НАТО иска Русия да върне пленените моряци

Действията са пряко военно нападение, отчита Алианса
26 ное 2018 21:40, Красимир Ангелов
163
НАТО иска Русия да върне пленените моряци
Снимка: БТА

Като пряко военно нападение определи НАТО действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море срещу пленените украински моряци. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници.

Още по темата
По неговите думи съюзниците призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила.

Всички съюзници изразиха пълна си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, добави Столтенберг. Той призова за спокойствие и сдържаност, както и Русия да осигури безусловен достъп до украинските пристанища и свободно движение на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море.

Столтенберг отбеляза, че днешното заседание бе свикано след разговора му тази сутрин по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Той поясни, че Украйна има правото да поиска такова заседание в случай на пряка заплаха за териториалната си цялост, политическата независимост или сигурността.

По думите на Столтенберг последните събития само припомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съюзници осъдиха агресивното руско поведение. Русия трябва да спре подкрепата си за отцепническите военни групи. Наблюдаваме много внимателно обстановката, за да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна, посочи Столтенберг.

Той определи вчерашните събития като "много сериозни". Столтенберг посочи, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на поведение на Москва и влошават обстановката.

НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.

Столтенберг утре ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
17
 
! Отговори
П преди 5 години
Нато да си гледа работа
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобине е съвсем така ...но дори и да е ....Крим е Руски ...Руснаците признаха референдума и ги приеха в РСФСР .... в крим между украйна и Русия съществува граница вече 5 години .......украинците какво търсят там с гемийте си ? ....това си е жива провокация...Руснаците са търпели търпели ...па накрая са решили да се поразходят на лов за ураински гемий ....Факта че военното положение в украина от 60 днена стана 30 говори едно ...до 30 дена ще има нова провокация !
65
2
 
9
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Отчаяните cедеруги могат да бъдат спокойни ще ги понапляскат нарушителите и ще ги пуснат да се приберат пеш в украйна
64
9
 
2
 
! Отговори
Реално погледнато преди 5 години
До Анонименто балканите са били римски преди да ги полазят бълхарите...
63
2
 
7
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
До 64Еврика! Ми ако Киевска Русь е Русия, значи лъсват глинените крака укропитеците, а както знаеш те са идеологически братя с македонистите или хунзите. Остана само да се разберат помежду си на кой аджеба е Луната и кой пръв е създал Слънците.Иначе да - ние сме им дали писменността, а те Свободата. Тук не виждам противоречия. Странно е, че питаш за другото: РФ е велика ядрена държава от глобален мащаб и шеста икономика в света. А какво в момента е България е по-важният въпрос?
62
3
 
8
 
! Отговори
11 преди 5 години
Керченският пролив си е руски - оттук нататък всеки, който преминава оттам, ще си плаща наем. Че имало украински пристанища на Азовско море, на никой не му пука. Боли го чeпа руснака, че там имало някви хохли, дет искат някви гемии да им закарат цигари и пиене.
61
3
 
6
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Натото може да иска носни кърпички,трябва ли затова да работи в ефир.
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Какво е НАТО?Не. НАТО е фабрика за боза.
59
1
 
31
 
! Отговори
Какво е НАТО? преди 5 години
Някоя организация с нестопанска цел ли е?
58
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 56"Бобка а ти знаеш ли къде точно са навлезли тези с катерите ...защото ако попрочетеш малко в интернет се оказва че са влезли в руска зона .....протока го остави ..."Украинците влизат в 12 милната зона на запад от Крим срещу Одеса и продължават да плават с часове вътре в 12 милната зона заобикаляйки Крим от Юг. След повече от 3 часа най-накрая Руснаците "забърсват" влекача, който се поврежда и спира а поне час по-късно след предупредителни изстрели пленяват и другите два кораба
57
3
 
19
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Само да напомня на сорошнята и наследниците на българските фашизоиди, че "демократичният" Запад доста порядъчно си разбомби една християнска православна държава в центъра на цивилизована Европа (и куп други в Близкия и Далечния Изток). И единствени пуснаха по граждански обекти (Япония) първата демократична атомна бомбардировка в света. Накрая джендърите да си кажат колко вкусно е кравешко аки. Ммм..
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всъщност създателя на украйна е татко ленинитой че човека създал УСССР- и я правят член на ООН както и БССР- белорусияв оон ето е имало СССР,БССР,УССР- така че правилните паметници в украйна са само на ленин ама те са по -тъ.пи и от поляците така че скоро няма да им съмне е па и ние почваме да им приличаме - лошоо
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Шматка, Владимир пуска Топол М и за 5 минути ракетата с ядрен заряд е до всяка точка на Европа изстреляна от Сибир, а до Вашингтон и Ню Йорк стига за 15 минути. Не му трябват танкове на Вова, папагал.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16 век при възстановяване на кевската патриаршия от вселенския потриарх от константинопол в документа е записано- молорусиятермина украйна е въведенот авсроунгари първа световна война когато в първия концентрационен лагел са избити 60 000 руснаци- мирни200 хиляди са напуснали днешна западна украйна бягайки в русия и 80 00 са избити при повторното заемане на западна украйна от автроенгарцитетогавашните са умирали да са руснаци - внуците им сега искат да са украинцибезмозъчно ленинско племе
53
4
 
10
 
! Отговори
Препис преди 5 години
Наистина е комично! :):)"1/3 от Украинския военоморски флот е конфискуван от руската гранична полиция :)Руснаците даже не са пуснали военоморските си сили в действие!"
52
15
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Бай ПеткоРусия има 15000 танка От тях 14000 са за скрапПутин може да прекоси Европа само с Аерофлот.Другото е съновидения на изперкали кУмунисти
51
3
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Проучете опреация "Гладио"на нато и ще видите терористичните корени натази бандитска организация!
50
3
 
18
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
ОТАН да си гледа работата. Киевска Русь е Русия, както и Крим. Аман от псевдошовинисти като "великите" укри и нашите братя отвъд Вардара, които обявиха, че Луната е тяхна. Вова, мочи ети хохлов, че да гледаме сеира на сорошнята.И бг фашизоиди да си гледат работата. Светла памет и лека му пръст на великия Александър II ! Завинаги в нашите сърца, императоре.... Поклон!
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБобка а ти знаеш ли къде точно са навлезли тези с катерите ...защото ако попрочетеш малко в интернет се оказва че са влезли в руска зона .....протока го остави ....
48
12
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Жужето е решило да умори алкохолиците от глад...