Пактът за миграция на ООН предизвика криза в Белгия

Националистите напуснаха кабинета, премиерът лети за Мароко
Обновена: 9 дек 2018 08:38 | 9 дек 2018 08:33,
32
Пактът за миграция на ООН предизвика криза в Белгия
Снимкa: Reuters, архив

Белгийското правителство загуби парламентарното си мнозинство, след като министрите от фламандската националистическата партия N-VA напуснаха четирипартийната управляваща коалиция в събота.
N-VA е най-голямата парламентарна група в Камарата на представителите на белгийския парламент.
 
Правителството ще продължи да работи като кабинет на малцинството, съобщи премиерът Шарл Мишел в изявление към гражданите, направено в 22,30 ч местно време снощи. В него той съобщи, че приема оттеглянето на фламандските националисти и им благодари за досегашните усилия.
 
Лидерът на крайно дясната N-VA Барт де Вевер напусна извънредното правителствено заседание, което трябваше да прецизира позицията на Белгия по Пакта, започнало в 20 ч снощи само 30 минути след началото му. По-късно, на пресконференция, на която присъстваха и петимата членове на кабинета от партията, той обвини Мишел, че ги принуждава с позицията си да излязат от управлението, тъй като неприемането на декларацията за миграцията на ООН е черта, която не могат да престъпят.

Още по темата

Националистите от N-VA смятат, че платформата за международно сътрудничество за миграцията на ООН ще поощри пристигането на повече имигранти в Европа и ще подкопае усилията на Белгия да държи твърда политика срещу нелегалната миграция.
 
Премиерът Мишел съобщи, че е назначил временни заместници на местата на напусналите и, че ще пътува днес за международната конференция в Мароко, където ще бъде приет Пактът, за да го подкрепи от името на Белгия.
 
Следващата седмица премиерът ще води консултации в парламента за бъдещето на правителството, в което остават две либерални и една християн-демократическа партии.
 
Според наблюдатели е малко вероятно да бъдат насрочени предсрочни избори преди редовните през май и правителството ще продължи работа като кабинет на малцинството.
 
Назначаването на нови министри на мястото на напусналите обаче ще отнеме време, тъй като според белгийската конституция в кабинета трябва да има равен брой представители на фламандската и френскоезичната общност.
 
В правителството N-VA държеше влиятелните постове на вътрешния, финансовия и министъра на отбраната, заемани досега от Ян Ямбон, Йохан ван Овертвелт и Зандер Луунес, както и позициите на държавни секретари за миграцията, за борбата с бедността, заемани от Тео Франкен и Зухал Демир.
 
N-VA оттегли министрите си, след като премиерът Мишел успя да осигури в четвъртък широка подкрепа на останалите партии в Камарата на представителите за Пакта. Той се обърна към депутатите, след като националистите отказаха да се присъединят към виждането на останалите в управляващата коалиция. Така той успя да овладее кризата, заплашваща падането на правителството, като поиска парламентът да потвърди позицията за подкрепа на Пакта.
 
През септември от трибуната на Генералната асамблея на ООН Шарл Мишел обяви, че Белгия застане зад Пакта.
 
До момента 6 европейски държави, сред които и България, са заявили, че няма да подкрепят Глобалния пакт за миграция на ООН. Първа Австрия, която държи в момента председателството на Съвета на ЕС, обяви в края на октомври, че не възнамерява да гласува за декларацията. Подобни заявления направиха още Унгария, Полша, Чехия и Хърватия. Европейската комисия призова във вторник всичките си членове да застанат зад Пакта, който беше изготвен по инициатива и с активното участие на ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
14
 
! Отговори
Бучински преди 5 години
Ловният сезон е отворен
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
елитите са се самозабравили, трябва опреснителен курс по демокрация и за кого трябва да работят
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сидеров беше прав да напуснене евросъюза
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даваха по телевизията един квартал Моленбек в Брюксел, ами то си е арабски квартал. На Белгийците им писна от неграмотни и примитивни същества . Просто не ги желаят вече. Ако правителствата искат гражданска война ще я имат , но и те няма да се отърват живи.
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, предварително ни казват, че "Пакта за миграция" ще бъде приет, т.е. ООН са решили, а гласуването - майната му!От друга страна - белгииското правителство, без да се съобразява с парламент и население, решава че ще подкрепи нещо, което не се одобрява в Белгия?Питам се - за кого работи "белгииското" правителство? Очевидно не за Белгия!
20
0
 
40
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
В Брюксел не празнуват коледен базар ,там се казва само базар ,защото шериата не позволява Коледа ,да ви е честито ,скоро и във вашите градове ;) !!!
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белгия е изкуствена държава, съставена от два народа с различни езици.Скоро ще се разпадне.
18
0
 
19
 
! Отговори
Каубой без кон преди 5 години
Прерията се разпада...
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е далеч деня в който държавите ще започнат да напускат ООН. Няма да е рязко но някои няма да си плащат вноските. Ще забравят да присъстват на заседанията. Ще отлагат избирането на представителите си и в един момент ще кажат директно "А бе, що не си ... майката. И това няма да са само по малки държави но и някои от тези от постоянните присъстващи в СС на ООН.
16
1
 
24
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Французите да анексират Валония плюс Брюксел.Холандците и без тва ще бъдат издавени от прииждащата вода от морето.
15
0
 
50
 
! Отговори
Име преди 5 години
с това доказахме, че оон е едно жалко нпо, финансирано от уахабитска арабия, които са на служба при световното еврейство!
14
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ постигна целта си с назначаването на Меркел. Европа сега е по-разединена от преди ВСВ, Русия е изолирана, а Китай е зависим от пазарите, контролирани от Сорос, Блекрок и сие, а ние сме заробени за още поне 100 г без да гръмне една пушка. Гениален ход на грандчесборд.
13
0
 
23
 
! Отговори
До Пешо преди 5 години
50% е много над това, което е нужно за да се разклатят устоите на традиционното европейско общество. Критичната маса е много по-малка, стига да има условия за развитието й, друг е въпросът как биха се променили тези условия с течение на времето.
12
4
 
38
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Какво се пените бе? Това не е пакт, а Програма за безплатни световни пътувания и приключения. И вие може да мигрирате в Африка на сафари с екзотични животни. Явно не сте разбрали добре, че дъртофелницата ви мисли доброто;-)))
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, термините пакт и конвенция станаха сигнални думи за джендърство. Трябва да измислят нещо по-лекичко, за да манипулират масите. А пък миграцията е направо дума-килър. Къде са били специалистите на ЦРУ? Или тогава обизяната им беше началник. Бай Дончо каза на мигрантите да си стоят в къщи. Климата наистина се променя.
10
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обзалагам се, че Меркел е била инициаторката, а сега се крие като назран гербар.
9
4
 
19
 
! Отговори
нежен джендар преди 5 години
Обожавам бежанците. те ме правят щастлив ...
8
0
 
35
 
! Отговори
Име преди 5 години
на "най-големите политически семейства" им липсват гласоподаватели и те си ги викат от африка, афганистан и близкия изток, все региони, които "най-големите политически семейства" буквално запалиха за да могат да си продават оръжията, амфетамините и маковата продукция от военните бази. разбира се, че "поканените" няма да плащат данъци, но нали "най-големите политически семейства" са на хранилка при крадците от мафията на световното еврейство.
7
0
 
32
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Ами тя и танте да се е гръмнала в мозъчето ама не може да си го намери къде е...
6
0
 
45
 
! Отговори
123 преди 5 години
Подписването на пакта за миграция е началото на края на християнска Европа. Камилари и *** ще плъзнат навсякъде. Грабежи и изнасилвания ще са масови. Хората ще се страхуват да ходят по улиците.