Смартфоните жертви на успеха си? Продажбите – надолу!

Новина за слабите продажби на iPhone показа: развитието на смартфоните достигна пика си
Обновена: 7 яну 2019 20:32 | 7 яну 2019 20:15,
104
Смартфоните жертви на успеха си? Продажбите – надолу!
Снимка: Pixabay

В средата на миналата седмица изпълнителния директор на технологичния гигант Apple уповести, че компанията очаква огромни загуби. Причината за това е спад в продажбите на смартфоните с марка Apple, които някак бяха детронирани от все по-бързо набиращите скорост продукти на Huaweii.

Зад смущаващата новина за слабите продажби на iPhone се крие една по-отрезвяваща истина: технологичният сектор достигна пика на смартфоните - границата, при която всеки, който може да си позволи устройството, вече го има и няма такива нововъведения, които да са достатъчно решаващи, че да карат собствениците да заменят апаратите си с по-нови, както са правели преди, пишат от БТА.

Акциите на Apple поевтиняха с 10 % в четвъртък, когато бе съобщена новината, и това е най-големият спад от 2013 година. Компанията изгуби 74,6 милиарда долара от пазарната си капитализация на фона на една по-мащабна разпродажба сред технологичните компании, които отчетоха най-голямата си загуба от седем години.

Новината на Apple е тревожен сигнал за сектора, казва анализаторът Дан Айвс от компанията за проучвания Wedbush Securities.

А не е само Apple. Търсенето навсякъде е вяло, казва Айвс. Samsung, който отдавна е лидер в продажбите на смартфони, понесе дори още по-тежък удар, като неговите доставки на смартфони спаднаха с 8 % през 12-те месеца до края на септември.

Това накара червената лампа да светне за компании в сектора. Как могат да привлекат обратно интереса на потребителите върху продуктите си и възможно ли е всъщност смартфоните отново да станат максимално релевантни на пазара?

Секторът на смартфоните преминава през значителни препятствия, допълва Айвс. Производителите на смартфони бяха като тийнейджъри и секторът бе превъзбуден. Сега сякаш повече напомнят на възрастни граждани, допълва той.

Технологичните иновации при телефоните се развиват стремително през периода след 2010 година, когато постоянно се случваха нововъведения и подобрения - размери на екрана, резолюция, по-продължителен живот на батерията, все по-добри камери, по-бърза скорост на процесора... Сега, обаче, изглежда, че няма кой знае накъде повече да се тръгне.

Секторът обаче е жертва на собствения си успех. Иновациите започнаха да се забавят около 2014 година, след като Apple вдигна нивото с размера на екрана при моделите iPhone 6 и 6 Plus. Макар телефоните да продължават да се подобряват, нововъведенията по-скоро са частични, като новите техники при светкавиците за и без това отличните камери на телефоните. Това са нещата, които потребителите обикновено не биха забелязали или за които не биха искали да харчат.

След iPhone 6 е трудно да се измислят нови неща, за да продължи вдигането на летвата, казва Айвс.

Понижените очаквани продажби на Епъл, главно заради спада на търсенето в Китай, засилиха опасенията, че втората по големина икономика в света губи набраната инерция. iPhone на цена 1000 долара трудно се продава на китайските потребители, които се притесняват от икономически спад и търговската война със САЩ.

Не помага и четирицифрената цена на луксозните смартфони - 1100 долара за iPhone XS Max и 1000 долара за Galaxy Note 9 на Samsung. Най-луксозният модел Max се продава за 1450 долара в САЩ. Цената расте обратно пропорционално на предлаганите функции - все по-скъпи продукти с все по-малко нововъведения. Повечето потребители твърдят, че ще си купятг телефон едва тогава, когато техният спре да работи напълно.

Анализаторът от IDC Рамон Ламас казва, че цикълът може да удари дъното и отново да има растеж през 2021 или 2022 година, когато започва да приключва животът на телефоните, които хората ползват в момента.

Сгъваеми телефони, малки екрани, които се разгъват като портфейл, за да увеличат размера на дисплея - такива неща може да предизвикат оживление, но те са скъпи и не се очакват по-рано от края на годината.

Нещо друго, което може да насърчи растежа: следващото поколение мрежа - 5G, която телекомуникационните компании в момента изграждат. Очаква се да бъде по-бърза и по-надеждна от сегашната 4G. Първите смартфони, съвместими с 5G мрежата, трябва да се появят тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно нормално. Ейпъл и Самсунг се оляха. Ненормално скъпи и лесно чупливи. Преди година захвърлих смартфона. Сега съм с новата Нокия 3310 и един таблет за 300лв. в колата, който ползвам за "смарт" приложения и навигация когато ми е нужно. А фотоапаратът ми на над 10г. Олимпус прави по-добри снимки от смартфоните. А и андроид нещо напоследък ме дразни.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РадоКакво 5G? В провинцията съм постоянно на 3G...--ти даже 3г уплътняваш ли го като скорост? То и интернета вече го предлагат по 200 МВ/сек, ама практиката показва, че над 50 - практически не го усещаш и няма никакъв смисъл, освен за "космически" интернет, ако си на Марс и искаш да отвориш абв.то да си видиш пощичката! )
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка една технология е полезна до един момент "от развитието си". След това става вредна за потребителя. Телефоните бяха все още в стадия на полезност , практичност и удобство до към 2011-2012, когато започнаха да преминават на хибридният модел - функция на класически стилен телефон с бутони, с добавкана "умни" елементи- интернет, камери, джипиес, отпечатъци и т.н...Като флагман напоследният все още практически оправдан хибриден модел считам, че беше Нокия С5. От там насетне -бигбрадър тотал!
76
2
 
2
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Какво 5G? В провинцията съм постоянно на 3G...
75
3
 
2
 
! Отговори
BB преди 5 години
До АнонименЗа да е 1200 лева трябва да има ябълка а Самсунг с качествата на твоето шиоми струва 450- 500 лева това са А-6+ : А-7
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента съм с китаиският ШИОМИ шест инчов закупен за 350 лева невероятно бърз телефон много добри снимки с невероятна памет ако се казваше самсунг с тези параметри сигурно щеше да струва 1200 лева наи малко
73
5
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Iphonе изостават сериозно спрямо неговите преки конкуренти,по всички параграфи.Не са конкурентно способни в нито едно отношение.Дори Китайския Huawei ги изправи по производителност, качество и по ценова категория.Да не говорим са Самсунг които са на светлинни години от Iphone!!!
72
7
 
34
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Хората се научиха да ползват тези джаджи умно - пазят ги . Каква е разликата от телефон за 100 лева и за 2000 лева - никаква .
71
4
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Ще започнат да променят софтуерните продукти и старите телефони няма да могат да работят с тях. Просто цените са много раздути.
70
0
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 5 години
Абе дайте си координатите с Pekania да ви подаря по един Benefon Delta! Тогава ще сте хептен "неуловими"
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PekanAz oshte sum s Nokia 3310. Vse pak az sum po-umen ot telefona si.--тънката ти ирония е ясна , но не считам , че трябва да ползвам "нещо" , което ще ми следи и знае всяка крачка , ще снима без разрешение всичко около мен и ще го праща ... "нагоре"!ппти пак си добре , аз съм със сименс а35 - 1999 г! перфектен е!
68
1
 
30
 
! Отговори
Е... преди 5 години
Преди 4 години върховите модели на водещите марки бяха малко над 1000лв. а сега са почти на двойна цена при положение, че в новите няма нищо съществено по-добро. Нито батерията изкарва по няколко дни, нито има някаква нова велика джаджа, която я няма в предишните. Какво очаквате тогава? :)
67
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 години карах с един т.н. "умен" телефон , ама така и не го ползвах - нито за интернет, нито като умен ... и накрая го продадах! купих го , за да докажа на самия себе си , че не ми трябва! ако наистина ми трябваше ,като "умен" телефон и интернет - щях поне веднъж да го полвзам като такъв! но го ползвах само като "слушалка" ... и накрая заради чисто функционален дискомфорт (липса на бутони и нужда от досадно "пипане") просто го разкарах в olx !
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
79 Не е важно какво си мисля аз или ти,цифрите говорят.Относно Матрицата няма измъкване всички сме вътре!
65
1
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 5 години
Тез огризки като започнат да губят и си намират извинения.Как другите увеличават продажбите си,а според ябълките пазарът се бил наситил...хората вече изтрезняха и им стана ясно,че не предлагат нищо иновативно за тия безбожни цени.Който цени парите и не е парвеню няма нужда от техен продукт...
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотно е да се пише "Уповести". Дори за четвърти клас е неприемливо.
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз сменям телефона само като се скапе батерията.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
66 Напротив има нужда от "това" истината е че за четири години (2015-2018) се произведоха над пет милиарда телефона в тоя си вид, и това е една от основните причини за спада.
61
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
Аз лично чакам да разкарат селфи камерите от дисплея, защото не съм я ползвал никога, и чак тогава бих приел тази промяна за достатъчна иновация, че да си взема нов телефон.
60
2
 
15
 
! Отговори
az преди 5 години
5G ще раздвижи пазара, дрънки. То и сега е толкова бърз нет-а, че не знаем какво да го правим. Пък за Apple, инвеститорите очакват двуцифрен ръст на печалбите всяка година от тях, а пък на тях им намаляват продажбите постоянно. За това увеличават цените последните две години. Но това увеличение е само замазване на проблема, и работи само въднъж/дваж. Пък негативите от това ще ги ядат с години напред от гневните потребители.