Настъпва "ерата на гнева" – милиони ще страдат, милиони ще са бедни!

Кристин Лагард: Привилегировани категории от населението ще могат да живеят до 120 г.
5 дек 2018 19:30, Елка Василева
221
Настъпва "ерата на гнева" – милиони ще страдат, милиони ще са бедни!
Кристин Лагард. Снимка: архив, Reuters

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за възобновяване на международното сътрудничество, опасявайки се от настъпването на "ера на гнева", при която неравенствата могат скоро да станат по-големи, отколкото по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в престижната библиотека на Конгреса във Вашингтон, Лагард призова за "нов мултилатерализъм", който да направи така, че "икономическите облаги от глобализацията да бъдат разпределени сред всички, а не само сред някои".

По думите й световната търговия трябва да бъде "ремонтирана": "Необходимо е да се стремим към деескалация" на търговското напрежение и да подобрим системата за обмен, като "премахнем субсидиите, които водят до изкривявания" и като защитим правото на интелектуалната собственост.

На въпрос за сключеното 90-дневно примирие между Пекин и Вашингтон Лагард заяви, че не е "сигурна" дали това ще прерасне в търговско споразумение за три месеца, но приветства "значителния напредък". Според нея е важно да има разбирателство между двете страни и те да се споразумеят по ключови принципи.

Споменавайки Великобритания, управляващата директорка на Международния валутен фонд заяви,че все повече и повече британците съжаляват за Brexit-а: "Мисля, че има съжаление на много места в Европа. Мисля, че има повече съжаления във Великобритания, отколкото преди 6 месеца."

Освен това в речта си Лагард призова за нова система на международно данъчно облагане.

"Компаниите имат в момента планетарно присъствие, но правителствата не са намерили добрия данъчен отговор"', изтъкна тя, критикувайки стратегиите за данъчна оптимизация, при която много постъпления от данъци не влизат в хазната.

Без това " преосмислено международно сътрудничество" Лагард се опасява, че след 20 години, до 2040 година, "неравенствата могат да станат по-големи, отколкото са били по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век".

Тази "ера на гнева" ще противопостави технологичните гиганти-монополисти срещу икономически слабите страни, а привилегировани категории от населението "ще могат да живеят до 120 години, докато милиони други ще страдат от бедност".

Има опасност "бездната между стремежите и действителността" да "подхрани гнева и огорчението", предупреди тя.

Твърдейки, че остава "оптимист", Лагард увери, че "ерата на осъществяването на нови идеи" е възможна. Тогава икономиките ще се възползват от възобновяеми енергии, от по-голяма интеграция на жените на трудовия пазар, а големите компании ще проявяват социална отговорност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Бъдещето е като почнеш да гледаш към дъното!
164
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ей такива като тази съсипаха Европа.*** без капка мозък-те нали са добре какво им пука.Напълниха Европа с всякакви ***,да му мислим ние обикновенните хора.
163
2
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
чета и си мисля за едни лоши хора с дълги носове и много крадени пари.които и сега живеят по 115 години с по седем сърца сменени все от млади хора.Млади хора умрели подходящо да дарят органи за дългите носове.Специално умрели млади хора много навити за даренияМисля си че лошите хора трябва да бъдат накарани да дават отчет и отговорност.Например как и по колко зелени пари печатат с машините си и по този начин определят колко бедни да сме ние-работещите хорасега ще ми изтрият коментара :)
162
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Бъдещето продължава ли така икономиката е описано във филма "Elysium".
161
2
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Ходжа ЕфендиТоя па туркестанецАбе ти нормален ли си бе?!!!!!Май не са ти рязали само *** ами и мозъка-ако си го имал някога.
160
6
 
9
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Всчко ще си доди на мястото с една хубава трета световна. Мирът не е нищо повече освен доказателство за такава мизерия, която не позволява да се води война като хората.
159
1
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Кристин Лагард: Привилегировани категории от населението ще могат да живеят до 120 г. ВИЖ СЯ ДРАГА , НЯМА КОЙ ДА ОСТАВИ ДЪЛГОТРАЙНО И БЕЗКРАЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА *** В ИМЕТО НА "ДЕМОКРАЦИЯТА"
158
2
 
13
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Настъпва "ерата на гнева" милиони ще страдат, милиони ще са бедни! - И ПОСЛЕ ИДВА ГИЛОТИНАТА.....КОЙ ЛИ ЩЕ Е ПРЪВ ТОЗИ ПЪТ
157
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави ли ви впечатление, че всеки протест от поне година-две насам е, не защото хората искат нещо "отгоре", а защото е измислен нов закон които им взима нещо, което досега са имали?
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има всякакви парламенти, които всеки ден бълват Бонус-малуси, данък стара кола, без винетка няма преглед, истанбулски конвенции, енергийна борса и т.н. ще има бедни. Те всеки ден измислят нещо с което да се справяме, и ние докато се справим, те вече са измислили още 20 такива неща. ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ ЗАТВОРИ. ИМАМЕ СИ ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ЗАКОНИ.
155
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяха че източните държави тръгнаха да се оправят и направиха кризата от 2008, сега е същото. Просто партньорство между запада и изтока е утопия в която само ние наивно вярваме.
154
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИСТИНАТАДемек идва краят на тая кържава епоха на подивял капитализъм,по-добре див капитализъм отколкото див комунизъм.
153
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От нищо нещо не става. Бедния няма как да стане по-богат просто ей така. Ако милионерите и милиардероте започбат да раздават пари на бедните,ще настъпи голяма инфлация и бедните ще си останат бедни.
152
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиони ще са бедни ми звучи успокояващо защото сега са бедни милиарди.Само в Бг-то има милиони в момента
151
1
 
9
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 5 години
тази изглежда на толкова
150
7
 
30
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Демек идва краят на тая кържава епоха на подивял капитализъм, където една шепа мошеници и кърлежи да паразитират на гърба на масите робуващи хора! Голяма работа направили англия, холандия и тем подобни като са смукали злато, кръв и диаманти от колониите....хахаха то така всеки може да направи голяма работа, демек с чужда пита помен да прави. Свършва тая песен вече и друга цигулка ще застърже и революции в световен мащаб ще има.
149
0
 
23
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Забравих да поясня религията на тате и дядо.Тя е, че ако някой ти удари шамар е добре да обърнеш другата буза. Ся ... ако е могъл да ти удари шамар е добре да се замислим за оцеляването. А най-добре е да го застреляш преди да ти удря шамари.Аз съм Източноправославен.:-)
148
1
 
10
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Искаш да кажеш, че човек не е достатъчно мъдър за да се управлява сам?
147
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се получава,когато капиталите се концентрират в малко ръце.
146
3
 
12
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
А в исляма много ме смущава едно нещо.Ако си праведен има много девици там горе.Това е добре, но ако аз ги използвам/консумирам то те вече минават в друга графа и кво става после???Регенерират ли ги или после има други. Въпрос на стандарт май е. Ама мен ме смущава, та ще карам с религията на баща ми и дядо ми.