Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят

ЕС и САЩ готвят законодателство за "право на ремонт"
10 яну 2019 08:40, Елка Василева
121
Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят
Снимка: архив, Reuters

Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си.

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството.

Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт".

Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка.

Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди.

Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите.

Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.

Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт.

Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите.

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?

Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип, ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА.

Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг.

Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни.

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години, се е увеличил от 3,5 до 8,3 процента.

Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години.

Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл.

Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
То няма лошо, ама ако приберат пералнята, печката или хладилника за 2-3-5 месеца в работилницата, няма кой да чака и пак ново ще се взима. То и седмица не може без тези уреди.
77
30
 
2
 
! Отговори
трололо преди 5 години
Това с ползването на едно нещо 50 години (електроуред, кола, кухня, etc..) го има в държавите от 3-тия свят - комунистически държави като нашата. Хората от белия свят (USA, Западна Европа) предпочитат да ползват НОВИ и по-добри продукти, не да ремонтират старите тенекии цял живот като последния бедняк.
76
0
 
2
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Това означава цените на ел.уредите/едра бяла техника/ да се върнат на нивата преди 2001г.Остава въпросът за качеството на вложените материяли.Ремонтите на такава техника са скъпи и едвали производителите ще се съгласят на такива допълнителни разходи.Примерно смяна на филтър на хладилник.Филтъра е 10лв.фреон 40-50лв,труд 30лв.За клиентите добре,но за производителя е голям разход.Кое лоби ще победи.
75
0
 
17
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
А, програмираното остаряване, кога ще го премахнат?
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73Затова и всяка година се чудят какви простотии да измислят за да си оправдаят новия модел хладилник който пише в Туитър всеки път като му отвориш вратата.
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70Цената на ремонта при колите се формира на база времето нужно за извършване на ремонта. Има неща, за които технологичното време за смяна е 8 часа и повече.Има си таблици - смяна на това - толкова часа, смяна на онова - толкова.Ако е имало майстор, който да си губи 8 часа за да ти смени част за 10лв и да ти вземе 10лв за труд, то той отдавна е умрял от глад.Да си призная, не знам за колко часа се сменя лагер на кола, ама едва ли е под 3-4 + възможни усложнения.
72
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се постигне такава "рециклируемост", производителите първо трябва да намалят разновидността от предлагани продукти. Т.е. вместо да можеш да избираш измежду 15 модела хладилници с N възможни комбинации от екстри, да има 3 модела хладилник които не се променят много с годините. Така производството на резервни части става по-рентабилно, моделът става по-добре известен на повече техници. Но това е в дълбок разрез с консуматорското общество, което иска винаги ново, с нови фийчъри, с нов дизайн.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТъпоъгалнициМагазините техника втора употреба в БГ отде мислиш се снабдяват със стока? Взимат такива скрити в мазето хладилници от Германия и Англия, като съберат 1ТИР айде към БГ и Румъния. Тука някое малко ремонтче, да проработи за пред купувача.Не казвам, че е лошо. За всеки влак си има пътници.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69"Кучетата постоянно ходят по голяма нужда на улицата, ама Аз като го правя ми се сърдят"
69
1
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 5 години
Цената на ремонта при колите се формира на база 60 или 80 процента от цената на детайла.Лагер 20лв.,отрремонтиране пак горе долу около 20.А туй,че някой са го метнали,си е негов проблем.Плащай кат имаш.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това олово е много странна работата. Не дават да го има в припоя и електрониката, а в същото време гледам рибарите мятат оловни тежести във вододайни зони, кордата се къса, оловото остава под водата во веки.
67
0
 
10
 
! Отговори
ъгалници преди 5 години
За БГ е по-евтино -да ти дойде майстора в къщата и да го ремонтира .За Англия и Германия е по- добре да си купиш нов хладилник .А старият да го скриеш в мазата оти искат пари ако го изхвърлиш около 50-200лева на бройка за *** .
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62лагер 20лв, труд 100лв.Другият месец пак, ама другия лагер.После 3-тия, 4-тия.Все по 120лв и два дни кибичене в сервиза.А цялата ти кола е голф 2 и струва 800лв.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 42 от спецИди на бунището и ще видиш много повече от 2 грама Олово. Прав си че вероятността от формиране на пукнатини е по-висока, но това зависи до голяма степен от технологията на производство, конкретната сплав и контролът на качеството. Както при всяка нова технология, първото поколение платки със RoHS сертификат имаха проблеми, особено при BGA чиповете, но сега нещата стоят по-различно.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че съвременните електроуреди са много сложни и са направени по такъв начин че да не могат да се поправят. За много от уредите изобщо няма части и ремонта е невъзможен.Цялата тази микроелектроника е капсулована и ако се повреди отива директно в кофата.Как ще ремонтираш съвременен лаптоп, таблет или смартфон? То вътре има само 4 - 5 сменяеми части. Всичко друго е вградено, запоено и залепено. Дори и да откриеш повредата не можеш да го разглобиш. Почти всички уреди вече са така.
63
0
 
5
 
! Отговори
Ремонтирам САМ преди 5 години
Резервни части взимам от тука и съм много доволен от магазина .Пловдив,жк Тракия блок 141 тел 032/682818tel- 0888 631 095От този магазин съм спестил около 5000 лева за нови електроуреди .Имат всякви части и скъпи и евтини според портофейла на майстора .
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен57А представяш ли си тоя двукрилен хладилник през 2 месеца да трябва да го караш до сервиза за ремонт?
61
2
 
5
 
! Отговори
До 58-ми пирон преди 5 години
Ми на колата като ти се прецака лагера на колелото/Примерно 20лв./вземи смени колата щот "Не е рентабилно"
60
0
 
7
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До АнонименНа ме с само сушилнята ми струва 800 евро, а за пералнята не искам да казвам, та за виси колко пари сте готови да платите, а тези цени, както изглежда ще трябва да скочат още за да не намалят печалбите на големите индустриални лобита.Според на Периферията не й се полага толкова дълбоки теми, защото това са решенията на Технологичните империи, а перифериите ще са за изпомпване и на последните останали недоизцедени ресурси....Жалка и мъчна картина, без жал!
59
5
 
5
 
! Отговори
пералня продължение преди 5 години
Рекох си край - никакви ремонти повече.Взех си за 800лв неремонтируема пералня - има сушилня, по безшумна е, други екстри.Вече ме кара 5-та година безпроблемно, нищо че и викате еднодневка.Ако бях продължил с ремонтите на старата, дотук за ремонти щях да съм дал пари за 2 перални, щях да съм си наводнявал къщата 3 пъти и щях да съм абониран за майстора.И пералнята ми нямаше да има сушилня. Голямо удобство е.