Криптовалута ги хвърли в "джаза": Бандата, източила 5 млн. лева

Тримата се възползвали от пропуск в сигурността на системата
27 ное 2018 17:00,
71
Криптовалута ги хвърли в "джаза": Бандата, източила 5 млн. лева
Снимка: Facebook

Банда с джаз певец източи 5 млн. лева във вид на криптовалути, възползвайки се от пропуск в сигурността на системата.

Милена Митева и съучастниците ѝ - джаз певецът Димитър Карбанов и Любомир Болчев, ударили платформата FuturoNetwork. В нея се търгува с криптовалутата FuturoCoin, пише "24часа". Тя е подобна на биткойните. Откраднатото се равнява на 5 млн. лв.

Веднага след удара тримата решили да прикрият следите си. За целта обърнали откраднатите futurocoins в други криптовалути. Така се сдобили с етери, лайткойни и монеро. След това започнали да търгуват и с тях.

Още по темата

Този път тримата разменили средствата за най-популярните виртуални пари - биткойн. По това време обаче антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП ги надушили и започнали да ги наблюдават. Митева, Болчев и Карбанов започнали да харчат. Купили си кола за 60 хил. лв.

Тримата са арестувани на 22 ноември. От домовете им са иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари.

Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

След акцията колата и криптовалутите са конфискувани. За лидер на групата е сочена Милена Митева, която от години се занимава с криптовалути. Тя и певецът са оставени в ареста от спецсъда. Любомир Болчев е на свобода с гаранция от 50 хил. лв. Решението може да се обжалва пред спецапелативния съд.

И тримата са неосъждани. Групата е обвинена, че е действала като банда за измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да пазят, тия с пари дето са останали тук да ги харчат те гледат да им ги вземат, защото все още няма регулации при криптовалутите, лесно като да вземеш от дете близалка. За това бягат и инветиторите от тука. Аз ако имах техните 5 милиона дим да ме няма от тука. Криптото върви в целия цивилизован свят. Сигурен съм че сега съжаляват.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз не виждам нищо незаконно тук, щом не е международна полицейска операция, значи нашите ченгета видели някой с пари и искат да му ги вземат.
57
2
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Умрела работа. Щом джаз певец може да хакне платформа за електронна търговия, питам се какво ли може да надроби гимназист от Перник.
56
0
 
1
 
! Отговори
Животното666 преди 5 години
До Анонимен(56)...пиши на Близард да те направят на SCV поне от NPC.
55
0
 
1
 
! Отговори
Животното666 преди 5 години
До Анонимен (56)Ами тъй като снощи беше изморително със-знаеш кой, сега виждам, че е възможно някои изречения да се пренапишат, но смисъла не бих го сменил за нищо. Бих помолил да поработиш върху стила си на интернет-гето критика от преди 10 години. Пиши повече от един безсмислен ред, ако обичаш. Реагираш все едно си на живо пред някой.. в кръчма или *** гето. Нямаш го този ъпгрейд където два пъти се замисляш върху нещо преди да си отвориш устата...
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всякъде личи полицейски обир. Как нашите полицейски корифей знаят кой и как е обрал онлайн борса за валута? Какви доказателства имат? Всичко изглежда като нагласена работа да ги оберат куките докато са в ареста.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от " джаза " какви работи правят с биткойни.А за чалкгарите няма ли новина.?
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Животното666 (53)Що се мъчиш да мислиш като не ти идва?!?!?!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя с гаранцията е изпържил останалите.Но това си в класика при аматьорите.А и не само при аматьорите.Тези ако бяха поне малко тарикати щяха да са мнооого напред с материала.Да гепиш 5 милиона и ушеви да ти ги вземат.На това му се казва баламурник.
50
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
пффф на мен винаги ми се разминава,щото карам колело за 60лв
49
1
 
7
 
! Отговори
Животното666 преди 5 години
Спекулата е фундаментална част от пазара (който и да е, когато и да е в историята) и е голяма измама когато ви набият поколение след поколение в главата че там може да се търси и намери някакъв голям кумчо вълчо. Просто е крайна мярка когато за пореден път те изпуснат контрол над икономиката да обвинят някои от фундаменталните и неуправляеми реалности на пазара - идеята че нещо може да струва повече в бъдеще съответно го купуваш и продаваш по-късно. Това е такъв фундамент че все едно полове..
48
1
 
5
 
! Отговори
Животното666 преди 5 години
Но Журналята пак ви държат мозъците изкъсо (докато си мислите че мислите свободно между другото) хулите за спекула тук и в другата тема но съм убеден че не може да обясните защо ултимативно това е нещо лошо и как вреди на света.Всеки път когато има по-сериозен икономически проблем политиците и кучетата им на каишка - журналята надуват клаксона за спекулантите които прецакват пазара, икономиката, те са причината да имаме по-малко пари. И така стана един голям мит за тези спеуланти, но са глупос
47
1
 
5
 
! Отговори
Животното666 преди 5 години
Какво е да не можеш да се спреш на време. Ама бездна пълни ли се? Много мирише на необуздани сиромашки комплекси тая история, или просто са се загубили в измамата и са почнали да пропускат детайли. За Крипто търговия се плаща данъци почти в целия цивилизован свят вече, от години. Какво значи спекула и спекулант. Много тежко сочене с пръст е - но защо? NPC-та ли сте какво сте? Ако си купите нещо с идеята че вероятно ще стане по ценно и намерение да го продадете това е спекула. Всеки го прави
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако някой спечели някакви пари, които не е сигурно още дали е откраднал или не - и името и снимката му цъфват по медииите, а ако някой друг убие човек, тогава му се крие лицето и се пише с инициали Г.Ш. примерно. Логика? Йок!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами че тя и другата валута е без покритие отдавна, не само криптовалутата. В САЩ си я печатат мнооооооооого отдавна без покритие, затова правят от време на време по някоя криза, защото нещата излизат извън контрол.
44
0
 
4
 
! Отговори
и аз да питам преди 5 години
От кой пропуск в системата са се възползвали? Може ли да и на мене да кажете? Като не става с джаз, ще започвам с кражби! хахахахахаха
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тва са съвремени щуротии, измамничества, крипто и т.н. света се занимава вече само с някакви измами.
42
0
 
3
 
! Отговори
ноби преди 5 години
притежаването и търговията с криптовалути е законно, дори го има в данъчната декларация - приходи от търговия с криптовалути. кражбата не е
41
1
 
16
 
! Отговори
Ядрен физик Гошо преди 5 години
Грешката им е била че са ги показали наяве тия пари с покупката на колата. Комплескът на суетния бедняк се е задействал и са решили да покажат заможност. И тогава е щракнал капана. Можело е да ги изперат тези пари по много по-елегантен начин, аме не - кола та кола!
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БезпартиенБиткойна, го писаха обречен още 2010-а. Сега сме 2018-а и не виждам, кое му е обреченото..С ВТС е свършено! Едно е ценичка от няколко цента, през няколко долара до към няколко стотин долара, а друго 2, 3, 5... 10 ... 20 хилки ?! Луда работа! Никакъв шанс няма биткойна за ръст ... туто-финито.... Няма да има на кого да го пробуташ...