Грипът настъпва – кои хора са по-застрашени?

Той създава риск за миокардити - възпаления на сърдечния мускул
9 дек 2018 10:05,
16
Грипът настъпва – кои хора са по-застрашени?
Снимка: BulFoto

На въпроса кои хора са по-уязвими за тръгналите 2 щама на грип у нас черният хумор отговаря: има за всички. И двата са от А тип. Преведено в практическа мярка, тези вируси са с потенциала да пораждат пандемии. В исторически план това се случва 3-4 пъти за столетие и винаги отговорността е на А типа. Последното “втрисане” беше през 2009 г., когато се появи пандемичният свински грип - А/Н1N1. Неговите потомци са най-активни и в момента, но вече доста хора имат някакъв имунитет. Другият появил се в България вирус също е от А групата - А/H3N2. Симптомите и ходът на инфекциите е сходен, но наблюденията са показали, че Н1N1 поваля повече деца, млади, пълни хора и бременни. Другият щам по-лесно разболява хора над 55 г., пише 24 часа.

Още по темата

Засега случаите на грип са малко, ще се увеличават през декември и е възможно вероятно епидемия да се разгърне през януари, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Данните се докладват първо на него, тъй като националната референтна лаборатория по грип е под шапката на НЦЗПБ. Кой точно щам ще я предизвика у нас, отсега не може да се каже.

С по-голяма сигурност на база минал опит може да се предвиди какви ще са усложненията при единия и при другия вариант. H3N2 по-често генерира проблеми в белите дробове и прави пневмонии. Н1N1 сякаш се е специализирал в неврологичните усложнения и особено в енцефалитите. По най-нови данни на СЗО всички видове грип създават риск и за миокардити - възпаления на сърдечния мускул.

При съмнение, че грипът преминава в бактериална инфекция, веднага трябва да се търси лекар. Симптомите се разпознават и интуитивно - не намаляват след обичайните 4-5 дни, добавят се проблеми с дишането или главоболие, светлобоязън, обърканост.

В общия случай обикновено край един болен от грип 4-ма добиват имунитет, без да развиват симптоми, показват данните на епидемиолозите. Кой ще бъде този с късата клечка? Зависи не толкова от щама на вируса, а от реактивността на индивидуалната имунна система. Вероятността грипът да завладее напълно организма е най-голяма при подкопани от хронично заболяване защитни сили, в риск са и хора с имунна недостатъчност и трансплантирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
къпете се преди 5 години
ПАзете се от активни спец ваксини уж против грип ..жертвите години наред не могат да се излекуват.АКо ви облъчат прибирате се и топла вана с сол Ако нямате вана дрехите в пералнята веднага топъл душ и краката в гореща вода с морск а солНЕ слушайте радио..
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧичоТака си е, ваксината трябва да се усвои, що пари са получили фирмите, има и още да получават...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много "умен" въпрос, я дали можем да отговорим?:1. Старите, немощни, недояли, болни и ЗЪЗНЕЩИ С ИЗКЛЮЧЕНИ (80 % от пенсионерите) РАДИАТОРИ, хора.2. Недохранени деца, деца без необходими грижи от родителите3. Мръзнещи хора вкъщи заради бесните цени за отопление4. Ниската обществена хигиена - България е една от малкото държави, където масово се плаща, и то скъпо - за тоалетна, дори в библиотеки, музеи и други културни заведения, за топла вода там не се е чувало...5. Ниска лична култураи т.н
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Северна Америка дали ще има грип?
5
2
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Как така кои са застрашени?! Ми разбира се, тези, коитоне са се ваксинирали.
4
7
 
7
 
! Отговори
Започва преди 5 години
Тези данни от къде идват? Тези които пращат данните пращат и вируса.Води се биологична война срещу хората. Търсете ги.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипният вирус е по- стабилен в студеното време. Ниската влажност също помага на вирусните частици да се задържат във въздуха по- дълго време. Грипният сезон в северното полукълбо е ноември- март. Това излиза в google относно грипа и зимата.Не всичко е HAARP, chemtrails, Area 51 и подобни. Грип е имало от древни времена, ще има и за в бъдеще. По- скоро се притеснявайте от храните, с които ви тровят. Там нещата вече са сериозни.
2
4
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Тази статия достига до вас благодарение щедрата финансова помощ на Новартис и ГлаксоСмитКлайн, при активното съдействие на техния щатен служител Кантара.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има медик във форума нека обясни как аджаба тоя грип идва за Нова година точно, това да не е прелетна птица!? И защо журналистите не повдигат темата когато им дойде лекар за интервю, да питат как така знаят щама и как така идва точно за Коледа!