2018-та - добра година за бизнеса

Липсата на кадри е проблем, категоричен е Ираван Хира от БФБЛ
Обновена: 21 дек 2018 23:44 | 21 дек 2018 22:05, Красимир Ангелов
11

Беше ли добра 2018 г. за бизнеса? Гласува се бюджет, за който синдикатите казаха, че е исторически. Увеличи се минималната работна заплата, пенсиите, максималният осигурителен доход.

"Резултатите са много добри. Почти във всички сектори се видя положителната тенденция и ръстът. Очевидно образованието е един от проблемите ни. Необходима е качествена реформа в сектора. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни. Проблемът с липсата на кадри е във всички отрасли на бизнеса. IT секторът е най-конкурентен, защото е много гъвкав", отбеляза Ираван Хира от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

По негови думи скандалите със съдебната система и корупцията са лоша реклама за България.

"Борбата с корупцията трябва да се води до край. Трябват резултати, а не само шум. Очакваме около 2021-22 г. големият капитал да се огледа към нас. Имаме време. 2019 г. е подготвителна", допълни той в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR Георги Руйчев от БФБЛ също подчерта, че 2018 г. беше неочаквано добра за бизнеса.

"Добрите сигнали ги виждаме от ръста на икономиката и потреблението. Расте и търсенето на работна ръка. Търсим дори още повече кадри. Бизнесът да преподава на студентите е добра възможност да се подбират добрите кадри. Така учениците и студентите могат да видят, че и в България може да се прави добър бизнес. Всички големи компании ги има и у нас", изтъкна той.

Според него Европредседателството беше успешна реклама за България. "Инвеститорите видяха, че ни има на картата. Видяха, че на нас може да се гледа с добро око", заключи за финал Руйчев.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
За мен беше добра година.Изкарах много пари и още повече за работодателя си.А другите сектори могат да се поучат от ИТ-то (където недостигът на хора вероятно е най-голям) - кадри се задържат със заплати , обучения, социални придобивки. А ако никой не иска да работи за теб , проблемът не е в работниците а в теб,
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами внесете си кадри от Германия, от Англия, за предпочитане от Люксембург и скандинавските страни! Ем ще ви работят колкото нас, ем ще им плащате европейски заплати! Мисля че това устройва всички и тогава разни "бг-работодатели" ще престанат да обикалят телевизиите и да ревът като вдовици за нали се сещате какво!
8
0
 
8
 
! Отговори
10 преди 5 години
" Липсата на кадри" е една тоталитарна мантра,когато кадрите им се даваха наготово на предприятията.Това време отмина безвъзвратно.Не можахте да разберете две неща-кадрите ще си ги създавате вие в учебни центрове и с добри заплати, а не под масата.
7
0
 
8
 
! Отговори
Емигранта преди 5 години
Не се съмнявам че е била успешна за бизнеса. Половината са на хранилка а останалите пей сърце с тези ниски заплати, които могат да дават и да изискват много. В моята фирма работят с две фирми от България - едната за обучение, а другата за IT обслужване - много доволни тука, много добро качество на услуги и с пъти по-евтино. Като им обясня, че е нормално при положение, че чистачката взема 3 пъти повече от българските експерти, не ми вярват.
6
0
 
11
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
И като махнем It сектора какво се вижда?Няма стругари, дърводелци, строители, шофьори и др. Нужни за една силна икономика. Или по точно има но са в чужбина и всички знаем защо са там.
5
0
 
9
 
! Отговори
Бизбизнесменя преди 5 години
Има кадри. Бушмени има чукчи има. Стига сти ривали
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра беше само за гербавия "бизнес ".Само за него.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами направете заплатите още по-малки и съвсем ще залипсват кадри. Всичко кадърно се изнася.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZA BIZNESA DOBRE,ZA RABOTNIZITE SVARSHVA ZLE-23O EVRO MINIMALNA ZAPLATA,A ZENITE ZAPADNOEVROPEISKI.
1
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Липса на кадри при положение че сме в ЕС е невъзможно .А дали не може да се направи закон който да забранява да се говори за липса на ,,кадри,, ако не са налели определен брой хора от Италия и Гърция ??? Такъв закон би осмислил членството ни в ЕС . Друг голям проблем е извън корпоративния бизнес как да се разберем кой да е чорбаджията и кой да бачка ??? Няма я технологията и точно тук е работата на държавата ;)