Цените на горивата тепърва щели да пълзят нагоре

Бизнесът съгласен да покаже печалбите на касовия бон
3 дек 2018 12:15, Екип на Investor.bg
37
Цените на горивата тепърва щели да пълзят нагоре
Снимка: архив, БулФото

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са съгласни с идеята на касовите бележки от бензиностанциите да пише как се формира цената на горивата и какъв е маржът на печалба.

Още по темата
Цените обаче трябва тепърва да се повишават, заяви по bTV Живодар Терзиев, член на Управителния съвет на БПГА.

Той коментира, че 7-8 пъти са се понижили цените на горивата през последния месец, но посочи, че това не е заради протестите, а заради тренда на петрола.

По думите му темата за цените е доста притеснителна, когато се коментира в публичното пространство. През последната една година при условно бавно покачване на цените, но устойчиво, за периода април-октомври цените в България изоставаха значително, отбеляза Терзиев.

Държавата е партньор в търговия на горива на 50%, в някои случаи на 55%. Предвид, че тя прибира половината от крайната цена за потребителя под формата на акциз и ДДС, напълно нормално е да участва в този процес, смята още Терзиев.

По думите му за картел на пазара на горива не може да се говори, защото държавата има участие от 50% в "Лукойл".

"Това е несериозно. Акцизът е най-нисък у нас и това никой не го отрича. Ако той се повиши, и цените ще скочат", каза Терзиев.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
37
 
! Отговори
LosHo преди 5 години
Така е .. цената на бензина падна заради по-ниската цена на петрола, за това при Марешки падна с около 10ст на литър за 3 седмици. Но точно заради протестите бензинът по големите вериги падна не с 10ст, а с 40ст на литър. Еййй голяма мафия при горивата и не спират с медийната кампания да лъжат хората.
12
1
 
2
 
! Отговори
Охлю Бохлю преди 5 години
Да пълзят цен ите, щом няма да "рипат"....
11
2
 
6
 
! Отговори
да ви светна преди 5 години
Цените по цял свят скочиха понеже Иран, много удобно за енергийното лоби, реши да тества балистична ракета със среден радиус. Това оправи пазара на нефта който беше паднал под критичнната граница $50, след което рязко отскочи и сега е $53. В подобни ситуации винаги се случва нещо, я с игил я с иран или подобно. Всичко в политиката е цирк, гледайте БОРСИТЕ и БАНКИТЕ около тях и заради тях се случва всичко на политическата сцена. Не се дръжте като овце, спорейки кой бил добрия кой лошия политик.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как без картел цените да са точно 2.04 за А95. Едно време базовата дневна цена бе публикувана в сайта *** Лукоил и в 12 вечерта бензиностанциите сменят с промяна по локален процент.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Май ще излезе, че собствената ни държава ни дере яко, за да пълни гушите на няколко любими бизнесмени..."Навсякъде по света е така, но тук просто не е останало за дране, а дооглозгват кокалите. Иска им се и на тях да има какво да дерат, ама няма.
8
1
 
18
 
! Отговори
Жеко куршума преди 5 години
Маааааалко се поуспокоиха страстите е айдеееееее, пак почват да ни дерат! Много са алчни!
7
0
 
21
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Грешка!Цените пълзят надолу, а нагоре винаги скачат!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днесът пише едно, а другите медии пишат друго- има картел на горивата. Картел между Лукойл и държавата.Популизмът е лошо нещо, Лобизмът е хубаво нещо.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще излезе, че собствената ни държава ни дере яко, за да пълни гушите на няколко любими бизнесмени...
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааа,протестите спряха и цените пак щели да тръгнат.А уж не ги намалиха заради протестите.Ама ние пак ще излезем.И без това всички други цени се вдигнаха и мизерията се задълбочи още повече.Стига сте се гаврили с народа,за да не му прелее чашата.
3
0
 
9
 
! Отговори
hmmmm? преди 5 години
Той коментира, че 7-8 пъти са се понижили цените на горивата през последния месец
2
0
 
12
 
! Отговори
.. преди 5 години
Не думай! Никой от нас не си го беше и помислил!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещастници