Астероидът Оумуама – сонда, пратена ни от извънземни?

Мистериозният обект е първият ни посетител от друга галактика
6 ное 2018 17:15, Нели Христова
65
Астероидът Оумуама – сонда, пратена ни от извънземни?
Снимка: ESO/M. Kornmesser

На 19 октомври 2017 година, астрономът Роб Верик от Хавайския университет разглежда снимки, направени от месния телескоп Pan-STARRIS-1, когато нещо привлича вниманието му. Бързата му реакция допринася за едно от най-големите открития в Космоса – Оумуама. 

Астероидът е широк почти 400 метра и е 10 пъти по-дълъг. Формата му е като на молив и се движи през Слънчевата система с много голяма скорост от 157 715 км/ч. Най-интересното обаче е, че Оумуама е първият ни посетител от външна галактика и обърква до толкова учените, че и до днес се води спорът – огромен камък ли е това или извънземен кораб? 

На хавайски името му означава "пратеник отдалеч, който пристига първи". Астрономите го наблюдават около 30 дни, но отговорите, които получават за произхода на Оумуама са минимални.

Той изминава 87 км. в секунда, докато астероидите в Слънчевата система са значително по-бавни. Те се движат с 19 км. в секунда. А възрастта му никак не е малка – според учените, той обикаля космоса от милиарди години.

Това означава, че не мога да определят кое е родното място на натрапника от друга галактика, тъй като преди толкова много време звездите са били подредени по различен начин. 

Астрономите знаят, че е навлязъл в Слънчевата система от посоката на съзвездието "Лира", а през януари тази година с бясна скорост се е отправил към съзвездието "Пегас" и е напуснал пределите на нашата галактика без изгледи да се завърне.

Според тях той има има тъмно-червеникав цвят, но не знаят какъв е химическият му състав. Само предположение е, че заради дългото си пътуване през Космоса е покрит с дебел слой прах и лед. Странно е и движението му – той се върти като "акробат, който прави салта" или по-скоро като повреден космически кораб. 

Няма как мистерията, която обгражда Оумуама, да не създаде конспиративни теории. В края на миналата година излязоха множество изследвания, които имаха за цел да докажат, че посетителят от друга галактика не е извънземен кораб. Но днес, група астрономи са на друго мнение. 

Самюел Биали и Ейбрахам Лоеб от Университетът "Харвард" са достигнали до извода, че Оумуама е сонда, изпратена от чужда цивилизация, която се захранва със слънчева светлина и търсела проби от други галактики. Или пък умишлено е изстреляна точно към родната ни планета? 

Те не изключват и възможността обектът да е само отломка, например светлоотразител от разпаднал се извънземен кораб.  

На Земята, учените от години се опитват да изобретят подобна машина, която има продълговата форма и се задвижва от светлината на Слънцето, но не оспорват, че някой, някъде там, е успял да ги изпревари в строежа.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Астро преди 5 месеца
Как така е напуснал нашата галактика.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това означава, че не мога да определят кое е родното място на натрапника от
друга галактика, тъй като преди толкова много време звездите са били
подредени по различен начин.
----------------
Шедьовър! Нямам думи! За "Пулицър"! За "Платинов скунс"!
56
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Обърква учените-пфу..Това е част от новата междугалактическа магистрала и скоро земята ще трябва да я преместят от пътя, че пречи а и индивидите на тази планета са не продуктивни даже са забранени да бъдат допускани в галактиката.
55
1
 
2
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Значи статията е ПАК НЕПРАВИЛНО НАПИСАНА! АМА ко моеш да напраиш! Та това не е ПЪРВИЯ астероид посещавал слъчевата система! Второ този астероид просто не е от нашата слъчева система а от друга такава а НЕ от друга галактика!
54
2
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 5 месеца
Това не е никакъв кораб, а парче въглен. Снимали са го и са го фотошопнали. Това е цялата работа на измислената информация.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато някой не знае какво пише се получават такива смехотворни "творби". Бясната скорост от 87 км/сек е около 3450 пъти по-малка от скоростта на светлината с която скорост ако се движим най-близката звезда ще я стигнем за около 4 години. Та тия учЕни какво са наблюдавали и какви напускания на Галактиката са наблюдавали изобщо не стана ясно.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хаха, ако знаете депутати как пишат, девойката до тях е минимум академик.
51
1
 
14
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 месеца
Подкрепям идеята да закрием училището,дало диплома на авторката. Та тя не прави разлика между звездна система и галактика??? Има и други фрапантни глупости които не искам да коментирам. Само ще предположа, че според формата, това е пожарогасителя на кораба.
50
6
 
8
 
! Отговори
Сашо Нереза преди 5 месеца
Мисля,че за нас - българите по -важно е да се пишат статии,с които да се обяснява как ДрагалЪвския Ай дук държавата изкорми и докара ни до тук,вместо развлекателни фантасмагории за извънземни.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахаха!Някой си е изпуснал молива в космоса,ами сега?С какво ще пише?
Пак пуснаха поредната порция с откачени фантасмагории.
И като се покрива с прах,как ще е светлоотражател и ще светлоотразява?
А ако има магнитно поле и се превърта?
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече няма да купуваме оръжие и лекарства, ще ни принудят на месечни вноски. Например всяка държава по два милиярда на месец, иначе идват извънземните.
47
1
 
19
 
! Отговори
Кат преди 5 месеца
Не било светлоотразител от космически кораб, а заден ляв мигач.
46
2
 
15
 
! Отговори
Стрезов преди 5 месеца
А пък аз се чудя защо тази статия е в раздел "Свят", като въпросният обект не е идвал в нашия Свят. Трябва да се въведат нови рубрики наред с Бг и ЕС, а именно " новини от Марс", "бюлетин Слънчева система" и сводки Млечен път и други галактики
45
2
 
13
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 месеца
Абе нарочно ли ги пишете(преписвате) тези материали по такъв uдuoтcku начин или наистина пространството между ушите ви е запълнено с вакуум- т.е. с нищо?
Миналата година открили, че тоя камък броди в слънчевата система, обаче сега се оказва, че "с бясна скорост се е отправил към съзвездието "Пегас" и е напуснал пределите на нашата галактика без изгледи да се завърне."
Ами като раберат веганите, че има телескопи от месо, знаете ли къв рев ще падне?
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
първата ми мисъл беше-как като лети с тая скорост,все още не е нацелил нещо,после прочетох,че се въртял като акробат и си рекох-аха,нацелил е,ама е било по-малко от него и само го е развъртяло.Формата му е като пръска от взривена планета,която е застинала в същата си форма,което би обяснило и скоростта
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Те не изключват и възможността обектът да е само отломка, например светлоотразител от разпаднал се извънземен кораб."

Гениално! Светлоотразител на космически кораб и се разпада. Кой гении измисли това, за да му дадем Нобел?!?
42
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
не фърляйте камънье по афторката на статията!

..Тая история се търкаля доста отдавна по сайтовете..И точно с такива "разсъждения"..

Просто ни поднасят нещо за забавление /което не е лошо!/,докато не телефонират за поредната катастрофа с неколко жертви,или нещо от сорта..
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нели, душицо, да не те е треснал алцхаймера?
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нели,да вземеш да си скъсаш дипломата за ОСНОВНО образование и да пишеш на тъпаците от Хавай,да се обесят,за написаните тъпотии!

1)отде разбраха,че е от външна галактика,като той се движи в нашата;
2)скорост от 157715б км/ч даже за размерите на Слънчевата система е все едно с дни да стои на едно място;
3)само до най-близката ни звезда,СВЕТЛИНАТА(със скорост около 300000КМ/СЕКУНДА!!!,се движи четири години!!!А колко хилядолетия са необходими,за да се напусне Галактиката!!!

Мислете,бе,илитерати
39
3
 
3
 
! Отговори
НАСА преди 5 месеца
Защо ми пишете минуси? Ла на би да е с дължина 4 км ?