Осем години по-късно: Защо се провали Арабската пролет?

Нищо не остана от надеждите за живот в достойнство и демокрация
14 ное 2018 22:00, Елка Василева
113
Осем години по-късно: Защо се провали Арабската пролет?
Снимка: архив, Reuters

Европейците и техните партньори трябва да се разделят с илюзията, че уж силните режими в арабския свят гарантират някаква стабилност. Европа и занапред трябва да оказва помощ, но да я обвързва с определени условия.

Достатъчно е да хвърлим само бегъл поглед към политическата карта осем години след революционното избухване на Арабската пролет, за да установим, че от надеждите на хората за живот в достойнство и демокрация не е останало почти нищо, пише Дойче веле.

След това най-мащабно надигане на хората в арабския свят там настъпиха не мечтаните от тях  времена на „хляб, свобода и социална справедливост", а хаос и разрушения. Либия е пред разпадане, а в Йемен, бедняшката колиба на арабския свят, може би предстои най-голямата хуманитарна катастрофа в света, смята ООН. Само в Египет цари някакво спокойствие, но то е по-скоро измамно, едва ли не мъртвешко.

В същото време част от държавите на Арабската пролет се превърнаха в бойно поле на регионални конфликти. Войната в Сирия, която години наред се водеше като брутален сблъсък на верска основа, се интернационализира и се превърна в регионална и международна задочна битка между трети сили. Онова, което започна като мирен бунт срещу жестокия режим на клана Асад, междувременно вече е световен конфликт.

Единствено в Тунис, родината на арабското движение за демокрация, преходът от диктатура към народовластие би могъл да се развие добре, но само ако страната се справи с икономическите си проблеми. И Западът във всички случаи трябва да подпомага демократичния модел на тази страна.

Защо арабите тръгнаха на бунт?

Защото обаче се стигна дотук? Защо демократичният подем на Арабската пролет, защо надеждите за по-добър живот в свобода и достойнство, в крайна сметка се провалиха? Сигурно има много причини, които обаче са свързани не толкова с местната култура, колкото с тежкото наследство на диктатурите.

За да разберем правилно случващото се, трябва да подчертаем нещо много важно: бунтът на арабите беше резултат от кризата на националните държави в региона – а не негова причина.

Главна причина за тази криза е тежкият провал на управляващите (обикновено военни) елити в опита им да изградят модерна държавност. Тези елити контролират слабите институции и ресурси на държавите и прекалено често ги използват единствено в своя изгода. С течение на времето те се бяха откъснали от всекидневните грижи и болки на мнозинството хора в региона. А отказът им да се погрижат поне за някаква минимална справедливост окончателно уби доверието към властта в арабския свят – и особено в Египет.

Така с течение на времето всички арабски „режими на страха" ставаха все по-слаби икономически и все по-репресивни. Ислямистките партии постепенно се превърнаха в контравласт, но успоредно с това забавиха и естественото развитие на човешкия потенциал.

Разбира се, съществува и трети път: развитието на либерално гражданско общество. Само че арабските режими целенасочено го заприщват. Арабските деспоти открай време се тревожат много по-малко от конкуренцията на ислямистите, защото добре знаят, че ако опре ножът до кокала, Западът ще избере „по-малкото зло" и ще помогне на тиранията, а не на ислямизма.

Реставрация на авторитаризма, купища нерешени проблеми

От 2013 година насам в арабския свят върви тъкмо реставрация на авторитаризма, която не предлага никакви приемливи отговори на предизвикателствата на днешния и утрешния ден. А това е особено тревожно, като имаме предвид, че социално-икономическите проблеми, които всъщност доведоха до Арабската пролет, не само не са решени, но дори рязко се влошиха.

Днес всеки трети човек в арабския свят е по-млад от 23 години, тъй че за идните 20 години регионът ще има нужда от поне 50 милиона нови работни места. Само че никой не знае откъде ще се появят те. На този фон можем да се опасяваме, че без дълбоки политически и икономически реформи държави като Египет, например, скоро могат да станат неуправляеми.

Точно на това място Западът трябва решително да се намеси. Германия и нейните партньори трябва и занапред да предлагат помощ, но да обвързват това предложение с определени условия. И най-вече с изискването да се води сериозна борба срещу масово разпространената корупция, да се провеждат икономически реформи, да се насърчава възникването на средна класа, гражданско общество и върховенство на закона. Европейците и техните партньори трябва най-после да се разделят с илюзията, че уж силните репресивни режими гарантират някаква стабилност в региона. Защото в действителност тиранията никога не е стабилна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пулни глупости... ...арабите изобщо не тръгнаха да колят за свобода и демокрация, а защото така им наредиха ходжите и защото в корана пише за джихат! Дойче Веле много добре знаят това, така, че да не баламосват хората отново! Нали така, Е л к е?!
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпитe западняци не трябваше да разбутват Ирак, Либия, Сирия, Афганистан.... може би сега нямаше да има бежанци и Западна Европа все още щеше да е бяла! Демокрация не вирее в мюсюлмански държави, никога не е имало такава система там и няма да има! Набийте си го в празните чутoри. И спрете да се държите като спасители на света и да трошите пари из разни хрaлупи. "Какво щял да прави Египет без нашата помощ" - да се оправят. Спрете с колонизаторското си мислене да сте на всяка манджа мерудия.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа свършва във Виена. Който не ми вярва да вземе един сръбски автобус и да се вози на гюролтия, сред пушещи и псуващи ... европейци.Нататък никой не ще демокрация и свобода.Погледнете българските демократични политици, а и гръцките и турските такива. Турям и Турция в кюпа, щото е членка на нато. Северно Атлантическия Съюз.Хем е северна, хем е атлантическа.Меркел пада, но Боко или Путин и Ердоган могат само да ги .... свалят. Инак не.А па братята араби, персиици и прочие салати .......
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рядко глупава статия.В момента, в който европейците и американците свалиха диктаторите в няколко държави, спокойствието умря.А там, където не успяха, се опитаха с метежите. Ама дойдоха "демократичните" ислямисти и в Египет например много бързо мислещите отвяха ***.Затова е големият рев - "послушните" диктатори вече нещо ги няма....Ама от Дойче Веле това в прав текст никога няма да го чуете....
25
7
 
2
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 5 години
Тези са Мюсюлмани - тази религия има Книга наречена Коран .Всички очакваме че в тази книга има послания .Истината е че корана е някаква книга без изречения в нея - само ходжи и имами без образование я четат .
24
0
 
13
 
! Отговори
ъх преди 5 години
Арабската пролет не се е провалила, тя е напълно успешна за когото трябва.
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наивници, арабската пролет беше умишлено подпалена и провалена за да се напълни Европа с всякаква измeт. Глобалначия пакт за миграцията ще бъде продължение на шоуто на ужасите. Нелегалната миграция ще се превърне в легална и мигранти ще могат да те съзят за ксенофобия ако им се сториш расист.
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не беше арабска пролет, а разчистване на терена около Исраел! И да, само в Сирия не им се получи, робите от САЩ не успяха да разчистят терена в Сирия за да няма кой да заплашва богоизбраните най великите на планетата манггалските евреи !
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В арабските държави исторически никога не е имало условия за демокрация и никога не е имало демокрация. Хората от самоуправление и политическа отговорност не разбират. Затова след всеки мимолетен опит следва насилие и някой силен лидер взима властта и управлява като диктатор.Русия между другото е същия случай
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Живота е обратното на Хилари Клинтан, колкото по-малко знаеш, толкова повече не се страхуваш"Последния мъж на Земята
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментар 1 позна отговораБраво
18
0
 
28
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Добре че е Дойче Веле да ни казва кое е добро и кое-зло,както и как да живеем Соросоугодно...Особени благодарности и на милата Ел.ка,която редовно ни залива с тая помия.
17
0
 
29
 
! Отговори
Из "Народна мъд преди 5 години
Човек и добре да живее, може да срещне американец, искащ да го спасява.
16
0
 
29
 
! Отговори
ЦРУ и Клинтъница преди 5 години
"Арабската пролет" бе проект на ЦРУ с личната подкрепа на Обама и Клинтъница.През тези години Китай започна да влага зелените хартийки наречени долари в огромни инвестиции в Африка. Започна от по-изостаналите страни и след това китайците започнаха да инвестират в Северна Африка. Като видяха нарастващото влияние на Китай в този регион, САЩ организираха хаос за да попречат на това. Както се казва по филмите - нищо лично, просто бизнес. За съжаление отново милиони човешки съдби бяха разбити.
15
0
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Майко мила! Дойче веле... До къде докараха Германия... ;-(
14
2
 
12
 
! Отговори
Един там преди 5 години
Да видим сега Боковата есен защо се проваля.
13
0
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Първобитното арабско общество винаги ще има нужда от диктатор ,който да го бие по главата като не слуша ,в противен случай правят каквото си искам ,резултатите ги виждаме навсякъде из западните държави ,абсолютно ненужно беше свалянето на военните светски лидери и замяната им с ислямисти на власт ,но администрацията на ислямиста Хюсеин Обама реши друго ;) !!!
12
1
 
14
 
! Отговори
11 преди 5 години
Изобщо не се е провалила, напротив, точно това е била целта.Значи, според тая тъпня, в било илюзия, че в Либия имаше демокрация при Кадафи още когато в България цареше социализма. И как така случайно там се печелеха американски долари...
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче зеле фалшиментеле пак лъже.
10
3
 
24
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Как да се е провалила арабската пролет?! Че тя беше създадена от Световното Албанско Правителство за да се залее Европа с диваци и блестящо се изпълнява!