Нови касови апарати, нов софтуер... задава ли се нов хаос?

Според сметките на бизнеса промяната ще струва 120 млн. лева
9 яну 2019 20:00,
112
Нови касови апарати, нов софтуер... задава ли се нов хаос?
Снимка: pixabay.com

След хаоса с винетките се задава нова драма, която може да доведе до блокиране на работата на стотици хиляди фирми в страната - поредната смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Вчера Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците да побързат с подмяната. ИТ специалистите обаче твърдят, че дадените срокове са прекалено кратки и масово търговците няма да бъдат подготвени за тях, пише "Сега".

Още по темата

Спорът идва на фона на продължаващите вече четвърти месец консултации между НАП и производителите и внедрителите на въпросния софтуер заради множеството неясноти в новите изисквания в наредбата за фискалните устройства. "Сроковете са изпълними, ако не се чака последният момент. Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера и да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени", посъветва Пламен Димитров, заместник изпълнителен директор на НАП.

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да направят това, тъй като срокът е до 31 март. За фирмите без ДДС регистрация срокът е до края на юни 2019 г. За повечето от фирмите това означава да купят нови касови апарати, което ще коства на бизнеса най-малко 120 милиона лева.

Промените бяха направени през септември м.г. в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. Целта на финансовото министерство и НАП е да се спрат опитите за укриване на обороти и избягване на плащането на данъци чрез издаване на фиктивни касови бележки и избирателно отчитане на продажбите. От 1 април тази година се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания. Въвеждат се и нови изисквания към касовите апарати - всяка бележка трябва да има отпечатан QR код и данните за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време, а не както сега - веднъж седмично или месечно. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

Още с появата на новите текстове експерти алармираха, че наредбата изобилства от непрецизно формулирани текстове, които могат да се тълкуват по различни начини. Въпреки обсъжданията и уверенията на НАП, че неясните текстове ще бъдат прецизирани, корекции в наредбата все още не са предложени.

В крайна сметка НАП започна одобряването на модифицираните програми за управление на продажбите едва през декември м.г. и до момента само 3 софтуера са включени в списъка, от който занапред търговците трябва да избират. Други 19 софтуера са все още в процедура по заявяване, посочиха от НАП. В същото време законът предвижда солени глоби, включително и запечатване на обекти, ако търговци продължат да използват софтуер, който не е вписан в списъка на одобрените.

Засега около 25% от бизнеса у нас работят със софтуер за управление на продажбите и това са по-големите фирми, за които промяната настъпва най-рано.

Сроковете може да се окажат недостатъчни и за търговците, които ползват само касови апарати. Новите устройства, които печатат QR кодове и осигуряват онлайн връзка с НАП, липсваха на пазара до средата на декември. Според сметките на НАП трябва да бъдат подменени половината от около 300 хиляди работещи апарата, а останалите да бъдат надградени. Общите разходи за бизнеса са около 120 млн. лв., но може да се окажат далеч по-високи.

Проблемът далеч не е само в подмяна на софтуера и на касовите апарати, предупреждават софтуерни разработчици. "Освен че производителите на софтуер трябва да направят специфичната преработка, необходимо е време и тези промени да се внедрят от търговеца и той да бъде обучен, така че системата да заработи гладко", обясни пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Аржентински, създател на ERP платформата EnterpriseOne и управляващ съдружник на ERP.BG. "С новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си", предупреди Аржентински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
besen преди 5 години
цирка с винетките ще е като детска игратука ще има заради прпостотийте държавни пропуснати ползи и като апаратите са им ок и софтуера ок и не работят нещата ще има дела към нап та ще им спукат гьона от плащанията колко ще спечели или ще загуби държавата ще видим накраяи как от поне 50 фирми със софтуер само 4 имат лиценз е да де тия дето са си платили имат а другите не и сега дали хората пари за софтуер и сега пак ли ще посивеееееме доста а Роско Бъчвата само се дуе знае ли какво е сървър
86
1
 
1
 
! Отговори
некадърник преди 5 години
за по-лесно направо смъртни присъди на нарушителитепроверяващите да имат право да определят кое е нарушение в движениеизпълняват се на място
85
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като имат такива иновативни и недомислени идеи е редно да заплатят затова. Неможе през две три години да купуваме касови апарати.
84
0
 
43
 
! Отговори
ББ и ЦЦ преди 5 години
Това е ужасно и е в противовес с демократичната идеологията и с всички свободни пазарни принципи. Създава се една тежко болна среда за бизнеса, която външно е добре напудрена, но от вътре е гнила. Йезуитска се обяснява как това е за благото на данъчната и фискалната политика, която ще подобри благосъстоянието на българите. Истината е, че авторитарно, някой налага собственото си глупаво мнение и всички ние трябва да се съгласим и примирим с глупостта, която свети като слънце на жълтите павета.
83
0
 
13
 
! Отговори
Отговарящ а... преди 5 години
Поредната недомислица - променя в повечето скъпи и с големи възможности софтуери за да стане възможна тази простотия с касовите им апарати е НЕВЪЗМОЖНА !!! Чувал ли е някой от НАП за Microsoft Dinamics или Oracle или SAP ?? И има ли представа колко е сложно и невъзможно да заключиш такъв софтуер за тъпия касов апарат ?? Огромна част от фирмите търгуват 80 % на едро с плащания по банка и 20 % например по каса... И заради тази каса ще трябва да сменят софтуера си, защото едва ли...
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които си развиват бизнес без фирма и касов апарат това засяга ли ги? НАП такива не ги търси за нищо. За какво да гони михаля като има овце дето си стоят да ги стрижат.
81
0
 
14
 
! Отговори
Skk преди 5 години
То да бяха само касовите апарати. А вдигането на минималната заплата, кой облагодетелства бедните ли. Сещате ли се, че тя повлича и много др. Плащания към държавата, като вноската за здраве, вноската за самоосигуряващия се, вноската за замеделски производител в същото време майчинските и др. Плащания от към държавата вързани с минималната заплата са замразени. Кой има файда от увеличаването административно на минималната заплата?
80
14
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
А това че много търговци се опитват да мамят и да не плащат данъци върху реалните печалби? Или Вие които с честен труд печелите пари и си плащате редовно данъците сте нещо по-различно от тези "богопомазани"? Нищо в тази държава няма да върви напред независимо кой е на власт ако всички се правим на тарикати и гледаме да прецакаме другите. Не може в страна в която законите са за другите да очакваме добър живот. Тук явно хората най-добре умеят да се оплакват вместо да решават проблемите си. Жалко.
79
0
 
47
 
! Отговори
Диана Замфирова преди 5 години
Убиха малкия бизнес- тези кръвопийци.За десет години трета смяна. Узаконен рекет.
78
0
 
30
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Хаоса е гарантиран и конкуренцията е жестока,като се започне от производителите и по дистрибуторската мрежа надолу, а цялата бъркотия е за едно нищо,нито в полза на държавата,нито за търговците,които са ощетени за пореден път.
77
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91Ако това наистина е така, то обяснява много неща в поведението на корумпето Горанов. Сигурен съм че този път хаоса ще е толкова голям че ще смете цялото прогнило от корупция правителство на Борисов.
76
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е прочел наредбата на Горанов знае че хаоса е неминуем. Защо българскинте министри се мислят за най-умни в света? Защо не проучиха поне малко как стоят нещата по света? Ако само това бяха сторили вместо да пишат идиoтски наредби нещата нямаше да стигнат до това поредно разгромяване на българския бизнес.
75
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръстникът на страхуващия се от земетресения финансов министър Владислав Горанов е собственик на ай ти фирма.Срещу предоставения за безвъзмездно ползване луксозен имот,същият получава от Горанов почти ежедневни кухи поръчки за нов софтуер за различни министерства,агенции и всякакъв род други държавни хранилки.Както се вика в този случай куче влачи,диря няма.Софтуерните фирми се пълнят с държавни пари,а сметката я плаща данъкоплатеца.И резултатите са видими-сривове в ел.винетки,КАТ,търг.регистър.
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички тези статии са пропити с огромна некомпетентност. Има 4 софтуера одобрени на сайта на НАП ама например версията на Микроинвест пробвайте да си я намерите от някъде. Касови апарати имало от средата на декември - давам 1000лв. на този който си е купил такъв Декември от Датекс или Дейзи. Иначе предопреждават от НАП, че има 80 дни.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво може да се очаква от корумпе което живее по чуждите къщи? След поредния надигащ се хаос в държавата личните ми очаквания са оставка на корумпираното правителство и избори. Прави ми впечатление че Горанов освен протеже на Борисов е протеже и на Нинова, която говори за оставки на министри но не споменава никакви имена.
72
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няма и 2 години натиснахте всички да си сменят апаратите, сега пак. На тях дето се вика още им тече амортизация, сега искате да ги бракуват и да си купят нови...
71
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Колкото повече глупости правят , толкова по ни влиза.От какъв зор добавките към пенсиите за инвалиди минават към соц. министерсто. Безсмислено упражнение.300 000 пенсионери с намалени пенсии. Да ни е честито.
70
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако сега има дребен търговец,който да гласува за ГЕРБ или въобще да не отиде до урните,то той наистина е глопак.
69
0
 
34
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Хаосът е гарантиран , както и парите които ще потекат към няколкото връзкарски фирми ,които осигуряват 'програмното осигуряване' на касовите апарати.
68
0
 
29
 
! Отговори
ист преди 5 години
Очакват се нови оставки заради касовите апарати. Традиция.