин!!!Източване на дебитни карти,автокражби,трафик на наркотици/Брендо/,проституция ,тотомафия/Коце Маца/и т.н. ,във всяко зло начинание по света българите са в него!До някъде е добре ,че тази нация е на изчезване и след време няма да заразява с ,,българщината" си останалия свят.
20
0
 
29
 
! Отговори
Аб преди 5 години
След една година условно и без резултат сега пет години.ефективно. В нормалния свят не си поплюват. Да е пример за нашите управници
19
0
 
32
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Само в България тези драскачи остават ненаказани.. След ремонта на подлеза при НДК Фандъкова каза, че облицовките са обработени да не могат да се цапат с графити. Сега е ужас и мръсотия. Красивото пано на старата трамвайна спирка е отвратително. И това е навсякъде. Има охрана, монитори и никакво противодействие. Такава е грижата на общините. Нали се чисти с нашите пари
18
0
 
32
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Като са толкова изкустни и талантливи тия дрискочи, дето цапат, да си купят маслени бои, платно и четки и да рисуват, защо ще цапат сградите и ще рушат труда на другите хора???
17
0
 
37
 
! Отговори
Стига бе преди 5 години
Как може да ги наричате "изкуство" тия eкскpeменти по обществени сгради и обекти???Само бой, затвор и превъзпитание с принудителен труд за дегенepaтите, които цапат!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркират си тетиторията. Всички сме прим***ти, нищо че сме хора, някои инстинкти са вродени
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук дори гробовете и църквите да нарисуват с графити, никой няма да вземе мерки. Даже като нацапат някой паметник им се радват.
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте българските влакове. Безобразие и на никой не му пука. Тук посмъртно няма да има осъден.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В културните страни властите дават терен за рисуване, а авторите предлагат сюжети, които се преценяват художествено. Т.н. графити са образец за простотия и трябва да се наказват за повреждане на чуждо имущество.