Аудиозапис: Връзка на принца с убийството на Кашоги

Казаното било в смисъл, че "работата е свършена"
13 ное 2018 11:45, Елка Василева
34
Аудиозапис: Връзка на принца с убийството на Кашоги
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Снимка: архив, Reuters

Малко след убийството на журналиста Джамал Кашоги миналия месец член на екипа убийци казал по телефона на висшестоящ да "предаде на шефа си" (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила мисията си, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на трима запознати със записа от убийството на Кашоги, с който разполага турското разузнаване.

Записът, показан миналия месец на директорката на ЦРУ Джина Хаспъл, се разглежда от висши служители на разузнаването като едно от най-убедителните свидетелства за връзка на престолонаследника с убийството на журналиста.

Още по темата

Макар името на принца да не се споменава, представители на американското разузнаване смятат, че под "шефа" се има предвид принц Мохамед. Махер Абдулазиз Мутреб, един от 15-те души, изпратени в Истанбул да се срещнат с Кашоги в саудитското консулство, се обадил по телефона и говорил на арабски.

Според турски сътрудници на разузнаването Мутреб - служител по сигурността, който често придружавал принц Мохамед при пътуванията му, е разговарял с помощник на принца. Запознатите със записа казват, че Мутреб е казал на помощника нещо в смисъл на "работата е свършена". Подобно телефонно обаждане е като димящ пищов. Това е доста уличаващо свидетелство, казва пред "Ню Йорк таймс" бившият сътрудник на ЦРУ Брус О. Ридъл, който сега работи в института "Брукингс".

Турските представители подчертаха, че записът не означава недвусмислено, че принц Мохамед е замесен. Американското разузнаване и други правителствени представители също предупредиха, че колкото и убедителен да изглежда, записът все още не е неопровержимо доказателство за съпричастността на престолонаследника със смъртта на Кашоги, отбелязва вестникът.

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият западен лидер, потвърдил турските твърдения, че аудиозапис от убийството на Джамал Кашоги съществува и Турция го е предоставила на разузнавателните агенции на други страни, посочва британският в. "Гардиън".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е предал записа "на Саудитска Арабия, на Америка, на германците, французите, британците, на всички тях", но нямаше независимо потвърждение от никоя страни, че са го чули.

На пресконференция в Париж, където бе за форум за мир и честването на стогодишнината от края на Първата световна война, Трюдо каза, че канадското разузнаване е прослушало предоставения от турското разузнаване запис, но самият той не го е чул.

За разлика от Трюдо френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан каза в интервю пред телевизия "Франс 2", че не знае за предоставена от Турция информация, с което влезе в противоречие с твърденията на Ердоган, отбелязва в. "Монд", цитиран от БТА. Турските власти до момента не са уточнили при какви обстоятелства са се сдобили със записа, направен вътре в саудитското консулство, при положение, че подслушването на чуждестранни мисии нарушава Виенската конвенция, допълва френският всекидневник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Освен това ядат живи хора, пият кръв от малки деца и танцуват казачок с мечки.Технологически са изостанали, само дето стигнаха първи Луната и донесоха лунен грунт. Първи онимаха Dark Side of the Moon. Единствено те изпратиха сонди на Венера и първият космонавт беше руснак. Не ми се продължава, ти си вярвай на измислиците, твоя воля!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияТи си в Германия, колкото аз - на Еверест. Дразниш с този ник! Русия е велика страна, а не се мисли за такава. Ти семислиш за велик манипулатор, но си кръгла нула, нещастни драскачо на глупотевини.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияНа руснаците не им пука грам за човешки животи, само интересите ги вълнуват. Говорим за народ, чийто лидер през всв заповяда да се разстрелват в гръб тия дето "правят крачка назад". А Жуков е разминирвал пътища с войници. Питал го Айзенауер как толкова бързо се е справил с мините по пътищата. И оня му отговаря: просто пуснах войниците и им казах да търчат напред. Айзенхауер е гледал като препариран след това дребно "откровение".
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИншаАлля, само Сауди Арабия и Турция!! Има и рима :)
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До26. На Путин му трябва всяка инфомация за НАТО. Това е жизнено важно при положение, че друго няма какво да правят. Биваги във всяка конспирация и когато трябва се вади компромата.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
(не)културни особености на двуличните западни християни. Докато ти купуват железата и ти продават евтин петрол могат да си правят каквото си поискат.
21
3
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Притрябвали му са на Путин записите...Той много добре ги знае какво представляват,а и що да се меси-нека се ядат помежду си.Това са вътрешно-натовски работи.
20
5
 
15
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До привет от Германия или май е по-точно привет от Звездите ми го говорят1. Не руснаците а американците врътнаха сделка за 3 милиарда долара за оръжие.2. Руснаците са конкуренти на СА на пазара за енергийни ресурси и нямат далавера да ги прикриват.3. Даже и в статията си пише, че турците са разпространили записите. Няма как някой да ги изисква, защото по принцип не би трябвало да има такива - май са незаконни.Айде със здраве и не забравяй да си пиеш лекарствата!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин и Башар били сатрапи!!?? Французите какво ще кажат по въпроса? Да не бягат по тъч линията! Сега да видим морал и принципност!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Не. Просто Ердуган иска да измъкне максималното от СА и САЩ. Сега ги хванал ги е за орехчетата и си иска своето. И без това му се бъркат в Сирия и Ирак. САЩ да станат малко по сговорливи, а СА да развържат кесията.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и Саудитска арабия са наследници на Ислямска държава, така, че методите им се отличават само по това, че убийствата не ги публикуват сами в Нета !
16
2
 
10
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До 11Въобще не си запознат със случката или се правиш на разсеян. Ами точно у нас не минаха и казахме, като предоставят такива доказателства и ние ще предприемем действия, а в "цивилизованите страни" Г-жа Мей каза "че вярва, че са били руснаците и лично Путин". Всички мигом хекнаха да правят санкции. ;)
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв принц е това ве?! Това е някакъв резан каиш, дето сигурно освен по кози си пада и по магарета. Хайде имайте малко уважение и не му приписвайте на тоя титли!
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателите никой не ги обича! Какво си е въобразявал? Че едно Американско гражданство.Ще го спаси ли? Няма как!
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се изненадвам от арабските закони! За тях той си е предател.И са се възползвали от факта.Че е влязъл в посолството си.Та му сврстили маслото на бързо!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбраха ли още, че тоя води в класациите за нов антихрист? Запада за пари подтиска всички които нямат туземно съзнание, а величае някакви пустинни п0р0ве.
11
14
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Кой е Кашоги, с какво е прочуто името му и къде го е прославил, та ни занимавате по три пъти на ден с него?
10
5
 
4
 
! Отговори
до картофчо преди 5 години
Недей да сравняваш българските следователи, прокурори, съдии и закони с тези в нормалните държави. За разлика от тук при тях нещата стоят съвсем по друг начин. Това че в България подобни номера (няма име в разговора, няма документ за СРС-то и т.н.)минават, не значи че и в цивилизования свят минават. Само в пропадналите държави законите се четат и изпълняват дословно.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без знанието на баш принцовете на СА никой няма да посмее да го убие. По интересното е как изобщо са се осмелили на такова убииство. Принцовете много добре са знаели че Хашоги е Американски гражданин и е под закрилата на Американските закони. Освен да има задкулисна договорка с Краварите а Турция да им обърка плановете. Изобщо се получи манжа с грозде.
8
3
 
35
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
Гледайте сега на какво се вика двоен стандарт в политиката :)Тук при записи на разговори в сградата и телефонни разговори - нямало доказателства.А сега да погледнем за наскоро нашумелия случай Скрипал - единственото доказателство е че по улицата близо до сградата минали двама руснаци. Та на това неопровержимо доказателство всички повярваха и изгониха наред сума ти дипломати и наложиха санкции.Това петрола е голяма работа - всякакви доказателства заличава :)))